Fotonr.: 202
Bijdrager A. Lukkesen
Jaar: 1944
Locatie 1.:Strijp |614 Schouwbroek |St Trudostraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 15 augustus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St Trudostraat 15 aug 1944 (3)

Beschrijving Op 15 augustus 1944 vond een bombardement op Welschap plaats. Helaas vielen ook in Strijp bommen getuige deze foto van de schade in de Trudostraat.
Geplaatst op 03-05-2005

Reacties

Datum: 27-09-2006
Naam: Peter Vermeulen

zie ook foto 6144


Datum: 16-06-2007
Naam: Jan van der Meulen

Op Maria ten Hemelopneming, 15 Augustus 1944 werden op de gemeentetennisbanen op de Aalsterweg de EHV tenniskampioenschappen gespeeld, waar onder de velen ook ik deelnam. Tegen de middag kwam tijdens de wedstrijden vanuit de richting Aalst een fors eskader vliegende forten aan die op zeer geringe hoogte vlogen. Plotseling hoorden wij de luchtalarmsirenes uit de stad. De wedstrijden werden direct stilgelegd en allen volgden de vliegtuigen die duidelijk richting Strijp (vliegveld) vlogen. Na zeer korte tijd volgden de enorme ontploffingen en zagen we de rook. Het luchtalarm werd afgeblazen en ..... het tennissen werd weer voortgezet, alsof er geen oorlog was. Om klokslag 12 uur werden de wedstrijden gestaakt. Wij allen gingen naar huis voor het middagmaal. Thuis hoorden we al van schade en mogelijke slachtoffers in Strijp. Na de middagpauze waren allen weer tijdig om 14 uur op de Aalsterweg, daar werden de wedstrijden hervat. Het kostbare bombardement van de Amerikanen had geen enkel effect, zoals wij later vernamen, omdat het Duitse leger het vliegveld al had verlaten en alle voorraden goederen en startbanen had opgeblazen. Nog meer dan een maand later werd Eindhoven eerst bevrijd. Het zal vreemd lijken, maar de oorlog
was voor mij de allersaaiste periode van mijn leven, ondanks de spanningen.


Datum: 27-05-2008
Naam: Jan van der Meulen

Van de Duitse bezetting zijn nog wat karakteristieke gebouwen zichtbaar o.a op de Noord zijde van de Noord Brabantlaan, namelijk van de Bauleitung der Luftwaffe. En in Zeelst een dertig fraaie huizen voor Duitse piloten en officieren. Jammer is dat alle boerderijen, door het Duitse leger gebouwd, zijn verdwenen. Op het
Beatrix kamp verwacht ik dat ook daar nog onderkomens van bemanningen van het vliegveld bestaan. Het zijn delen van onze geschiedenis. Is hiervan al in het verleden een inventaris gemaakt?


Datum: 24-06-2011
Naam: Kees van der Hoeven img

Jan, aanhakend op dat tennissen tijdens de oorlog: was dat niet behelpen met materiaal? Ik heb begrepen dat goede tennisballen erg schaars werden en misschien ook de darmen racketbespanningen. En werd er Engels geteld, fourty-fifteen, of mocht dat niet van de bezetter?