Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Strijp |628 Mispelhoef |Oirschotsedijk
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Strijp, De Mispelhoef
De Mispelhoef
Beschrijving | Café De Mispelhoef, Oirschotsedijk 9 Anno 1774. |
---|---|
Geplaatst op | 04-02-2010 |
Reacties
Naam: Wim Roxs
In het verleden "legden" hier veel wandelaars en fietsers "aan", welke van de groene natuur genoten, gaande over de Oirschotsedijk vanuit de stad richting vliegveld of Oirschot. Een oase van rust op dit terras, met een pilsje of een ander drankje. Veel autoverkeer was er toen nog niet gelukkig. Dat is in die buurt wel heel anders geworden!
Naam: Jan Joosten
Ik als buitenstaander heb eens uit het praatcircuit gehoord dat,toen Frits Philips eigenaar was van de Mispelhoef, daar geen alcoholische versnaperingen te verkrijgen waren. Het zou te maken hebben met zijn christelijke achtergrond wat dat ook moge betekenen? Zijn er mensen die daar meer over weten?
Naam: Jan Toirkens
Inderdaad ¨wat dat ook moge betekenen¨, in dit verband sprekend over de religie. De Philips-familie was niet erg eenduidig of homogeen qua religie, zeker waren ze geen sympatisanten van het katholieke bevolkingsdeel in Brabant, alhoewel zelf afkomstig uit het puur katholieke Zaltbommel. Maar voor de rest ??. Tegenstrijdige berichten van de beweging Morele Herbewapening, was Frits Philips nu wel of niet religieus opgebracht. Of kwam hem dat later beter uit om zich plots geinspireerd te wanen door bijbelteksten?. De pastoor die ze dom hield, de fabrikant die ze arm hield, waarbij om beurten de pastoor of de dominee met hel en verdoemenis dreigde als je niet in de rij wilde lopen en.,... de fabrikant er weing woorden over vuil maakte om iemand de zak te geven, al dan niet met een laatste loonzakje. Amen zei de pastoor en bonjour zei de fabrikant, terwijl Jan Boezeroen noch Latijn, noch Frans sprak.
Naam: Paul van der Cingel
Afgezien van religieuze zaken, De Philipsen, 'oude' Frits en Anton, wisten heel goed waarom Eindhoven een prima vestigingsplaats was voor hun bedrijf, de katholieke bevolking was nog braver dan de protestantse en in Eindhoven was iedereen katholiek, en nog goedkoper ook. Meneer pastoor zorgde er wel voor dat socialisten als duivels afgeschilderd werden. Ook al was de Eindhovense clerus wel een beetje beducht voor protestantse invloeden, protestanten waren tenminste nog christelijk.
Naam: Paul van der Cingel
Johan ik weet niet zoveel over eigenaren, maar 20 jaar geleden, waar blijft de tijd, een heel genoeglijke middag door gebracht met collega's, zowel binnen als buiten heel gezellige zaak. Overigens toen Frits nog actief was, was hij onderwerp van heel wat verhalen, die zijn onder oud(e) Eindhovenaren wel bekend. Het waarheidsgehalte van dat soort verhalen was meestal niet zo belangrijk, het ging om het verhaal zelf.