EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2674

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Gestel, De Gouden Bal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De gaauwe bal

Beschrijving

De gaauwe bal (de gouden bal) Het cafe in Gestel aan de Hoogstraat vlak bij de Palingstraat. De foto werd gemaakt in de 50er jaren. Mijn ging er nog trots voor zitten in 't kuffee. Op de foto achter de bar: Hemke van Grootel met zijn vrouw Jo. Dan aan de bar: Gruunteboer Frans van Hout met z'n vrouw, Kapper van de Laak ook met vrouw, dan 2 x onbekend. Voorop: Daar komt ie: Oome Toon de Schoenpees. Oftewel; Toon Leenen de schoenmaker uit 't Pollingstraotje, met naast zich tante Lies. Daarnaast Tonny Vervoort met hurre vrijer; Tom Bovers.


Geplaatst op

23-01-2006

Reacties:

Datum: 23-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hennie, gij hed nogal wat fotoos. De schoenmaker is de enigste die ik herken. Als klein menneke ging ik daar met mijn vader naar toe. Dat was dan achter in het Pollingstroatje links. Kende gij onze Ome Johan van Helvoort dan niet? Die woonde met tante Francien vooraan in de straat rechts.


Datum: 25-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Kijk da's nou 't amparte van 't Pollingstraotje. Onzen Oome Toon de Schoenpees (Leenen) waar 'n bruur van Zoopoe. Dus 'ons' Moeder moes ei'k Oom tigge hum zegge en da deeje wij dan ok mar ok nog ok. En nou efkes oplette, da ge nie de fout in gaot. Oome Toon wonde nie aachter in 't Pollingstraotje, mar veuraan. De hoisnummer telling begon en begint nog stids bè de Pèrdekastanjebum. Dus ik nim aan da jullië oome Johan aachter in 't straotje wunde. Ik nim ei'k wel aan da 't nao munne tèd in 't Pollingstraotje waar. Ik ken nog alle naame van veur tot aachter en wir trug, tot plm. 1960, mar ginne van Helvoort, althans nie in 't Pollingstraotje. Mar Herkende gij kapper van de Laak nie? En Frans van Hout, oit de gruuntezaak neffe de Gaauwe Bal?


Datum: 26-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja, kapper van Laak, die ken ik nog. Daar moest ik altijd naar toe voor het kapsel van het type bloempot. Daar werd ik dan geholpen door hem of een ander jonger persoon, dat best zijn zoon kon zijn, maar dat weet ik niet. Ge hed trouwens de Fam. Bouman van de timmerfabriek uit de Rivierstraat nog niet vernoemd en Van Oostrom van de Rivertax uit de Rivierstraat. Wij woonden tot 1972 op nr.10 en bij een van de chaufeurs ben ik in 1978 gaan werken: Jef Vialle. Die had zijn eerste bedrijf in Autogas achter van Grootel (de kolenboer), hoek Philips de Goedelaan / Hoogstr. Heb jij nog ergens foto's van de Rivierstraat? Wij hebben daar niks van, terwijl wij daar 20 jaar gewoond hebben. Ben benieuwd.


Datum: 26-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ik zal eens kijken Giaovanni, maar ik weet wel dat Mevr. van Vught van de schoenmaker, op de hoek, langs het cafe van Sebille nu in het 2e huis rechts in de rivierstraat woont. Maar ik ga wel eens zoeken, alhoewel ik de meeste foto's heb van mensen uit 't Pollingstraotje. Over dat straotje heb ik ook al 2 boeken geschreven met de nodige foto's.


Datum: 26-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Giovanni, weet jij toevallig niet wie die andere twee zijn die aan de bar zitten? Ik kan het aan al de andere personen niet meer vragen, ze zijn allemaal overleden. Och ja, De jongen die kapper van de Laak hielp was zijn zoon Cor van de Laak.


Datum: 26-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ik heb bij mijn vader nagevraagd, maar hij kent alleen de schoenmaker en de kapper.


Datum: 16-02-2006
Naam: Harrie van Grootel  
img

Dit is echt een mooie foto de man en vrouw achter de bar zijn mijn oom en tante, mijn vader was Jan van Grootel dus een broer van Hemke evenals de kolenboer Frans van Grootel zij deden vroeger in groente, kolen en paarden. Ik moest vroeger ook naar kapper v.d.Laak. Ome Toon kan ik ook goed dat is familie van mijn moeders kant die hadden weer een cafe op de Mecklenburgstraat. Ik was zelf als kleine jongen wekelijks bij ome Frans want ik had daar mijn pony gestald. Voor Vialle zat vroeger achter op de plaats glasbedrijf Martin of de Haan? daarna ook nog grondverzet Mikkers met zijn zandwagens. F.v.Hout ken ik ook nog en op de hoek van de Rivier straat zat ook nog een smid maar zijn naam weet ik zo niet meer.


Datum: 17-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

De smid Harry, Geenen. En natuurlijk ome Toon, was een echte oom van mijn moeder. Jij bent dus een zoon van Miet Thomassen. Die op latere leeftijd nog in de Röntgenstraat heeft gewoond? En fam. van Tom van Grootel uit Australie en Annie van Grootel uit Canada.


Datum: 26-01-2007
Naam: Netje Hermens  
img

Kende gullie ok nog de Koppel oftewel Harrie Koppelmans van de Berg, me hum kwam ik as keind welus sondags smerreges bij dun gauwen bal.


Datum: 28-06-2008
Naam: Tonnij Wouters  
img

Het paar dat niet herkend wordt lijkt mij de hr. en mevr. van Beurden. Jawel de moeder van de bekende Koos van Beurden. Er zal best iemand zijn die dat nog weet.


Datum: 08-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Frans van Hout en zijn vrouwke herken ik wel, ben daar enkele jaren gekomen.


Datum: 20-06-2009
Naam: Leo Valk  
img

De reden dat ik me kapper van de Laak zo goed herinner ligt waarschijnlijk in het feit dat de handtondeuse die hij gebruikte te weinig onderhoud kreeg en aldus - omdat ie niet scherp genoeg was - meer de haren van je kop rukte, dan dat ie ze knipte! Ik "moest" er - net als Giovanni v. Helvoirt en Harrie van Grootel - ook altijd naar toe, en zag daar altijd enorm tegen op. Het is nou eenmaal geen fijn gevoel als je haren uitgetrokken worden!
Mijn ouders waren Marinus en Til Valk. "Til" kwam van haar meisjesnaam Mathilda Daamen. Zij kwamen wel af en toe bij de Gouwen Bal, maar meestal bezochten zij het café "de Sport" van Marietje Raasvelt en Jos de
Zeeuw op de Kleine Berg 16, naast het oude Eindhovens Dagblad gebouw en tegenover cafetaria van Dam.
Mijn vader had een schildersbedrijf aan de Spoorstraat 19 in Gestel. Ik woon sinds 2004 in Australia.


Datum: 13-09-2009
Naam: Jan van OOsterom  

Ik ben Jan van Oosterom en mijn ouders hadden een taxibedrijf in de Rivierstraat 2. Mijn vader kwam dagelijks bij de Gouden Bal.  Wij zijn in 1968 naar Sittard verhuisd en mijn broer Cor van Oosterom heeft toen het bedrijf overgenomen. Die woonde toen op de Hoogstraat naast de fotograaf de Zwaan meen ik.
Zelf ben ik ruim 35 jaar geleden in Waalre gaan wonen waar ik 2 kapsalon heb. Een van mijn kinderen staat ook in de zaak. Door toeval kwam ik op deze site, heel leuk. Waar blijft de tijd?  Die jongere man die bij kapper van de Laak werkte, dat was zijn zoon.
Het taxibedrijf is allang weg, mijn broer Cor is met zijn 31 jaar gestorven en Riny heeft toen de zaak verkocht. Ik ga deze site in de gaten houden. groetjes Jan van Oosterom


Datum: 13-09-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

He Jan, da's leuk dat jij reageert op de site. Wij woonden dus op nr.10 in de Rivierstraat en hadden een bijzondere relatie met Jef Vialle, een van de chauffeurs van de Rivertax. In elk geval was ik als kleuter nogal eens te vinden naast Jef onder de auto's, als hij weer eens moest sleutelen aan die Amerikanen. En zoals ik al vertelde, ben ik in 1978 bij hem gaan werken. In 1982 ben ik samen met hem motorhomes gaan bouwen.
Heb jij toevallig nog foto's uit de tijd van de Rivertax aan de Rivierstraat? Wij zijn razend benieuwd.