Fotonr.: 22407
Bijdrager Jos Eijkman
Jaar: 1965
Locatie 1.:Gestel |725 Bennekel-West, Gagelbosch |Tinelstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Gestel, Maria Middelares

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Op de stoep van de pastorie

Beschrijving Op 16 februari 1965 stond bij gelegenheid van het huwelijk van Lenie en Henk de hele "staf" van de pastorie op de stoep.

Vlnr pater Gamaliël Jansen, die rond die tijd ± 4-5 jr kapelaan was, zoals ook Hein Schakenraad (nu te gast voor de trouwpartij)  en - voor hem staand - Frans van den Hout beiden kapelaan waren vanaf het begin van de parochie. Schakenraad vertrok medio 1964 als kapelaan op Broekhoven 1 in Tilburg; enkele jaren later werd hij pastoor in Reusel. Van den Hout bleef  tot hij in '67 pastoor in Vlierden werd. Hij overleed er begin 70-er jaren. Joke van Kuijk was jarenlang de "moeder van de pastorie" met naast zich een hulp zoals Lenie. Beiden waren inwonend. Vóór pastoor Cees Brocken sta ikzelf,  terecht een tree lager op de stoep. Ik was er recht van het seminarie medio 1964 kapelaan geworden met o.a. de Speeltuin in mijn portefeuille. Ik bleef er tot medio 1968, toen ik ontheffing vroeg uit het ambt. Toen Van den Hout in 1967 vertrok werd Bart Verhagen kapelaan in de Bennekel, terwijl Gamaliël in diezelfde periode werd opgevolgd door de oud-Afrika-missionaris Jan Sonnemans, tevens docent op de Pabo. In 1968 namen  Piet Heesakkers en later Ton Verschure 'mijn' plek en die van Verhagen in, die tot pastoor was benoemd in St. Michielsgestel, waar hij heel kort daarna plots overleed. In de jaren daarop was er veel verloop.

Zo woonde er een tijdlang ook een zwarte hond op Tinelstraat 3. Zijn naam ? Satan.          
Geplaatst op 28-11-2009

Reacties

Datum: 29-11-2009
Naam: Jan Snijders img

Mooi mijn ouwe vrienden te zien uit Gestel.


Datum: 29-11-2009
Naam: Toon Geevers img

Behalve het bruidspaar en de pater zijn de anderen allemaal oude bekenden. Twee jaar later hier zelf getrouwd.


Datum: 29-11-2009
Naam: Ben Dankers

Leuk Jos, om mijn tante Joke hier te zien, overigens was het gewoon van Kuijk.
Joke heeft nog samen met mijn moeder Nel in een van de Pastoor Brockenflats gewoond tot aan haar vrij plotseling overlijden in 1997.


Datum: 04-02-2015
Naam: Jos Eijkman img

Aan pastoor Cees Brocken had ik in 2009 hierboven wel enkele woorden meer mogen besteden. In 1984 vierde hij in 'zijn' kerk zijn 50-jarig priesterjubileum. Nadat hij zijn parochie had overgedragen woonde hij nog een aantal jaren in de Bennekel. Ik blijf het heel tragisch vinden, dat hij op zijn oude dag als bouwpastoor van de Maria-Middelareskerk moest meemaken, dat zijn kerk en pastorie in juni 1993 werden afgebroken. Een begrafenis vanuit de kerk, waarvoor hij geploeterd, gebedeld en geschooid had, zat er dus niet in.Hij overleed een jaar later - 86 jaar oud - op 12-08-2009 en werd begraven op de Gestelse begraafplaats St. Severinus, die hij zelf had laten inrichten op de boerenakker van zijn kerkmeester Driek Versantvoort, wiens vrouw daar als eerste ter aarde werd besteld.
Op 32-jarige leeftijd was deze pastoor in 1940 aalmoezenier bij de inval van de Duitsers, dus aalmoezenier in een echte oorlog met echte dode soldaten. Ik schaam me nu nog, dat ik mee lachte met enkele jonge kapelaans, die hem plaagden met "zijn verloren oorlog". Jongens waren we !