EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2030

Bijdrager:

Jaar:

1967

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

432 Oude Toren

Straat:

Oude Torenstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Brandstoffenhandel

Onderwerp 3.:

Gebr van de Kaa

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oude Torenstraat. (1)

Beschrijving

Oude Torenstraat 36, gebr. v.d. Kaa.


Geplaatst op

20-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Waarom ze hem Toon se se se Kaa noemden is mij nooit duidelijk geworden.
===Doorzie een grapje me me meh mensen===


Datum: 20-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Hans, hij was toch getrouwd met een dochter van de eigenaar van Klein Parijs uit de Kruisstraat?


Datum: 20-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Koos van de Kaa was de kolenboer van de Oude Torenstraat. Toon van de Kaa de bokser trouwde met Annie van de Vorst van Klein Parijs. Jan van de Kaa, onze kolenboer uit de Verwerstraat, trouwde met Mientje van de Moosdijk.


Datum: 20-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

Toch waren het best wel wat sociale mensen en zij als kolenboer niet alleen. Op Blaarthem zat er ook een. Ze hadden voor de mensen met een laag inkomen een spaarsysteem voor de kolen. Het hele jaar door kwam een van de twee elke week geld ophalen wat dan op een kaart werd aangetekend en zodoende hoefde je als de kolen kwamen niet het grote bedrag ineens uit de knip te halen. Meestal had men dan ook berekend hoeveel mud men nodig had. Hoeveel zakken was ook weer een mud, volgens mij twee. Precies weet ik het niet.


Datum: 20-11-2005
Naam: Redactie EiB  

Zie ook foto 2035 voor het huwelijk van Toon van de Kaa.


Datum: 20-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Een mud is een inhoudsmaat, groot 1 hectoliter. Dus 1 mud is 1 zak. Evenzogoed voor 1 mud aardappelen gelijkgesteld aan 70 kg aardappelen en 1 mud kolen ook met 70 kg maar dan kolen. Een aardappelzak was waarschijnlijk groter dan een kolenzak. Die 70 kg, klopte dat wel? Ik meen dat Delphi van der Kaa (de bloedmooie dochter van Jan en maar zo'n 20 jaar jong), 2 zakken tegelijk op haar welgevormde rug naar binnen sjouwde.


Datum: 21-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

In navolging van het eerder bericht: 1 mud is twee zakken.


Datum: 14-03-2006
Naam: Wim Van Dijck  
img

Achter dit huis lag de dahliatuin en de zwarte pad


Datum: 17-05-2006
Naam: Hetty Eykholt  
img

Ja dat klopt, Toon stotterde en men vertelde dat als je aan een knoop draaide als hij iets wilde zeggen dat hij dan nog harder ging stotteren. Ik weet niet of dit waar is, maar dat is wat ik altijd hoorde vertellen. Ik ben nog een hele tijd vriendin geweest met Dinie van de Kaa, die woonde in het rechtse gedeelte van dit huis. Haar vader was de broer van Toon.


Datum: 23-05-2006
Naam: Elly Ramakers  
img

Weten jullie nog dat de Belgische knol van Koos van de Kaa vaak op hol sloeg en dan door de Pastoriestraat denderde? Iedereen stoof dan verschrikt hun huis binnen. Koos fietste er altijd achteraan met een leidsel. Als je vanuit de Pastoriestraat door de zwarte pad naar school of kerk ging, sprongen de twee Duitse herders van Van de Kaa op de hoge muur en gromden en blaften van jewelste. Doodsangsten stond ik uit, bang dat ze naar beneden zouden springen.


Datum: 23-05-2006
Naam: Hetty Eykholt  
img

Ja Elly en weet je ook nog dat als je de kortste weg naar school nam vanuit de Pastoriestraat, dan ging je via het weiland van Van de Kaa. En dan kwam Koos je met zijn riek achterna. Bang dat we waren van die oude Koos.


Datum: 22-06-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mooie mens, die ouwe Koos (de jonge Koos is de zoon van Jan en Mien v.d. Kaa-v.d. Moosdijk). Ik herinner me nog dat ie met zijn knol in de verkeersmangel kwam bij het teren van de wegen rond de Woenselse Markt. Hij moest keren met zijn platte wagen en kreeg daarover woorden met een van de wegwerkers. Op hetzelfde moment liet zijn knol wat moppen vallen. Koos zijn hand onder de staart en ving een verse op die hij vervolgens naar het hoofd smeet van die wegenbouwer. Echt gebeurd, ik was er zelf bij (zo'n 100 jaar geleden ;-)


Datum: 20-08-2006
Naam: Els van Holten- Vos  
img

Toon v.d. Kaa kwam bij ons thuis, op de Eckartseweg, ook elke maand geld ophalen om de kosten te spreiden.


Datum: 10-08-2007
Naam: Ton van Kemenade  
img

Bekend was de tegenstelling tussen Toon v.d. Kaa en zoon Ernest van boer De Haas die achter de Eckartseweg woonde. Als kleine Ernest agressief werd, droop grote bokser Toon af. Ernest was zeer bedreven in riekwerpen, een populaire sport onder agressieve boerenzoons van die tijd.


Datum: 04-08-2008
Naam: Kees Buijs  
img

Koos van de Kaa heeft ook jarenlang een lijkwagen met paarden gehad.


Datum: 24-05-2009
Naam: peter  
img

Ik kan me nog herinneren dat kolenboer Jan van der Kaa in de Anemonestraat was gevestigd, midden in een woonwijk, nu ondenkbaar. Ze kwamen bij ons aan de Aalsterweg kolen brengen. Sterke kerels, met soms twee zakken kolen op hun nek.


Datum: 24-05-2009
Naam: Henny van Melis  
img

Jan van der Kaa zat met z'n kolen in de Verwerstraat. Een gedeelte van zijn opslag lag in een gedeelte van onze onteigende tuin. De betonnen buitenmuur is nog steeds zichtbaar, Verouden heeft het nu in gebruik als showroom.


Datum: 04-07-2015
Naam: Jan van Samang  
img

Met Sjaak van de Kaa deed ik altijd kaarten in café het Centrum op de Woenselse Markt. Sjaak van de Kaa was getrouwd met Jo de Lier, zij was Jehova's getuige. Ze hadden een zoon, hunne Johnnie. We kaartten met Meindert van de Jagt, Bertje van Berkel (de slager) en ik.


Datum: 08-10-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Een beetje laat Peter, maar die kolenboer in de Anemonenstraat heette die niet Van den Hurk?


Datum: 08-10-2015
Naam: Peter Harbers  
img

Dat zou best kunnen, ik weet dat er een kolenboer zat en dacht dat het Van de Kaa was, maar ik kan me vergissen. Jan van de Kaa kwam wel bij ons de kolen brengen.


Datum: 10-02-2016
Naam: Joop Harbers  
img

Jan van der Kaa was de broer van Toon van der Kaa. Jan van der Kaa woonde in de Verwerstraat, waar nu Verouden meubels zit. De ingang om kolen te halen en te leveren was in de Visserstraat.


Datum: 27-07-2016
Naam: Jack Werlotte  
img

Heeft Sjaak van de Kaa niet lang de midgetgolfbaan bij de Karpendonkse Plas beheerd?


Datum: 27-07-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Dat was Jan van de Kaa. Bij de komst van het aardgas was het gedaan met de kolenhandel. Jan had nog een tijdje een witte pomp op het terrein van zijn voormalige kolenopslag aan de Visserstraat. Daarna nam hij het beheer van de midgetgolf ter hand. Maar dat heeft niets te maken met bovenstaande foto, Jan had zijn brandstoffenhandel in de Verwerstraat.


Datum: 27-07-2016
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ook hebben Jan en Mien van de Kaa nog een tijdje het café annex danszaal De Stad van Gerwen gerund. Ook dit heeft niks te maken met de foto hierboven, maar wel met de familie van de Kaa.


Datum: 13-02-2017
Naam: G. Holthuizen van Pelt  
img

Er was ook een Franka, dochter van Annie. En de tante was Jo de Lier en Sjaak van de Kaa, klopt dit?