Bijdrager Wim Roxs
Jaar: 1958
Locatie 1.: Centrum |115 TU-terrein
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Technische Universiteit (Technische Hogeschool)
C.A.D. THE
Reacties
Naam: Gerard de Beurs
Dit lijken wel ponskaart lezers. De ponskaarten waren voorzien van 80 karakters bij 12 regels. Door nu slim gebruik te maken van de ponsgaatjes kon men 256 mogelijkheden creëren en dit is precies 1 byte. Nog steeds een gebruikte eenheid in de computerwereld. De eerste computerschermen die na de ponskaart kwamen waren hier op gebaseerd. (De amber of groene computerschermen die in de jaren 80 uit kwamen gaven 80 karakters in de breedte weer.)
Naam: Eric Kemperman
Een aardigheidje voor de 40-minners onder de bezoekers: i.v.m. de toegenomen rekenbehoefte verscheen eind jaren '60 een heus apart gebouw, "het Rekencentrum" (formaat fabriekshal), op het TH-terrein. In dit gebouw werden onvoorstelbaar grote computers ondergebracht (met dito koelmachines!), die personeel en studenten gebruikten om rekenkundige problemen met hulp van de computer op te lossen. Invoer van de gegevens ging tot eind jaren '70 nog gewoon met dezelfde soort ponskaarten als in 1958. Na het ponsen vooral de stapel kaarten niet laten vallen, want je was uren bezig om het weer op de goede volgorde te leggen.
In 1981 werd de personal computer (toen nog mini-computer geheten) uitgevonden, en daarna ging het razendsnel. Eind jaren '70 werd het nog nodig geacht het Rekencentrum fors uit te breiden, maar die plannen zijn door de geschiedenis achterhaald (nooit uitgevoerd).
Een laptop van nu € 500 kan meer en sneller dan het hele Rekencentrum van destijds bij elkaar.