EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24802

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Medische Dienst

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Gezondheidscentrum

Beschrijving

Philips Gezondheidscentrum, aan de Willemstraat, ansichtkaart, jaartal onbekend


Geplaatst op

21-07-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-07-2010
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Hier ben ik, samen met mijn vader eens naartoe geweest om een ontsteking te behandelen aan mijn voet door Dr.Ebeling-Koning. Toentertijd bevroren ze de ontsteking zodat je niets voelde als deze werd open gesneden. Schrik had ik wel toen ik het mes zag, maar uiteindelijk geen pijn meer.


Datum: 22-07-2010
Naam: Frank Zuylen  
img

We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen dat een bedrijf zijn eigen gezondheidsdienst had, net als al die andere voorzieningen die Philips voor zijn werknemers had getroffen. Ontslag betekende niet alleen verlies van de baan op zich, maar ook verlies van al die bijkomende arbeidsvoorwaarden.


Datum: 22-07-2010
Naam: Frans van Beers  
img

daar konden 'Katholieke' bedrijven in die tijd een voorbeeld aan nemen!


Datum: 23-07-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Het is toch niet zo dat de rest van de bevolking verstoken was van medische verzorging Frans. Philips hield nu eenmaal graag alles in eigen hand. Het algemeen bekend onderonsje met de pastoor sprak boekdelen. "Hou jij ze nou maar braaf, ik hou ze wel arm"


Datum: 23-07-2010
Naam: Ger van der Palen  
img

Zou er echt geen personeelsbinding mee gemoeid zijn, Frans?


Datum: 23-07-2010
Naam: Frans van Beers  
img

Dat is zo Wil, maar men was wel actiever op het gebied van onderwijs en zorg, natuurlijk ook in het belang van het bedrij Ger!. Wat de pastoor betreft: mijn vader zat op een gegeven moment niet meer op een katholieke lagere school, maar op de Nutschool in het villapark. Dat was een nieuwe wereld voor hem: gemengd, andere sfeer, betere leermiddelen enz.


Datum: 23-07-2010
Naam: Frank Zuylen  
img

Deze discussie gaat een verkeerde kant op. Ik wilde vooral de nadruk leggen op de sterk gewijzigde verstandhouding tussen de werkgever en zijn personeel, en dan vooral bij de grote bedrijven die internationaal opereren. Het personeel is daar herleid op een kostenpost op de begroting. Toen trachtte Philips zijn personeel nog door allerlei extra voorzieningen aan zich te binden in ruil voor levenslange loyaliteit. Sterker nog: men probeerde ook toekomstige generaties al aan zich te binden door eigen onderwijs aan te bieden. Maar wellicht had dat ook te maken met de persoonlijke betrokkenheid van de familie van de oprichters, in dit geval Philips, met het bedrijf. Die is in de afgelopen decennia verdwenen. Ik beschouw de rekrutering van Boonsma als CEO als een dieptepunt in de geschiedenis van het bedrijf, mede door de door hem geïnitieerde verplaatsing van het bestuur van het bedrijf naar Amsterdam. Een topman die zich niets gelegen liet liggen aan de cultuur en de historie van het bedrijf.


Datum: 23-07-2010
Naam: Ellie Wijman-Loots  
img

Vroeger waren (grote) bedrijven "van het personeel" . Men voelde zich verbonden met het bedrijf en generaties volgden elkaar hier op. Of dat nu Philips was of (zoals waar ik woon in Kerkrade, de mijnen) het was het gevoel van het andere thuis. Net als vroeger moet er winst gemaakt worden maar nu doet met dat niet samen met het personeel maar op basis van kosten baten analyse en verkast men dus voor de productie naar de lage lonen landen. Maar ook daar komt een keer de klad in. Ik ben benieuwd wat men zich dan laat invallen. Maar Frank heeft wel gelijk met zijn stelling. Mensen worden steeds onzekerder omdat ze "niet meer"/ minder op hun werkgever kunnen vertrouwen. Pak als voorbeeld de problematiek van TNT en Organon dat zegt al genoeg.


Datum: 23-07-2010
Naam: c.v.Acht  
img

De alom bekende uitspraak van "hou jij ze maar braaf, ik hou ze wel arm" is niet van Philips maar van van Abbe! Integendeel, Philips had, vooral in het begin weleens problemen met de Katholieke kerk. Philips was een prachtig bedrijf. Iedereen, die vooruit wilde komen, werd door Philips geholpen. Jammer dat er bijna niets meer van over is in Eindhoven.


Datum: 23-07-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Nu had ik altijd begrepen dat die uitspraak; hou jij ze maar braaf, ik hou ze wel arm, van Elias was.


Datum: 24-07-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Nu kan ik een ieder gerust stellen. De fabrikanten waren allemaal met de zelfde pap ( saus) overgoten en de pastoor speelde het spelletje gewoon mee. Het was hetzelde recept als de planters er op na hielden. "Als je 1 handje rijst geeft komen ze elke dag werken en geef je er 2 dan zie ze een paar dagen niet"


Datum: 24-07-2010
Naam: P Hertogs  
img

Hr. van Hout, Ik weet niet wie U allemaal gerust wil stellen, maar mij in elk geval niet. Philips had niks met welke pastoor dan ook. De familie Philips was protestant. Toen mijn moeder in 1912 bij Philips ging werken, kwam er een parochie- geestelijke bij mijn oma om haar op andere gedachten te brengen, om de dochter naar een katholieke baas te sturen. Bij Philips verdiende men meer dan in welk ander bedrijf in de omgeving, dus bleef ze bij Philips. Een van de redenen dat Philips bij de geestelijkheid niet hoog stond aangeschreven was, dat er op derde kerstdag gewerkt moest worden,(toen nog een katholieke feestdag). Mijn moeder heeft er 18 jaar met veel plezier gewerkt en goed verdiend. Mijn vader heeft bij Philips 42 jaar gewerkt en ikzelf heb de 40 jaar volgemaakt. Ik heb er niet alleen gewerkt maar ook 15 jaar voor niks gestudeerd. Ik geniet nu al 20 jaar van een riant pensioen.


Datum: 24-07-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Dat je mij met Mijnheer aanspreekt doet mij goed. Het is voor jou een kleine moeite en ik hoor het zo graag! Ik heb je ongetwijfeld geraakt, maar blijf studeren en vooral geschiedenis.

<<< een goed moment om weer terug te keren tot het wezenlijke van deze website en deze discussie te sluiten (red.) >>>


Datum: 25-07-2010
Naam: Anton van Kemenade  
img

Deze foto 24802 heeft nog al wat teweeg gebracht. Het Philips Gezondheidscentrum aan de Willemstraat was er voor de werknemer in dienst van Philips. Philips had werknemers in dienst uit heel het land en de komaf in casu de religieuze achtergrond was een gegeven. Niet meer en niet minder. De augustijn pater Leopold Verhagen was op afdelingen bij Philips kind in huis. Hij had Philips nodig en de werknemers hem. Hij was altijd in het bedrijf een welkome gast. Mijn peetoom Tinus van Kemenade was voor zijn pensionering chef van de timmer afdeling van Philips. (laatstelijk gevestigd aan de Heezerweg te Eindhoven). Van hem heb ik - uit zijn verhalen - altijd begrepen dat Philips als werkgever een perfecte werkgever voor veel, heel veel Eindhovenaren is geweest.


Datum: 27-07-2010
Naam: Albert Bolink  
img

Stork Hengelo had ook een eigen Medische Dienst, maar zover ik weet was Philips wel het eerste grote bedrijf die deze voorziening voor zijn personeel had.


Datum: 27-07-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Bedrijf-Medische dienst is niet van gevaar ontbloot. Zo kon het gebeuren dat de bedrijfarts bij D.A.F. iemand aan het werk wou sturen die daar zelf op tegen was. Die persoon greep zijn pistool en schoot de arts dood. Een dag nadien heb ik een bezoek aan de ruimte gebracht en trof daar de kogelgaten in de radiator van de verwarming aan. De persoon in kwestie trachtte te vluchten naar het buitenland, maar is toch nog voor de rechter gekomen. Het betrof in deze Dokter Janz, de buurman van mijnheer Smits, de cartoonist.


Datum: 11-09-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het verbaast mij enigszins dat de bijnaam van dit gebouw niet genoemd wordt. Wij noemden het in ieder geval het ; "Huis met de Duizend Naveltjes".