EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2024

Bijdrager:

Jaar:

1947

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

721 Genderdal

Straat:

Herderstraat*

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Gestel

Onderwerp 3.:

Maycretewoningen Limburglaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Maycrete-woningen (1)

Beschrijving

Van deze Maycrete-jes zijn er zo'n kleine 100 gebouwd. Ze stonden aan de Limburglaan, Herdersstraat, Ooistraat en Ramstraat. Ergens heb ik gelezen dat verschillende bewoners van de Fellenoord hier na de oorlog terecht zijn gekomen. Ikzelf ben in 1959 naar het Genderdal verhuisd en ik kan me niet herinneren dat deze woningen daar nog lang hebben gestaan.


Geplaatst op

20-11-2005

Reacties:

Datum: 20-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Zoals Anne al zei stonden er ook nog in de Tinelstraat, Gestel. Volgens omroep Gelderland staan er nog steeds in Arnhem. Ze krijgen er echter de mensen niet uit, daar, in de behoorlijk geïsoleerde huizen, is het nu nog goed wonen. Maar uiteindelijk zal het verleden tijd zijn. Men zal er enkele naar het openluchtmuseum brengen, zodat dit hoofdstuk uit onze geschiedenis niet verloren gaat.


Datum: 20-11-2005
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ik weet niet wanneer deze huizen zijn afgebroken maar toen wij in 1974 in de Genderbeemd gingen wonen stonden ze er nog. Toen wij na 11 jaar weer weggingen uit de Genderbeemd stonden ze er volgens mij nog.
Het lijkt overigens zo wel op een vacantiepark!


Datum: 20-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

In de Generaal Bothastraat in Tongelre hebben er ook een paar gestaan. Op de hoek met de Jan van Riebeecklaan.


Datum: 20-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Het lijkt wel of het bouwwerk dat op de hoek staat een ander dak heeft. Misschien hadden de huizen wel een schuurtje? Dan zeker voor drie panden, zo te zien. Maar het blijft gissen. De foto is niet vanuit de Bachlaan gemaakt, omdat men de voorkant van de kerktoren ziet. En links het schip.


Datum: 21-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

De woningen zijn na de oorlog op twee plaatsen geplaatst namelijk 90 in de bovengenoemde hoek bij de Limburglaan en 6 aan de zoals boven vernoemd de Gen. Bothalaan/Jan van Riebeecklaan. Na de sloop zijn er woningen verplaatst naar de Tinelstraat/Bachlaan en langs het Afwateringskanaal. Is dat niet de Smetanalaan? De naam MAYCRETE komt van de ontwerper MAYbeck en conCRETE (is beton) samengevoegd. In veel plaatsen zijn ze gebouwd: Nijmegen, Arnhem, Tilburg, Breda en Eindhoven dat ik weet. De eerste drie hebben ze al op hun monumentenlijst geplaatst of zijn daarmee bezig.


Datum: 16-02-2006
Naam: Ron Jansen  
img

Deze makrietjes stonden tussen de Limburglaan en de Von Flotowlaan en zijn omstreeks 1972 afgebroken om plaats te maken voor de MTS. Tegenwoordig is het Grafisch Lyceum of het ROC hier gevestigd. Bij de sloop hebben wij als jeugdige buurtschoffies nogal wat kattekwaad uitgehaald. Ik woonde toentertijd in de Regerweg.


Datum: 22-07-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Toen ik in 1995, bij gelegenheid van de geboorte van onze kleindochter, foto's ging maken van het ouderlijk huis van mijn vrouw in de Tinelstraat bleken aan de overkant van de straat de Maycretejes te zijn vervangen door een aantal rijtjeshuizen. Die huizen waren toen nog net niet klaar. De Maycretejes zijn kort daarvoor afgebroken. Ze namen nogal wat plaats in, op de plaats van een blokje van 2 konden wel 6 andere huizen gebouwd worden.


Datum: 15-08-2006
Naam: Peter van den Brand  
img

In de Herderstraat hebben mijn opa en oma gewoond. Het was net vakantie als we daar naartoe gingen. Vlakbij stroomde de Dommel. De Maycretewoningen (in de Eindhovense volksmond Makrietjes) zijn naderhand compleet verhuisd naar de Tinelstraat en Bachlaan. Mijn grootouders kregen daar weer dezelfde buren als in de Herderstraat, dus eigenlijk veranderde deze verhuizing niet veel. Mijn grootouders, en later mijn vader, hebben daar nog gewoond tot de afbraak, ca. 1990.


Datum: 14-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Begin jaren '50 tot 1957 heb ik gewoond aan de Limburglaan (Makrietjes), een mooie wijk om je jeugd door te brengen. Wij woonden recht tegenover de velden van boer V.d. Heuvel. Onze buren waren fam. Brugmans en de fam. Bolder. De fam. Brugmans heeft later een bloemenzaak gehad dacht ik, hun zoon van mijn leeftijd heette Ivo. Ook hadden we toen nog het snoepwinkeltje van Tante Toos aan de Limburglaan Wie weet dat nog? En het Ambonezenkamp aan de Beemdstraat, wie weet dat nog of heeft er nog foto's van? Van de Limburglaan heb ik nog wel foto's, als er interesse voor is laat het maar horen dan zet ik ze wel op de site. Mijn vrienden toentertijd waren: Harrie Bolder, Ivo Brugmans, John Q...vlieg, Guus ? Wat zou ik toch graag weer eens contact krijgen met deze jongens om eens gezellig bij te buurten om te horen hoe het hun vergaan is.


Datum: 15-10-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Het kamp aan de Beemdstraat herinner ik me als El Prado - en volgens mij woonden hier Spaanse werknemers van Philips. Ik heb het nu over het begin van de jaren zeventig, ik zat toen op de Beemdstraat op school. Die brandde in `71 af en na een lange kerstvakantie kwam er een noodschool te staan die inmiddels ook allang weer verdwenen is (de droom van iedere scholier, je school die affikt).


Datum: 30-10-2006
Naam: Joke van Hout  
img

Nee, Jeanette, dat kamp was een paar jaar later. Het Ambonezenkamp was aan de andere kant van de Beemdstraat. Bij de Limburglaan waar nu HvL zit. Ik denk zo 1960 of iets later.


Datum: 31-10-2006
Naam: Dick Smit  
img

Volgens mij, en ik weet het eigenlijk wel zeker, was het Ambonezenkamp er al in 1956.


Datum: 24-11-2006
Naam: Lucien Brouns  
img

Dit zou best eens de Ooistraat kunnen zijn. Ik heb er gewoond als klein kind en fietsen geleerd.


Datum: 20-01-2007
Naam: Anny van Grootel  
img

Het Ambonezenkamp was daar al in 1950, als je van Strijp naar Gestel fietste was het aan de linkse kant.


Datum: 21-01-2007
Naam: Peter Kuipers  
img

In de genoemde Maycrete-woningen ben ik in 1951 geboren. Een fantastisch mooie speelomgeving. De allerlaatste woning is ongeveer 1972 gesloopt: Ramstraat 5, mijn ouderlijk huis. Voor de aanleg van de rondweg waren eind jaren vijftig al veel 'mekrietjes' verplaatst. In een volgende fase voor de aanleg van de flats van het Genderdal. Toen ik in 1955 naar de kleuterschool ging, was die gelegen midden in het Ambonezenkamp, dat er toen nog niet zo lang was. Dit was op de hoek Beemdstraat-Limburglaan. Als je van Strijp naar Gestel ging niet links, maar aan de rechterkant. De foto hierboven is genomen aan het eind van de Herderstraat, kijkend richting Ramstraat. Vergelijk het maar eens met plattegrond 7082.


Datum: 22-01-2007
Naam: Anny (van Grootel) Sisk  
img

Je hebt inderdaad gelijk Peter, het kamp was aan de rechterzijde van de Limburglaan. Even ervoor was Van Grootel's Bouwmaatschappij met kantoren en loodsen. Weet niet wanneer die afgebroken zijn.


Datum: 22-01-2007
Naam: Anne Troost  
img

Lag er achter het woonoord voor de Ambonezen (tjonge wat netjes) in de Beemdstraat ook de werkplaats van Sterk door Werk? Dit was een werkplaats waar gepensioneerden van Philips een dagbesteding konden doen. Zij konden dan ook nog wat centen verdienen en de verveling sloeg niet toe. Tenminste zo werd er toen geredeneerd. Hier konden bedrijven hun teveel aan werk naartoe brengen als men tenminste een prijs kon overeenkomen.


Datum: 22-01-2007
Naam: Walter Van der Elst  
img

Ja Anne, Sterk door Werk lag ca. 1960 aan de Beemdstraat tegenover de noodgebouwen van het Protestants Lyceum. Nu zit Paradigit daar. Ik heb met een paar vrienden eens het bord Sterk door Werk weggehaald en aan de school bevestigd, hetgeen door onze rector niet gewaardeerd werd.


Datum: 15-02-2007
Naam: Helene Boselie  
img

Ik heb de eerste jaren van mijn leven (tot begin 1957) in de Sportlaan in Strijp gewoond. Heb samen met mijn broer in het Mekrietenkamp op de kleuterschool gezeten. Bij een schat van een juffrouw, zover als ik me kan herinneren, en ze heette juffrouw Toos. Mijn broer heeft het ook over een boerderij die daar stond.


Datum: 15-02-2007
Naam: Peter Kuipers  
img

De term Mekrietenkamp snap ik niet. De kleuterschool stond in het Ambonezenkamp. De kwaliteiten van juf Toos kan ik beamen.


Datum: 17-04-2007
Naam: Will van Oers  
img

Ja Peter, er gingen inderdaad diverse bewoners van de Fellenoord naartoe, ook die van het Eindje.
Wie weet het nog: PIETJE IN HET MEEKRIETJE?


Datum: 16-10-2007
Naam: Elise Reijmer  
img

Deze Maycrete-woningen stonden ook in de Glasenowlaan in het Genderdal. Ze zagen er erg verzorgd uit, met hele mooie tuinen. De huisjes hebben plaats moeten maken voor de moderne appartementen die nu in het park staan. Wanneer dat precies is geweest? Ik denk middenjaren 80. Mijn moeder heeft tot 2005 in de Smetanalaan gewoond. Die heeft het allemaal zien gebeuren. Twee families uit de maycretewoningen kan ik me nog herinneren. De familie Van der Sommen en Fientje van Baak.


Datum: 17-10-2007
Naam: Jeanne Melters  
img

Dick Smit, heette die vriend van jou niet Ivo Bergmans, i.p.v. Brugmans? Bij ons thuis kwam vroeger nl. een familie Bergmans uit die buurt en die hadden een zoon Ivo. Omdat het niet zo'n veel voorkomende naam is dacht ik dat je je misschien vergist, hoewel dat misschien helemaal niet belangrijk is.


Datum: 23-10-2007
Naam: Carla Westerbeek  
img

Ikzelf woonde in de Ooistraat 26, wij keken zo over de open vlakte naar Veldhoven. Daar hebben ze nu 't Genderdal op gebouwd. Ik was nog klein maar weet dat het een paradijs voor kinderen was om buiten te spelen. Wij hadden er wel een schuurtje bij. Mijn ouders zijn er vlak na de oorlog gaan wonen, alles gelijkvloers natuurlijk en een heel ruime tuin, echt buiten wonen kon je wel stellen. Daarna verhuisden wij naar het Genderdal, Vivaldistraat 113, dat is achterin, en weer woonden we aan het randje van Eindhoven. Nu is alles volgebouwd natuurlijk, vooruitgang heet dat, toch?! Maar eenieder wil graag een woning!


Datum: 15-11-2007
Naam: Agnes Leenders  
img

Ik heb in de Herderstraat gewoond op het hoekje aan de Von Weberstraat bij het tunneltje. Mijn vriendin Anja van Abeelen woonde ook in de Herderstraat en Willemien van Schaik woonde in de Ooistraat alsook fam. Heijne en ook de fam. De Vaan. We hadden daar nog tenminste ruimte om te spelen.


Datum: 29-03-2008
Naam: J. Maijs Maes  
img

Dat is nog eens oude koek. Deze pagina ontdek ik nu pas. Wij wonen nu 50 jaar in het Genderdal en hebben het helemaal zien opbouwen. Er stond een groot hek om het eerste blok dat gebouwd is. Wij kwamen er alsmede de eerste in en ik heb het huurcontract nog, 15 gulden 35ct was de huur per week. Waar blijft de tijd?


Datum: 29-05-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ik weet dat mijn schoonouders er na de oorlog introkken, ja vanaf de Fellenoord want die werd gesloopt. Ze woonden in de Ooistraat 21. Wij zijn er zelfs nog ingetrouwd in 1964 tot wij in 1966 verhuisden naar de Bergstraat en mijn schoonouders in 1971 verhuisden naar Woensel omdat ze afgebroken werden. Dit was de tweede fase sloop, jaren eerder werden ze gesloopt aan het Eindhovens afwateringskanaal en aan de Tinelstraat en Bachlaan weer opgebouwd, daar heb ik nog aan gewerkt als schilder en tevens mijn schoonvader leren kennen, het loodgieterke Jantje Meeuwsen.


Datum: 30-05-2008
Naam: Mari Kieneker  
img

Ad, kan het zijn dat deze woningen waar je schoonouders in woonden, op de Fellenoord, pas in 1954/1955 zijn afgebroken? Vaag staat me dat bij, en volgens mij zat er toen een of ander naaimachinehandel of naaiatelier in een van deze huisjes, met de naam Jansen? Had deze misschien ook iets met Jansen de Wit kousenfabriek te maken?


Datum: 28-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ik weet dat ze in 1946 - 1947 in de Maycrete kwamen te wonen als een van de eerste en toen werd hun huis gesloopt. Als dat niet was gebeurd was het vanzelf wel ingestort.


Datum: 25-09-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

In de jaren 47/48 kwamen 930 van deze woningen als bouwpakket ons land binnen. Ze golden net na de oorlog als noodvoorziening. De levensverwachting was tien jaar. In Tilburg, in het Bokhamergebied, komen de maycrete-woningen op de gemeentelijke monumentenlijst. Niet als architectonisch hoogstandje, maar wel als cultureel erfgoed. De woningen zijn in 2005 opgeknapt.
Bron: Brabants Dagblad.


Datum: 23-05-2012
Naam: Josca van Dongen  
img

"Pietje in het Meekrietje " was een rubriek in het Eindhovens Dagblad geschreven door mijn vader Joh. van Dongen. Wij woonden Ramstraat 3. Tegenover ons woonde de familie De Natris.


Datum: 09-05-2022
Naam: Geert de Natris  
img

Ons gezin, de familie De Natris, vader, moeder en vijf kinderen woonden in de Ramstraat nr 2 . Tegenover ons woonde Nout (of Noud?) Berkvens, en de familie Kuipers. In de Herderstraat woonde Bert Bijnen, en in de Ooistraat de familie Moonen, en de familie Kantelberg, die als enige in het "dorp" over een tv beschikte. Daar kon de hele buurt op woensdagmiddag naar Dappere Dodo kijken .We zijn in 1957/1958 verhuisd naar de Rapelenburglaan omdat ons huis plaats moest maken voor de rotonde. Ik kan me de kleuterschool herinneren, het "Ambonezenkamp", de weilanden aan de Limburglaan, maar ook een smalspoortreintje over een wrakkig bruggetje over het (Beatrix?) kanaal. Door het veld liepen we naar de Lambertusschool in de Laagstraat. Heerlijk gespeeld!