Fotonr.: 24728
Bijdrager Willem van Wageningen
Jaar: 1961
Locatie 1.:Strijp |622 Het Ven |Paaltjesweg*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Paaltjesweg

Beschrijving Hierbij een foto van de Paaltjesweg gezien vanuit het zuiden, vanuit het adres Cornelis van Bijnkershoekstraat 13. Dit was de enige toegangsweg vanuit Philips naar de nieuwbouw in de "rechtsgeleerdenbuurt". Linksboven achter de boom is de klokkestoel van de Maranathakerk vaag zichtbaar. De luiken van de boerderij van Cox zijn waarschijnlijk gesloten omdat het al was ontruimd om gesloopt te worden, i.v.m. de aanleg van de snelweg Eindhoven-Tilburg. De Paaltjesweg was in de jaren 50 bestrooid met asresten en werd daarom ook wel het "zwarte pad" genoemd. De honderden fietsers die elke dag na vijven uit de Philips fabrieken naar huis reden, zorgden ervoor dat op de Jacob Oppenheimstraat altijd uitwaaierende bandensporen zichtbaar waren. Later werd de weg geasfalteerd. Het is duidelijk, dat de locatie van de huidige Paaltjesweg, die nu vlak langs de klokkestoel loopt, niets te maken heeft met de oorspronkelijke.

Kijkend naar deze foto hoeft men geen bouwkundige te zijn om te constateren dat foto 21722 per ongeluk in spiegelbeeld is geplaatst. De daarbij genoemde bewoners worden wel weer in de goede volgorde genoemd. De boerderij op de achtergrond kan dan ook niet meer de boerderij van Van Woerkom zijn, eerder een bouwsel in de boomgaard van Cox. Deze foto 21722 (maar dus in spiegelbeeld) is met de lens richting noordwest of west genomen, vanaf de Venstraat of het erf van boer Vissers aan de Venstraat. Mijn onlangs geplaatste tekening 24488 is gemaakt vanuit de eerste verdieping van dezelfde Cornelis van Bijnkerhoekstraat 13.. 
Geplaatst op 13-07-2010
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 07-07-2011
Naam: Frans Snoek img

Nee, niet boer Vissers, boer Vissers woonde in de boerderij langs melkboer Prinsen en Colsters.Vóór Vissers woonde van Alphen in de boerderij.en bij Vissers stonden geen moderne lantarenpalen, in heel 't Ven niet. Die lantarenpalen waren allen van hout en draden. Deze foto is genomen vanaf de rode huizen, zoals wij die noemden, dus van links naar rechts: Cox-Verheggen-van Donk-Heesterbeek.


Datum: 26-08-2011
Naam: W. van Wageningen img

Ik meldde bij het onderschrift van de foto al dat hij is genomen vanaf de Cornelis van Bijnkershoekstraat (idd. moderne lantarenpalen). In mijn tweede alinea gaat het verhaal over een andere foto, nl. no. 21722. Ik zie overigens dat de 3 boerderijtjes van die foto (21722) op details toch verschillen van die van mijn foto. Zou het misschien kunnen dat deze foto (21722) toch niet van de Paaltjesweg is? In dat geval was hij misschien ook niet in spiegelbeeld...


Datum: 19-01-2013
Naam: Frans Snoek img

Vergeet niet Willem , dat tussen de foto's 30 jaar verschil zit.


Datum: 29-10-2015
Naam: Rob van Lieshout img

Wanneer wij vanuit onze achterom in de Anthony Moddermanstraat het veld inliepen (het nieuwe gedeelte van de Jacob Oppenheimstraat was er toen nog niet), liepen we eigenlijk vrij vlot tegen een boerderijtje aan. Volgens mij heette de boer (met z'n voornaam) Girte.
De boerderij is later, eigenlijk vlak voor de sloop in verband met de bouw van het evoluon of carillon, nog afgebrand.


Datum: 29-10-2015
Naam: Frans Snoek img

Nogmaals dit is echt wel de Paaltjesweg. Ik woonde in het verlengde ervan. De paaltjesweg was geen zwarte pad het was een teerweg. De Tolstraat, het verlengde ervan, was wel een met as bestrooide weg en de Brandkuilstraat ook. Wij woonden in de Tolstraat en ik ben er geboren in februari 1946. De boerderij van Gerit van Woerkom stond in de Venstraat, schuin tegenover ons.