Bijdrager Mark van de Laar
Jaar: 2011
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stationsplein
Onderwerp.: Spoorwegen / Tramwegen |Spooremplacementen
Onderwerp 2: Spoorwegen / Tramwegen |Overige Spoor- en Tramwegen |Locomotieven / Wagons
Reacties
Naam: Irma van der Meulen
De Bailey brugdelen van de stationsoverkapping zijn goed te zien.
Zie onderstaande informatie van Internet.
Het treinstation van Eindhoven heeft een bijzondere overkapping. Het gehele dak bestaat uit afgedankte baileybrugdelen die na de oorlog (Operatie Market Garden) in Zuid-Nederland zijn achtergebleven. Het station met de overkapping dateert uit 1956. Het dak is ongeveer 50 bij 100 m groot. In de jaren 90 is het hele dak van binnen geschilderd, een wit dak en alle brugdelen zijn rood geverfd.
bron: www.baileybrug.info
Naam: Gerard Weijnen
In spoorwegkringen is Mat54 een hondekop, op de foto zien we een tweewagen stel Mat64 (Plan V). Mat64 is geen doorontwikkeling van het vooroorlogse stroomlijnconcept maar een totaal nieuwe ontwikkeling o.a. met 45 ton minder gewicht voor een 4-wagenstel waardoor de acceleratie en remweg veel beter was dan die van Mat36, Mat46 en Mat54 en daarom was Mat64 niet meer koppelbaar aan voorgaande drie types. De kopvorm van Mat64 is niet afgeleid van Mat54 maar gelijk aan de kopvorm van de dieselstellen Plan U uit 1960-63.
Naam: Theodoor van den Heuvel
Het op deze foto getoonde treinstel is geen hondekop, materieel 1956, maar een tweetje mat. '64, oftewel plan V. Dit type treinstel is iconisch voor de periode 1966-2016 en kan gelden als misschien wel het meest karakteristieke treinstel van de Nederlandse Spoorwegen van na de Tweede Wereldoorlog.