Bijdrager Nelie van de Ven-van der Eerden
Jaar: 1954
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Strijp, St Theresia
Reacties
Naam: Mark van de Laar
Heb op de St Willibrordusschool (katholieke jongensschool aan de Zeelsterstraat) nog godsdienstles van hem gehad, dit ter voorbereiding aan de helige communie. Hij was een gedreven gelovige maar het lukte hem niet het kwartje bij mij te laten vallen. Hij leidde de St Theresiaparochie destijds samen met kapelaan Verhagen en in de jaren 60 zat de kerk op zondag (en natuurlijk met kerstmis) altijd vol. De kerk had toen ook een groot mannen-jongenskoor onder leiding van de heer Baars. Die kwam op de lagere school de jongens keuren om ze toe te laten tot dit succesvolle koor.
Naam: Mark van de Laar
Mijn broer Hans zong vroeger in het Theresiakoor en herinnert zich pastoor de Beer nog goed. "Toen ik in de 6e van het St.-Willibrordus zat mocht ik zo nu en dan het beroemde lied "Liefste Bloemen van de Mei" soleren tijdens een trouwmis, als de bruid naar het Maria-altaar ging. Ik werd dan vaak van te voren door de pastoor van school opgehaald. Na afloop van de mis, als ik buiten stond te kijken naar de aftocht van het bruidspaar en familie, dook dan altijd vanuit onverwachte hoek Pastoor de Beer op en drukte mij in het geniep een hele gulden in mijn hand. Nondeju, da was heel wat in die tijd."
Naam: Nellie v.d.Ven - v.d.Eerden
Ik weet dat pastoor de Beer van processies hield. Hij organiseerde ook processies ter gelegenheid van de sterfdag van de H. Theresia op 30 september Ik heb daar verschillende jaren aan meegewerkt, door op diverse plaatsen als Kleine Theresia {levendbeeld} langs de weg te staan. Als er iemand is die daar toevallig foto`s van heeft hou ik me aanbevolen. Ik ben al 55 jaar op zoek naar foto`s van die H.Theresia optochten.
Naam: Antoinet Gosefoort
Ik kan me een preek herinneren van deze pastoor en wel toen hij begon met: "de melkboer zette gisteren twee flessen wijn aan de deur......" De hele kerk lag in een deuk en hij moest zelf ook lachen en vervolgde: " waar het hart vol van zit, loopt de mond van over". Toentertijd was alles in de kerk nog heel sereen, dus zoiets vergeet je je leven niet meer.
Naam: Joep van de Laar
Joop, ik mis nog een kapelaan: Verhoeven. En wat betreft de pastoor: onder mijn vriendjes noemden we hem 'IJzeren Willem'. Hij kwam regelmatig in de stijl van wielrenner Wim van Est (de echte IJzeren Wilem) voorbij gescheurd, op zijn opoefiets, gehuld in geheel andere maar wel bij zijn beroep passende kleding.
Naam: Joep van de Laar
Nou, er was ook een kapelaan Verhagen, waarover deze anekdote: hij reed een autootje, ik meen een Volkswagen. Na een huisbezoek in de Olympialaan opende hij de motorkap om met het licht van een lucifertje te controleren of hij nog wel genoeg benzine had. Er waren verstandige mensen in de buurt die hem daarvan wisten te weerhouden. Zodoende is de continuïteit in de zielzorg niet in gevaar gekomen..
Naam: Johan Vervest
Direct na de communie moest steeds de kelk met water worden gespoeld. Wij als misdienaar probeerden steeds de ampul met water volledig in de kelk te schenken. Pastoor de Beer sloeg dan met de kelk zodanig hard omhoog dat het in de kerk te horen moet zijn geweest.
Naam: Frans Donders
In mijn jongenstijd (1947-1950) op de St. Willibrodusschool kregen wij ook godsdienstles van kapelaan Klessens. Die is onlangs in het verpleegtehuis in Bladel overleden. Van 1951 t/m1952 zat ik op de 2e Philips lagere school in de Apeldoornstraat. Meisjes en jongens door elkaar!! Mijn moeder had met het hoofd van die school, "De Grijze Nol" ruzie gekregen en mij toen daar van school gehaald. Was wel moedig in die tijd!! Nadeel was dat ik op de vrije woensdagmiddagen godsdienstlessen moest inhalen? Pastoor de Beer vertelde mij destijds eens dat ik " nog familie van hem was"!! Een jong gezinslid van de familie de Beer kreeg destijds ruzie met zijn ouders en wilde niet meer "de Beer" genoemd worden!! Hij is zich toen Donders gaan noemen, de ambtenaar heeft toen met een ganzenveer zijn naam gewijzigd. Derhalve stamt onze familie van Peerke Donders af?
Gr.Frans Donders,
(Destijds woonachtig: Steenbergenstraat 8 Eindhoven (Strijp).
Naam: Lieke Slegers-Roijers
Mark, Peerke Donders is nooit heilig verklaard. Wel is hij in 1982 zalig verklaard.
Ik woon in Tilburg Noord, op loopafstand van het geboortehuisje van Peerke Donders, met de kapel, het museum en het kruiswegpark. Uiteraard ook een eet- en drinkgelegenheid. Kortom: een echt "bedevaartsoord", en zeker de moeite van een bezoek waard.
Naam: Peter Ham
Inderdaad had de kapelaan Hurkmans een fraaie stem, vooral op de damesfiets.. Op een ochtend, toen mijn broertje en ik op weg waren naar de protestante school in de Loeffstraat, had het prachtig gesneeuwd. De kapelaan kwam aangedenderd in de Joh.Voetstraat, maar ter hoogte van bakkerij de Rooi sloeg het noodlot toe: in een wolk van sneeuw ging hij onderuit! Hij ging rechtopzitten, en riep, Gods witte zegen van zich afkloppend, uit volle borst : godverdomme!! Mijn broertje en ik keken hem grijnzend aan. Hij krabbelde overeind, keek ons wat besmuikt aan, mompelde zoiets van: nou ja,dat kan toch gebeuren, besteeg het damesrijwiel en vervolgde, luid zingend, zijn weg over het Hugo de Grootplein. Een aardige man!