Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1930
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Jan van Hooffstraat
Onderwerp.: Gebouwen |Gemeentehuizen |Eindhoven, Rechtestraat
Oude Stadhuis
Beschrijving | Jaartal is een schatting. De trapjes voor het stadhuis zijn nog aanwezig. Links Drogisterij 't Groene Kruis, Glas- en Verfhandel Martin (voorheen J.J.Baijens). |
---|---|
Geplaatst op | 15-01-2010 |
Reacties
Naam: Anton van Kemenade.
Op zich een mooie foto. Vergelijk deze eens met foto 7320. Een verschil van 30 jaren. Helaas in 1967 was dit moois voorbij !
Naam: M. van Gemert
Wie weet nog wanneer en waarom dit monument is afgebroken.
<< In 1967, omdat men een doorgang had gepland naar de Keizersgracht. Zie ook foto 4582. (red.) >>
Naam: Jan Wijn
De afbraak van het oude stadhuis 1967: iedereen sprak er schande van maar er waren weinig mensen die zich ertegen verzetten. Tot en met de dag van vandaag ben ik nog niemand tegengekomen die het eens was met die sloop. Toch zijn die stedelingen er geweest anders had het stadhuis er nog gestaan. Of is het net zoiets als dat na de oorlog ineens iedereen in het verzet had gezeten? Nu is het oude stadhuis een symbool geworden van de naoorlogse sloopwoede van de Eindhovense politiek die het Eindhovense hart eruit scheurde, zodat we er een lijk aan overhielden: een levenloze stad met als toegift een kaal plein met een glazen puist. Want nog steeds hebben ze er in Eindhoven niets van geleerd. Opnieuw staan er in Tongelre aan het Hofke een aantal oude panden op de nominatie gesloopt te worden. Eindhoven in Beeld vaart er wel bij: nergens in Nederland zijn er zoveel fotoboeken uitgegeven als in Eindhoven. Wanneer toeristen bij de Eindhovense VVV vragen naar de monumentenlijst, dan krijgen ze de naoorlogse slooplijst mee of kunnen ze een fotoboek kopen en krijgen ze een verwijzing naar de nieuwe fietsenkelder onder de puisten van het 18 Septemberplein.
Naam: paul van der Cingel
Kort na de oorlog meende men nog dat de auto het ideale vervoermiddel was. Geholpen door de autolobby werden tram- en spoorlijnen opgeheven en met een opmerkelijke haast de rails opgebroken. En zelfs dat vond men vaak niet genoeg, de tracés werden vaak bebouwd zodat niemand het zich in zijn hoofd zou halen die lijnen ooit nog eens te herstellen. Wat zouden we nu niet blij geweest zijn met een sneltram via Aalst en Waalre naar Valkenswaard, De enkelen die toen een auto hadden konden rustig door Vrij- en Rechtestraat rijden en overal voor de deur parkeren. Dat ze toen niet ingezien hebben dat dat met een groot aantal auto's niet meer zou kunnen is nu onbegrijpelijk.
Naam: bert van herk
Jan Wijn, ik ben het helemaal met je eens. Je hebt het mooi verwoord, maar ze gaan gewoon verder hoor, ze trekken zich er niks van aan. Zijn die lui daar in het stadhuis niet te stoppen? Dat moet vlug gebeuren, anders blijft er niks meer over van het beetje dat er nog staat. Zijn ze niet te stoppen, dan is Eindhoven verloren en dan is Eindhoven Eindhoven niet meer. Nu is het andere oude stadhuis aan de beurt dat nu op het stadhuisplein staat, dat pand gaat ook plat. Misschien krijgen we er een koperen tegel voor terug, en we hebben inderdaad een levenloze, verschrikkelijke saaie binnenstad. En we zitten weer met problemen met het Catharinaplein, de zoveelste keer, het is een bodemloze put. En de Blob, die uit de kluiten gewassen computermuis, mag van mij helemaal uit elkaar getrokken worden, want als er iets in de binnenstad niet past, dan is het dat ding wel.
Naam: Ad thijssen
Zoals je weet Bert, Eindhoven wil in alles vooropstaan. Zelfs met slopen staat het op nummer één. De nieuwe trend wordt nu "Eindhoven in de wolken". Hoe hoger hoe mooier. Ze zeggen wel eens op ieder potje past een deksel. Nu is het op elke lege plaats past een torenflat. Als ze nu eens alles wat leeg staat bewoonbaar maken, dan houden we de zon in stad en de groeien bomen weer op de grond en niet op honderd meter hoog. Dan kunnen ze ook niet mekkeren van ik heb weer vogelpoep op mijn balkon. Eindhoven ligt in een gat en daar zal het ook nooit uitkomen.