EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

23728

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

726 Gennep

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Trompetterloop

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Waar is dit stroompje ?

Beschrijving

Ik denk dat er velen aan voorbij zijn gereden, maar het nooit is opgevallen. Het is het stroompje achter de tuin van Alida, dat gelijk loopt met het paadje naar het Gildegebouw aan de achterkant van de Gestelse Watermolen.


Geplaatst op

29-03-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 30-03-2010
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Zie ook foto 18067.


Datum: 30-03-2010
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Het bordje hangt er nog maar korte tijd. Daarvoor viel zo'n schijnbaar naamloos stroompje niemand op, nu des te meer.


Datum: 04-11-2011
Naam: Wim Bazelmans  
img

Ik ben geboren en getogen in Gestel, heb daar ook mijn jeugd doorgebracht tot ik toen ik 26 was naar Maarheeze verhuisde. Vroeger, kan ik met mijn 77 jaar voortaan zeggen, noemden wij de Trompetterloop het ouwe Dommelke. Kan iemand mij vertellen of er enig historisch verband is met die naam? Was het inderdaad de Dommel voordat de Gennepermolen bestond?


Datum: 04-11-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Zo ver ik heb begrepen is de Trompetterloop ooit ergens voor gebruikt om de Dommel tijdelijk om te leiden. Als je langs de Dommel liep (of fietste), kwam je een eindje voor de Gennepermolen een aftakking tegen die verder bij het Clarissenklooster weer terugkwam in de Dommel. De route waar wij altijd wandelden, is nu ook al weer weg omdat ze de Dommel hebben aangesloten op de gracht tussen de Antoon Coolenlaan en de Genneperweg.  Waarvoor hartelijk dank gemeente Eindhoven. Onze paden en lanen langs de Dommel worden zeer beperkt.


Datum: 26-07-2017
Naam: Martin Swinkels  
img

Volgens mij is het riviertje "De Trompetter" vroeger gebruikt als afwatering door wasserij "De Assi".


Datum: 27-07-2017
Naam: Johan Vervest  
img

Loosde de Assi niet rechtstreeks op de Dommel? Zo nee, dan zou de watermolen niet aan de Dommel maar aan de Trompetter gelegen zijn.


Datum: 27-07-2017
Naam: Martin Swinkels  
img

Ik begrijp niet, maar dat kan aan mijzelf liggen, wat de Gestelse Watermolen van doen heeft (in vroeger jaren) met wasserij "De ASSI. wat betreft de afwatering van afvalwater van deze wasserij.


Datum: 27-07-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

De Trompetterloop is een vispassage, bedoeld om de vissen die vanwege de stuw bij de Gennepermolen hier niet kunnen passeren in de gelegenheid te stellen via een 460 meter lange “bypass” deze hindernis te nemen. De trompetterloop begint net achter het Frater Simon Deltourpark als een aftakking van de Dommel en heeft een verval van 85 cm. Hij gaat onder de Genneperweg door en stroomt achter het Clarissenklooster weer terug in de Dommel.
De naam Trompetterloop is te verklaren uit het feit dat de weduwe van Peter Trompetters hier in de zeventiende eeuw grond had liggen. De loop wordt in oudere stukken ook wel de Vloed of Vleut genoemd.
Bron: Gennep voor altijd, S. van Schooten, Eindhoven 2001, blz. 81. en Eindhoven-encyclopedie.nl


Datum: 27-07-2017
Naam: Eric Kemperman  
img

De Trompetterloop loopt langs Genneperweg 169. Tegenwoordig heel wat bosrijker als op foto 18067. De ASSI lag tegenover de watermolen (zie foto 23101) en daarmee tussen Dommel en Trompetterloop. Twee beken om het afvalwater te lozen!


Datum: 28-07-2017
Naam: Johan Vervest  
img

Heb nabij de watermolen gezien dat het afvalwater van de wasserij diverse afwijkende kleuren had en grote hoeveelheden dode vis voor de stuw dreven.


Datum: 28-07-2017
Naam: Johan Vervest  
img

In die jaren was het gebruikelijk om Belgische afvallozing de schuld te geven maar de oorzaak lag dichter bij huis nl. de ASSI.


Datum: 22-05-2018
Naam: Ad Thijssen  
img

Je hebt gelijk, al het vuile water kwam uit België, werd gezegd. Helaas werd er niet bij verteld hoeveel Kempische wasserijen, weverijen en leerlooierijen op de Dommel en Gender hun afvalwater loosden.