Fotonr.: 21960
Bijdrager Mark van de Laar
Jaar: 1942
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |St Antoniusstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Overige WO II

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Duitse tanks in de St. Antoniusstraat

Beschrijving Op de achterzijde van de foto staat: "Duitse tanks in de Antoniusstraat voor de kerk. Door Frans van Mierlo vanuit het raam gemaakt in april 1942"
Geplaatst op 25-10-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 25-10-2009
Naam: Wil van Hout img

De fietsenzaak van Gramser is te herkennen. Ik krijg het idee dat het Nederlandse tanks zijn. Maar ja de ontwikkeling van tanks ging natuurlijk ook snel. Dat braak stuk grond herken ik ook niet.


Datum: 25-10-2009
Naam: johan.van.Proosdij img

Bij mijn weten zijn dit beslist geen Duitse tanks , maar de ouderwetse Nederlandse tanks, dus ik kan de datum van 1942 niet plaatsen.


Datum: 26-10-2009
Naam: Florence de Vos img

Mijn zoon denkt dat het Franse tanks type Renault FT-17... zijn die ook door NL en US gebruikt werden. Ook in WO2.


Datum: 26-10-2009
Naam: Wil van Hout img

Dit is volgens mij een gepantserde gevechtswagen van het type M 36 of M38 en er zijn alleen maar machinegeweren aan boord. Ik zie geen grote vuurmond. Die had Nederland nl. vóór 1940 een stuk of vijf om de vijand te weerstaan. Duitsland was dan de leverancier en die wist de zwakke plekken van dit voertuig juist in te schatten.


Datum: 27-10-2009
Naam: Johan.van Proosdij img

De M36 is een Amerikaanse tankjager. Die op de foto is zeer waarschijnlijk van Zweedse komaf, de M 38. Een pantservoertuig dat ook geen kanon voert en voor de Tweede Wereldoorlog besteld is door defensie.


Datum: 27-10-2009
Naam: Florence de Vos img

Kijk eens naar:



Hier heeft mijn zoon er veel over gevonden.


Datum: 27-10-2009
Naam: Wil van Hout img

Er is een tijd geweest, en misschien nu nog, dat een of andere officier bepaalde wat er zoal nodig was bij een eventuele aanval van buitenaf. Er was meestal geen specifieke kennis in de industrie. Dus werden er halffabrikaten aangekocht en zodoende bestonden de bouwsels uit aanvoer uit verschillende landen. Zo was nog enige geheimhouding gewaarborgd! Bij Daf werden ook legerwagens aangepast met medewerking van hoge omes uit het leger. Het DAF-museum laat hier enkele voorbeelden van zien. De DAF Trado uit 1934 is een product van de legerofficier Van de Trappen in samenwerking met Huub van Doorne. Het is een bezoek aan het museum waard dit ingenieuze idee eens te bekijken.


Datum: 28-10-2009
Naam: Wil van Hout img

Als ik alles in mij opgenomen heb moet ik wel zeggen dat het waarschijnlijk geen Duitse tank betreft, omdat het Duitse leger nogal kwistig met  Duitse symbolen omsprongen. Zo zie ik ook geen Duitse kruizen op deze gevechtswagens. De omgeving van de Pulskeskerk zag er in mijn jeugd, 1940 ook heel anders uit.


Datum: 31-10-2009
Naam: Will van Bragt img

De fietsenzaak van "Gramser" is hier niet te herkennen danwel is deze foto van het dak genomen. Wel is café "de Voetbal "van Mw. Ribbens (links boven) alsmede de kosterswoning rechtsvoor duidelijk te herkennen.
Links van de kosterswoning was, in mijn tijd ( geb. 1945 ) een sigarenzaak.


Datum: 01-11-2009
Naam: Wil van Hout img

Ik denk dat het pand verschillende eigenaren of bewoners heeft gehad. Ik zie toch duidelijk overeenkomsten met foto 12066. De deur die hier in het midden zit is naar de kant gegaan, maar het bovenlicht is eender gebleven. "Actie" heeft ook in dit rijtje gewoond met een sigarenfabriekje en winkel.


Datum: 15-10-2010
Naam: Toon Franse img

Ik denk dat Will van Bragt gelijk heeft, de tanks rijden richting PSV stadion en dat braak stuk grond is het plantsoen voor de kerk.


Datum: 06-04-2012
Naam: Rogier ten Keersten img

Zijn het geen Franse Renault tanks? (R35)


Datum: 21-01-2014
Naam: Hans Heesakkers img

Er wordt hier maar wat geroepen! Het zijn zeker geen M-36 of M-38 pantserwagens! Deze hadden wielen en werden gekocht in Zweden. Dit hier zijn tanks en wel de lichte Renault uit de 1e Wereld oorlog! Ik kan de bewapening niet goed onderscheiden maar zo te zien alleen maar tanks met mitrailleurs en dus is het de Ft17 versie. De Ft18 heeft een kort 37 mm kanon.
Nederland heeft er ooit één gekocht voor demonstraties, hier zijn het er vijf dus het zijn geen Nederlandse!
De Duitsers hebben echter dankbaar gebruik gemaakt van militair materieel dat zij hebben buitgemaakt. Zo hebben de Duitsers in mei 1940 dankbaar gebruik gemaakt van de in 1938 buitgemaakte Tsjecho-Slowaakse tanks om Frankrijk te verslaan! De Franse hadden nog honderden, wel duizend volgens andere bronnen van de oude Renault tanks in dienst. Vaak voor bescherming van strategische punten in het achterland!
De Duitsers hebben deze oude tanks overgenomen en gebruikt als rijdende kazemat om in de bezette gebieden hun vliegvelden en andere strategische punten te beveiligen! Zo ook in Nederland. Helemaal zeker weet ik het niet maar waarschijnlijk zijn deze tanks op weg naar het vliegveld van Eindhoven, Welschap, dat door de Duitse Luftwaffe omgebouwd werd tot één van de grootste militaire vliegvelden in Nederland. Welschap was erg belangrijk, samen met Gilze Rijen omdat ze in de vliegroutes lagen die de geallieerden gebruikten op weg naar het Duitse Ruhrgebiet!
Dit is de enigste logische verklaring van deze foto!


Datum: 23-12-2014
Naam: Antoine Brouwers img

Het Duitse leger heeft Renault FT17 tanks ingezet voor bewakingstaken op Welschap. Een FT17 van Eindhoven staat al sinds jaren in het Oorlogsmuseum Overloon. Na de Franse capitulatie zetten de Duitsers honderd van de 1704 buitgemaakte FT 17's in Luftgaukommando Belgien und Nordfrankreich (30) en Luftgaukommando Holland (25). Zo'n 650 andere worden gebruikt voor politietaken. Heel even in mei 1940 zijn een paar Belgische/Franse tanks de grens over geweest op de Aalsterweg ter verkenning en ondersteuning in Eindhoven van de cavalerie te paard en met fiets en zware zijspan uit Den Bosch maar direct uitgeschakeld door het oprukkende Duitse leger, Een bemanningslid is daarbij gesneuveld en begraven geweest tot kort na de oorlog op begraafplaats de Oude Toren en daarna teruggebracht naar België.


Datum: 29-08-2018
Naam: paul van der Cingel img

Frans van Mierlo was fotograaf en zijn bedrijf heette Foto Visie. Na de oorlog zocht hij het een eindje verderop en maakte persfoto's bij wedstrijden van PSV.