Fotonr.: 2465
Bijdrager Hennie de Groot
Jaar: 1942
Locatie 1.:Gestel |712 Oude Spoorbaan |Hoogstraat
Locatie 2.: Gestel |711 Schrijversbuurt |Hoogstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hoogstraat, december 1942.

Beschrijving De oorlogsperiode. Sneeuw, koude, december 1942. De foto van de Hoogstraat is gemaakt t.h.v. de St. Lambertusstraat bij het postkantoortje (zie brievenbus) bij de elektrazaak van de familie Raab.

Geplaatst op 11-01-2006

Reacties

Datum: 12-01-2006
Naam: Anne Troost img

In de oorlogsjaren en dan die Citroën op de achtergrond. Deze auto is in 1939 voor het eerst op de markt gebracht. Hier zal hij wel van de buitenlanders zijn of geconfisceerd. De twee kids bij de lantaarnpaal of telefoonpaal zitten volgens mij op een prikslee. Oude buren van ons hadden ook zo'n auto maar dan ver na de oorlog. Zijn er mee op vakantie geweest, maar kwamen zonder auto terug. Bij navraag hebben ze hem laten staan waar ze toen waren. De hele bodem was eruit gezakt.


Datum: 21-01-2006
Naam: Hennie de Groot img

De overburen van jouw ome Piet Troost, de familie Van Tol, hadden ook zo'n Citroën. En telefoon. Zij waren toen de enigen in de Palingstraat met een telefoon en met een auto.


Datum: 21-01-2006
Naam: Wil van Hout img

Anne dat verhaal over de ingezakte boden stuur dat maar naar het land der fabelen. Ik heb zo'n auto mee opgeknapt en dat was een zelfdragende carrosserie van wel 2 mm. dik. Mijn zoon heeft hem nog in zijn bezit, bouwjaar 1939. Mijn zoon stroopte Frankrijk af voor een deugdelijke auto. Bij een van zijn rondzwervingen moest hij onverrichterzake terug. Onderweg nog wat rondgekeken en warempel bij een boer in de tuin stond een Traction Avant B.11. Met koffer achterop en klepstoeltjes achter. Maar helaas stonden er bloemen in en de motor ontbrak. Na wat geboden te hebben mocht hij hem optakelen. Bij het afrekenen vroeg mijn zoon aan hem waar de motor gebleven was. Bleek hij alle onderdelen in de schuur te hebben en was blij dat alles weg was. Hij staat nu helemaal gaaf te blinken.


Datum: 21-01-2006
Naam: Wil van Hout img

Die grote kast tegen de muur is zo'n gietijzeren geval waar Brieven op staat. Waarom is dat brievenbusje nu zo klein? Of werd hij toen niet veel geledigd?


Datum: 21-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave

Die brievenbussen hadden immers een gleuf voor brieven aan de bovenkant en drukwerk moest in de onderkant. Ik denk dat de brievenbussen vroeger vaker gelicht werden dan tegenwoordig Wil. De post werd immers ook twee keer per dag bezorgd! Ook bij de post is het er niet beter op geworden!!


Datum: 21-01-2006
Naam: Anne Troost img

Ach Wil, als al de auto's die toen gemaakt waren zo goed waren dan werden er nu nog minder nieuwe auto's verkocht. Iedereen reed dan in die oldtimers. Dus zullen er best bij geweest zijn als ik omschreef.


Datum: 21-01-2006
Naam: Wil van Hout img

Het ging over de bodem! Roesten deden ze wel. De deuren hebben we allemaal van onder moeten vernieuwen. Maar omdat de hele auto rust op de bodem is hij extra sterk gemaakt, wat bij andere auto's toen nog niet was het geval was. Later werd 0.88 honderdste plaatstaal gebruikt en de sterkte is verkregen door perstechniek. Verschillende onderdelen worden uit een plaat geperst en getrokken, waardoor plaatselijk van de 0.88 nog geen 0.3 overblijft.


Datum: 23-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Die brievenbus die jullie daar zien is van ons postkantoortje. Kennen jullie ongetwijfeld Guus van Helvoort nog wel, die het kantoor van zijn moeder heeft overgenomen: Emma van Helvoort-Stappaerts. Jammer van die brievenbus. Wij hebben dus meegemaakt dat hij vervangen werd door zo'n lillek plestik ding en niet het benul gehad om die gietijzeren heer in beslag te nemen. Deze brievenbussen zijn dus zo goed als allemaal vernietigd.


Datum: 24-01-2006
Naam: Hennie de Groot img

En dan die plaat: Post Telefoon Telegraaf. Zou het boven de tekst nog steeds de Nederlandse Leeuw zijn? En dat in 1942? Ik heb de foto uitvergroot, maar ik wordt er niet wijzer van.


Datum: 24-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Dat is wel degelijk de Nederlandse Leeuw Hennie. Dat was geen probleem, want de NSB gebruikte die leeuw ook. Vanavond ga ik even checken wie de mensen op de foto zijn.


Datum: 26-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Op de slee zitten in ieder geval de zusjes Van Luyt van Hoogstraat 75. Wie de jongen ervoor is weten we nog niet, maar we hebben een vermoeden. Wordt vervolgt.


Datum: 26-01-2006
Naam: Hennie de Groot img

Het jongere broertje van die zusjes heeft bij mij nog op school gezeten. Was vader Van Luyt niet een kleermaker? Weet jij dat tegenover jullie, in die kleine huisjes, waar nu parkeerterrein is, ook een kleermaker zat? Als wij uit H.Hartschool kwamen, gingen we daar vaak kijken. Daar zaten zo'n 3 à 4 mannen op tafel in de kleermakerszit te werken.


Datum: 26-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Vader van Luyt (Jantje v. Luyt) had een fietsenwinkel op de hoek Rechtestraat-Vrijstraat, op de plaats waar schoenenwinkel Van Haren zit of zat, tegenover V&D. Hij was ook lid van de fabrikantenvereniging 'De Meyery' en voorzitter van de supportersvereniging EVV.


Datum: 27-01-2006
Naam: Hennie de Groot img

Maar tussen het postkantoor en het Rozenknopje, stonden toch ook kleine witte huisjes, daar woonde ook een Van Luyt die kleermaker was.


Datum: 27-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Niet dat wij weten. Het enige witte huisje dat wij ons kunnen herinneren, is een wit huisje dat tussen het Rozenknopje en Hansen zat. Vroeger woonde daar een fam. Claus, waarvan de man (van Duitse afkomst), machinist was op de tram. Beiden zijn indertijd op dezelfde dag overleden. Daarna woonde er een echtpaar waarvan de man bakker was en zij juffrouw op de bewaarschool. Later heeft Hansen het huis bij zijn zaak getrokken.


Datum: 29-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen img

Giovanni, je hebt helemaal gelijk wat de familie Hansen betreft. Maar volgens Willie hebben zij het meteen gehuurd nadat het echtpaar Claus overleden was.


Datum: 29-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Ok Jannie, ik moet het ook maar doen met de informatie van mijn vader en die kan het ook wel eens mis hebben. Heb je toevallig nog wat meer foto's tot je beschikking? Op de site dan!


Datum: 30-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen img

Je moet maar onder het hoofstuk bijdragers kijken, daar staan al mijn foto's tot nu toe. Leeft jouw vader nog? We hebben hem jaren geleden nog eens ontmoet in Aalst.


Datum: 06-02-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Ja, mijn vader Guus van Helvoort van het postkantoor leeft nog en woont aan de Stratumsedijk. Nu is de jongen die de slee trekt, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, zijn broer Johan. Ome Johan, voor mij dus, is er vrijwel zeker van. Van Helvoort met dubbel o? Ja toen nog wel, maar dat is sinds 10 jaar weer teruggedraaid naar Van Helvoirt, gelijk in de 19e eeuw.


Datum: 28-05-2006
Naam: Matty van de Zanden img

Woonde in een van die (inmiddels afgebroken) huisjes aan de overkant een familie (van) de Wouw?


Datum: 17-12-2006
Naam: Peter Markus img

Giovanni, woonde de familie Van Luyt eerst op 75 en later op 77? De familie Markus woonde sinds 1949 op Hoogstraat 75.


Datum: 17-12-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt img

De fam. Van Luyt woonde altijd al op 77, vanaf dat de huizen nieuw waren. Jan van Luyt had in de Rechtestraat een ijzerwinkel. Daarna is Van Haren in dat pand gekomen. Op 75 woonden achtereenvolgens: Brusselers, Blijenberg, Markus, ???, Raats.


Datum: 28-08-2007
Naam: Franca Alewijns-Bleijenberg img

Tijdens de oorlogsjaren heeft mijn vader op nummer 75 gewoond.


Datum: 02-01-2008
Naam: Marina Peterse img

Ik heb even een hele andere vraag. Wie kan mij vertellen wanneer ongeveer de huisjes aan de overkant (tegenover het postkantoor) van de straat zijn afgebroken? Want ik kan hier verder niets over vinden en weet alleen dat het nu een parkeerplaats is.


Datum: 03-01-2008
Naam: Matty Van Der Zanden img

Beste Marina, die huisjes zijn afgebroken eind 1968/begin '69. Een vriendin van mij woonde er met haar moeder en oma tot de woningen afgebroken zouden worden.


Datum: 28-03-2017
Naam: Paul van der Cingel img

Anne, de Citroën Traction Avant is begin jaren '30 op de markt gekomen. In de oorlog waren een paar beroepsgroepen die met toestemming van de bezetter hun auto mochten houden, o.a artsen. Mijn vader had er zo een, bouwjaar 1937, prijs 900 gulden. In 1947 werden mondjesmaat nieuwe auto's geïmporteerd, o.a. Morris en Austin uit Engeland, voor mensen die beroepsmatig een auto nodig hadden. Mijn vader mocht in Rotterdam een Austin A 10 ophalen. Ik herinner me als de dag van gisteren het moment dat hij voor ons huis aan de Kleine Berg kwam aangereden. Enige tientallen mensen liepen er achteraan, zo bijzonder was een nieuwe auto. Voor de 10 jaar oude Citroën was veel belangstelling en mijn vader kon hem voor 1400 in waarde verminderde guldens kwijt aan de nieuwe eigenaar.