Fotonr.: 220
Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1919
Locatie 1.:Stratum |211 Irisbuurt |Korte Havenstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Tabaksindustrie |Karel I / van Abbe
Onderwerp 2: Gedrukte en Geschreven Media |Briefhoofden / Facturen / Rekeningen |Tabaksindustrie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

H.J. van Abbe Sigarenfabrikant.

Beschrijving Hier staan afgebeeld de Karel 1 Sigarenfabrieken. Als ik dit plaatje juist interpreteer staat de villa op de voorgrond nog in de Tongelresestraat. En was de straat rechts niet de Bleekstraat ?

(RHCe 0015080)
Geplaatst op 05-05-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 05-06-2006
Naam: Hans van Melis img

Hier staat de Rietvink ook mooi op. Wanneer zou de villa in handen van Van Abbe gekomen zijn?


Datum: 05-06-2006
Naam: Dick Bonekamp img

De ingang van het huis ligt aan de Korte Havenstraat, dus de Tongelresestraat ligt op dit plaatje onder het portret van Karel I. De Korte Havenstraat maakte een bocht naar links. Dus zou het deze straat moeten zijn. Maar ik heb het gevoel dat de tekenaar de werkelijke situatie een beetje heeft verfraaid.


Datum: 05-06-2006
Naam: Gerry Boons. img

De tekenaar had toen nog geen geen computer zoals wij. Volgens de tekening klopt het helemaal.


Datum: 16-11-2007
Naam: Jan Van Der Meulen

Of de heer van Abbe hier gewoond heeft verwacht ik niet, hij woonde met zijn gezin op de Bilderdijklaan die toen nog niet werd doorsneden door het verlengde van de Wal, de huidige PC Hooftlaan. Het huis ligt nog precies zoals toen op de hoek met de PC Hooftlaan. De grote tuin van Henry van Abbe, maar ook van de forse behuizingen en villa's aan de Stratumsedijk werden voor een groot deel de verbinding Wal-Stratumsedijk, de PC Hooftlaan. Henry van Abbe had vanuit zijn woonhuis een prachtig uitzicht op het Van Abbemuseum, waarvan hij de schenker was. Ik neem aan dat hij niet stond te juichen toen hij en meerderen met hem hun tuinen moesten opgeven.
Het huis De Rietvink in de Tongelresestraat werd voorheen bewoond en gebouwd voor de heer Van Dijck van de Rietvink, die gelegen was aan de oostzijde van de haven. Ik denk dat Van Abbe indertijd voor dit huis en voor zijn fabriek daar veel grond heeft gekocht.


Datum: 29-11-2007
Naam: Koos van der Breggen img

In het huis de Rietvink heeft jarenlang Ollie van Abbe gewoond. Zij was getrouwd met Han de Vries en heeft onder de naam Ollie de Vries-van Abbe grote bekendheid gekregen als kunstenares. Zij hield zich voornamelijk bezig met beelden en sculpturen en heeft o.a. het tegelmonument voor het afgebroken stadhuis in de binnenstad gemaakt. Maar ook de sculptuur op de kop van het Mandarinhotel. Zij was een directe nazaat van Van Abbe.


Datum: 29-11-2007
Naam: Marjo Spierings img

Het adres van De Rietvink was officieel Korte Havenstraat nr. 4, nu verdeeld in 8 appartementen en als adres Korte Havenstraat nr. 12 t/m 26. Van Abbe heeft hier nooit gewoond.


Datum: 17-01-2020
Naam: Paul van der Cingel img

Ik neem aan dat het huis waar Van Abbe gewoond heeft Huize Den Elzent was. Bij de doorbraak van de Wal naar de Stratumsedijk, PC Hooftlaan, werd een aantal tuinen gekortwiekt. Veel hoefde er niet te worden afgebroken, alleen het koetshuis dat bij Den Elzent hoorde moest er aan geloven en verder moest Floris de Moel een flink stuk van zijn plantenkwekerij aan de Smitzlaan afstaan. Achter het zwembad ging niet veel verloren. Door het bombardement van 19 september 1944 was niet alleen een villa aan de Stratumsedijk vernield maar ook de tuinen achter het zwembad hadden de oorlog niet overleefd en waren inmiddels overwoekerd door struikgewas.