Fotonr.: 23674
Bijdrager Henk van Alphen
Jaar: 1971
Locatie 1.: Tongelre |321 Doornakkers-West
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Luchtfoto Tongelre

Beschrijving .
Geplaatst op 24-03-2010

Reacties

Datum: 25-03-2010
Naam: Henk Ten Westeneind img

Het ontstaan van de IJzeren Man hebben we toch te danken aan het hoogspoor. Voor de ophoging hebben ze hier toch het zand weg gegraven?? Er zijn best wel mensen die hier meer van weten.


Datum: 25-03-2010
Naam: Hans van Melis img

Als je de Karpendonkse plas bedoeld dan heb je gelijk. De IJzeren Man is circa 50 jaar ouder. Het zand van die plas werd overigens ook voor een station en spoorlijn gebruikt,


Datum: 25-03-2010
Naam: Jean Levent img

Het ontstaan van de IJzeren Vrouw zal Henk ongetwijfeld bedoelen.


Datum: 25-03-2010
Naam: Tini van Rooij img

Zo blijven ze gaten graven. Een stuk van de IJzeren man is weer dichtgegooid om de Helmondweg aan te kunnen leggen. Waar hebben ze dat zand dan weer vandaan gehaald?


Datum: 25-03-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt img

De IJzeren Man dankt zijn naam volgens mij aan de graafmachine die het gat heeft gegraven. Van de IJzeren Vrouw heb ik ook wel eens gehoord, maar welk gat heeft die dan gegraven? Jean help eens, want nu weet ik het ook niet meer.


Datum: 25-03-2010
Naam: Jean Levent img

Ondanks dat ik wel eens wilde verhalen daarover heb gehoord durf ik die hier niet te vermelden ;-) !! Ik denk dat Jan Spoorenberg daarover meer reële dingen kan vertellen. Jan is regelmatig te vinden in het RCe!


Datum: 25-03-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Volgens Wikepedia is de IJzeren Vrouw de naam van de baggermachine die gebruikt werd voor het graven de IJzeren Vrouw in Den Bosch. Wordt met de hier genoemde  IJzeren Vrouw soms de Karpendonkse plas bedoeld? Deze heeft toch nooit officieel zo geheten, maar alleen in de volksmond. Of ben ik abuis.


Datum: 25-03-2010
Naam: Ron Hernaus img

Omdat het uit ontgravingen ontstane gat naast de 'IJzeren Man' lag, werd het in de volksmond inderdaad de 'IJzeren Vrouw' genoemd. Een IJzeren Kind is nooit gegraven. Pas toen die plas wat gecultiveerd werd en voorzien van een park werd het omgedoopt naar de Karpendonkse plas. En Tini, naar mijn weten is nooit een deel van de IJzeren Man dichtgegooid. Hooguit is een deel van het omliggende park opgeofferd aan de Helmondweg.


Datum: 25-03-2010
Naam: Sierd Loman img

In Nederlands en Belgisch Brabant zijn een aantal zandafgravingen te vinden, allemaal genaamd ‘De IJzeren Man’ (Vught, Drunen, Weert). Die naam verwijst naar de ijzeren stoomgraafmachine die men voor die afgravingen gebruikte. Rondom Den Bosch vind je alle drie hierboven genoemde zandafgravingen. Behalve een ‘IJzeren Man’ heeft men de andere twee afgravingen ‘De IJzeren Vrouw’ en ‘Het IJzeren Kind’ genoemd. Pas later wordt duidelijk dat de plassen na de zandwinning uitermate geschikt waren voor recreatieve doeleinden (uit informatie De Brabantse Dag).


Datum: 26-03-2010
Naam: Ton Kessels img

Toen wij vroeger gingen zwemmen in de ijzeren man was men bezig met de afgraving van de Karpendonkse plas. Wij als klein mannen vroegen ons die tijd af wat het ging worden, wij gingen er van uit dat het de ijzeren vrouw zou gaan heten, omdat het tegen over de ijzeren man was. In Tivoli werd dan ook aangenomen dat het de ijzeren vrouw ging heten en dat het een groter zwembad ging worden als de IJzeren man


Datum: 26-03-2010
Naam: Will. v.Oers img

Op 25 of 26 augustus 1944 was er een razzia door de Duitse bezetter in de IJzeren man. Alle mannen boven de 16 jaar werden opgepakt waaronder ook mijn vader. Wij waren daar met ons gehele huisgezin, maar vader werd spoedig weer vrijgelaten. Mijn vraag is nu: Wie had het lef om hiervan foto's te maken? Bij zulke gelegenheden was het streng verboden om te fotograferen, en lang niet iedereen had een camera laat staan een fotorolletje. Wie? (Deze oproep heb ik eerder geplaatst maar geen enkele reactie gekregen).


Datum: 02-10-2011
Naam: Antoon Franse img

De IJzerenman is +/-1910/12 gegraven omdat men zand nodig had voor het nieuwe station en de spoorlijn Eindhoven - Weert dat in 1913 in gebruik genomen is.


Datum: 19-10-2012
Naam: Paul van der Cingel img

Op de vergroting zijn een paar aanwijzingen over de datum goed te zien. Het oude Lorentz a.d. Parklaan is al afgebroken en het nieuwe al klaar, net als enkele andere gebouwen a.d. Celebeslaan. De weg van de spoorwegovergang richting Ijzeren man is al doorgetrokken richting Woensel. Rond 1960 schat ik.


Datum: 19-10-2012
Naam: Eric Kemperman img

Paul, de datum die de inzender heeft aangegeven klopt (1971). Luchtfoto's van Henk van Alphen zijn goed gedateerd en een aanwinst voor EiB. Een duidelijk bewijs van de datum is het in aanbouw zijn van de viaducten bij de Berekuil/Fuutlaan.


Datum: 12-08-2014
Naam: Paul vander Cingel img

Ik kwam tot mijn datering omdat ik wat open plekken zie die na de 2de helft van de jaren '50 zijn ontstaan. Met de bouw van het nieuwe Lorentz Lyceum werd begonnen in de 2de helft van de jaren '50. Het oude LL zat in 2 woonhuizen aan de Parklaan en daarachter een allegaartje aan noodgebouwen. De verspreiding van al die gebouwen moet de aanleiding zijn geweest om alle lokalen de naam van een eiland in Indonesië te geven. Toeval wilde dat het nieuwe LL aan een laan werd gebouwd die ook al de naam droeg van een Indonesisch eiland. Ik meen te zien dat de barakken achter de huizen aan de Parklaan afgebroken zijn en er een kaal stuk is ontstaan en dat dus in 1971 nog steeds braak lag getuige deze foto.