Bijdrager Piet de Bakker
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Woensel
Kadasterkaartje van Woensel
Beschrijving | Dit is een uitsnede van een kaart van Oost Brabant waar de voornaamste wegen op staan en waarop ik cijfers gezet heb. Het jaartal is helaas niet genoemd, maar ik veronderstel dat het omstreeks 1946 is, ervan uitgaand dat E-wegen na de oorlog benoemd zijn. 1. Dit was toen ook nog de Oude Bossche Baan met aan de oostkant het kerkhof. 2. De zessprong die bij foto 26066 genoemd is, met het stipje van de door mij bedoelde boerderij. 3. Hier stond de boerderij van Van Vroenhoven (of Van Vroonhoven). 4. Boerderij van Fried de Keijzer. 5. Dit was het zwarte pad (bij enkele foto's van Eindhoveninbeeld genoemd). Vanaf de Barrierweg begon het naast nummer 189? (verhuisbedrijf Pothuijzen, later Eisenkolb), nu de Vennecoolstraat. Die weg maakte na een paar honderd meter een bocht naar rechts en toen naar links en kwam op de Frankrijkstraat uit bij de Robbenstraat. 6. Daar was de Marterstraat (een zandpad), van de Boschdijk (bij een beeld van een kerkhof?) tot aan de Oude Bossche Baan. |
---|---|
Geplaatst op | 07-11-2010 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Kees Kroon
Volgens mij is 1) de Jacob van Campenweg en 2) was de boerderij van Jan Toonders, die aan de Oude Bosschebaan lag. Deze weg loopt schuin naar boven, waar Mensvoort staat. Ga je van 2) recht naar boven dan zie je nog een stipje bij de T-kruising. Hier lag de boerderij van de familie Kroon. Zoek maar eens op boerderij fam. Kroon.
Naam: Tini van Rooij
De hoogspanningslijn op de kaart werd begin 50er jaren aangelegd. De rondweg O.L. Vrouwestraat - Insulindelaan ligt er nog niet, de Piuslaan evenmin. Ik dacht dat de LTS op de Piuslaan in 1955 is geopend, misschien zelfs een jaar eerder. Ik dateer de kaart 1954. Bauke, help!
Naam: Eric Kemperman
Je kunt je sterk afvragen of deze kaartenmaker wel alle recente informatie had. B.v. de Hertogstraat en de verlengde Vestdijk zijn niet te vinden. De aangelegde delen van de rondweg lagen er voor de oorlog al, de gestippelde delen waren toen al gepland. Misschien biedt de hoogspanningsleiding toch het verlossende antwoord.
Naam: Piet de Bakker
N.a.v. de reactie van Mattie v. Meerhoven: de kaart kwam als wandkaart van de toenmalige gemeentelijke stedebouwkundige dienst. Het is een kopie van de officiële kaart, die misschien nog in het gemeentearchief zit. Mogelijk is wat informatie, zoals de E-nummers, aan de oorspronkelijke kaart toegevoegd.
Naam: Mattie Meerhoven
Wat ik mij eigenlijk ook nog afvroeg, zijn er ook mensen die nog krantenknipsels uit die tijd bewaard hebben over deze gigantische stadsvernieuwing? Hoe werd er door de pers over geschreven? Hoe was de publieke opinie? Wat vonden de bewoners die het betrof er zelf van? Is er openbaar protest geweest? Dat de gemeente Eindhoven niet veel met deze oude woonkernen op had blijkt wel uit een boekje uitgegeven in opdracht van henzelf in 1966 waar in het hoofdstuk "wonen" wordt gesproken over "kwalijke bebouwing uit het verleden waarmee moet worden afgerekend".
Naam: Eric Kemperman
"Kwalijke bebouwing uit het verleden waarmee moet worden afgerekend". Bedoelden ze daar zo'n beetje heel Eindhoven mee? Wat zouden ze graag, à la Rotterdam, de hele stad plat willen bulldozeren en in blokkendoosstijl "wederopbouwen". Is nog bijna gebeurd ook....