Bijdrager Annie Lamers
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |212 Rochusbuurt |Hoefkestraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 19 september
Bombardement 19-09-1944 (12)
Beschrijving | Bomschade in de Hoefkestraat, na het bombardement van 19 September 1944. In het midden Café De Kleine Man op de Geldropseweg. |
---|---|
Geplaatst op | 08-12-2005 |
Reacties
Naam: Hans van Melis
Kijk eerst even naar foto 2182 waar ik dezelfde straat heb geplaatst om aan te geven dat bij het RHC-e de juiste omschrijving van foto's geen hoge prioriteit heeft.
Naam: Laurens van de Looy
Het bombardement waarbij deze huisjes en hun bewoners zijn getroffen, heb ik aan de lijve meegemaakt. Tijdens die bommenregen schuilde ik met mijn ouders en twee broertjes en een zusje achter in onze tuin (in het prieel) hemelsbreed een 30/40 meter van de getroffen huisjes op de foto. Nooit zal ik die lichtkogels boven ons en het doffe dreunen van de inslaande bommen vergeten, ofschoon ik toen amper vier jaar oud was. Ik hoor nog het huilen en gillen van de getroffen bewoners. De zeggingskracht van 'n foto is hiermee weer bewezen. Dat geldt voor veel foto's in deze serie. Dank aan de ontwerpers van deze site.
Naam: A. Louwers
Het pand in het midden is Hoefkestraat 18 en inderdaad van ongeveer 1931 tot 1985 café "De kleine man" geweest. Ik ben er in geboren en getogen en toen wij er uit gingen was het café ongeveer 50 jaar in onze familie geweest. Het is nu restaurant "'t Hoefke" en ik ben er gisteren heerlijk wezen eten. Het was heel indrukwekkend om na 21 jaar weer terug te komen in mijn ouderlijke huis.
Naam: Jan Wolfs
Als kleine jongen bracht ik schoenen naar de Kleine Man, die mijn vader Piet Wolfs uit de Stuiverstraat gerepareerd had. Ook had mijn vader eens een jonge hond gekocht van de Kleine Man, voor het bombardement. Ik was 8 jaar en ging met mijn vader mee en kon er een uit het nest kiezen. Tegenover de Kleine Man woonde Marty Goosen, verder in de straat Pietje Putten en Jantje Hessels. Wij waren allen lid van de gymvereniging OBC. Groetjes uit Canada, Tiny & Jan Wolfs.
Naam: A. Louwers
Ja dat OBC is heel belangrijk geweest voor ons, ik heb er zelfs nog bij gezeten. Met de carnaval was heel OBC geschminkt en opgedirkt als clowns en voerden ze tijdens de optocht met carnaval acrobatische kunsten uit (1950-1980). Ons pap en Leo van de Vorst, Mien en Pierre van der Aalst, en nog meerdere (weet verder niet echt meer de namen). Ik heb nog veel foto's van toen.
Naam: Henry Valkenburg
Ik was op zoek naar een website van de gymnastiekclub OBC omdat ik het eventuele huidige bestuur een aantal foto's wil geven. Zie ik ineens café De Kleine Man. Overigens compleet anders dan in de tijd dat ik daar kwam samen met mijn vader Willy Valkenburg. Hij was lid van OBC. Ad(je) Louwers was in die tijd de kastelein. Ik ben er veel geweest op zondagmorgens. Na het trainen van OBC toog het bestuur en aanverwant naar de Kleine man. Ik werd in die tijd in het café zoet gehouden met in eerste instantie repen chocolade en later zakjes chips met een blauw zout buideltje erin. Vaak waren daar ook Piet de Vries, de fam. V.d. Aalst, Leo v.d. Vorst, Kees Nieuwenhuizen etc. Ik had het daar als klein manneke wel naar mijn zin. Zeker als OBC er tijdens de carnaval op uittrok naar de optocht, want ik mocht meelopen. Ik heb nog steeds de slipjas met daarop brabants bont van mijn vader. Die hele club droeg gedurende de optocht slipjassen met diverse kleuren in vierkant bont.
Naam: Harry Haerkens
Dat verhaal over dat bombardement in de Hoefkestraat 'klopt' als een zwerende vinger. Mijn vrouw heeft als kind dat bombardement maar net overleefd, omdat ze juist met haar moeder die straat was gepasseerd en een ander huis was in gevlucht.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Ja Ida, na alle feestelijkheden van 18 september ging iedereen op tijd naar bed, want de stroomvoorziening werkte niet meer. En 's nachts bombardeerden de Duitsers de stad en dat ging de geschiedenis in als het meest vernietigende bombardement op de stad Eindhoven. Velen vonden de dood en alleen al in een schuilkelder aan de Biesterweg kwamen 41 inwoners om. De Duitsers hadden het vooral gemunt op de munitie- en wapentransporten van de geallieerden.