Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Stratum |221 Kerstroosplein |Alpenroosstraat
Locatie 2.: Stratum |221 Kerstroosplein |Stokroosstraat
Onderwerp.: Religie |Protestantse en Christelijke Kerken / Genootschappen |Opstandingskerk
Alpenroosplein, Opstandingskerk.
Beschrijving | Oorspronkelijk een Hervormde Kerk, sinds 1998 in gebruik als Koptische Kerk. |
---|---|
Geplaatst op | 11-11-2005 |
Reacties
Naam: Jeannette Wassink
In deze kerk ben ik gedoopt ( in 1957 ) en is mijn vader nog een tijdje koster geweest. Volgens mij was er ook een kleuterschool bij; de Wilhelmina-kleuterschool. Als we in de kerstnacht naar de kerstviering gingen zat Frits Philips ook weleens in de kerk. In mijn herinnering zat het altijd vol, ook bij de jeugdkerk. Een mooie tijd!
Naam: Ap ten Hartog
De hoofdingang van de kerk is altijd aan de andere straat geweest. Hoe deze straat heet weet ik niet. In de jaren 60 was Joop Goederond er de koster, ik ben daar op de jeugdvereniging C.J.V.later C.J.M.V. geweest. Goederond was ook onze leider. Ging daar zondags ook van uit Strijp en later Woensel naar de kerk. Van binnen heel mooi.
Naam: Harry Zeilmaker
In deze kerk heb ik in 1971 de uitvaart bijgewoond van Dr. C.J. Dippel. Deze Dr. Dippel, scheikundige, theoloog en filosoof was destijds een zeer vooraanstaand lid van deze hervormde wijkgemeente. Hij woonde in een zijstraat van de Aalsterweg.
Dippel speelde een rol in de richtingenstrijd binnen de N.H. Kerk in Eindhoven. Hij nam het daarin als rechtzinnige op tegen de meer vrijzinnige Dr. P. Clausing.
Maar dat werd al snel een intellectueel steekspel tussen twee Philipscollega's waarbij anderen zich niet meer zo betrokken voelden. Wie van de oudere hervormden herinnert zich daar nog iets van?
Naam: Betsy Lodewijks
Deze kerk staat met de hoofdingang in de Alpenroosstraat en ingeklemd tussen de Stokroosstraat en de Heggenroosstraat waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Wij als kinderen waren het er helemaal niet mee eens dat er op ons veldje, waar we hutten bouwden en voetbalden, zomaar een kerk werd gezet waar we notabene, toen die klaar was, ook niet meer in de buurt mochten spelen. Er is menige ruit gesneuveld toen we dat toch deden. Ook was er een politieagent die altijd onze bal afpakte, als we die bij ons hadden, alvast uit voorzorg voor het geval dat we zouden gaan voetballen. Deze bal werd dan met de nodige zwier en arrogantie op de pakkendrager onder de snelbinders gezet en de held van de dag pakte die dan terug als de agent door de anderen werd afgeleid. In onze ogen een ware heldendaad met doodsverachting, je zou wel eens opgesloten kunnen worden, maar het gevoel van rechtvaardigheid had toch de overhand. Dat die ruiten veel geld kosten hadden we niet door, we zagen alleen ons speelterrein verdwijnen.
Naam: Jeannette Wassink
Betsy, heette die politie-agent soms de Bouvrie? Hij fietste bij ons in de buurt ook vaak rond. Ik herinner me dat ik eens bij mijn broer achterop de brommer zat en zo reden we door het park, Bouvrie fietste achter ons aan en haalde ons nog in ook! We kregen een bekeuring van 2,50 en hielden ons mond stijf dicht, een agent tegenspreken: nee, dat durfden we niet! Jaren later kwam ik hem beroepshalve tegen en hebben we er smakelijk om moeten lachen!
Naam: Betsy Lodewijks
Jeannette, ik zou niet weten hoe die agent heette, Nagelkerke komt spontaan in mij op maar ik baseer het eigenlijk op niets ik weet niet waarom ik aan die naam denk, ik weet eigenlijk wel zeker dat dat de naam niet was. Ik kan hem nu na 50 jaar nog haarfijn voor de geest halen, het enige wat ik nog wel zeker weet is dat hij in de Edelweisstraat woonde, groot was en krulhaar had. Wij hadden eigenlijk ook de moed niet om iets te zeggen, ik was er thuis beslist niet genadig vanaf gekomen. Maar we hadden het gevoel dat die agent op de loer lag. Dat is ook toeval, ik ben jaren geleden ook beroepshalve een de Bouvrie tegen gekomen die in het verleden ook iets bij de politie was geweest. Ik weet alleen niet in welke plaats.
Naam: Hans Strootman
Als dominee herinner ik me Post die op de hoek Leenderweg-Floralaan woonde en Sneller die later naar Haarlem is gegaan. Het orgel bevindt zich nu in de Chr.Ger. kerk aan de Schootsestraat. Harm de Vries was ook dirigent van diverse koren en leraar aan het GLE. Voorts, de voornaam van Jonai is John en er woonden bij ons in de Edelweisstraat meerdere agenten.
Naam: Henk Janssen
De agent die ons als vaste voetbalclubje van het pleintje aan de Alpenroosstraat het leven "zuur" maakte, heette Kuypers en was woonachtig in de omgeving van de Resedastraat. Ik heb met "straatbewoners" vele uren op dit plein gevoetbald en als ik in de buurt ben, rij ik er altijd even langs.
Naam: Hans Strootman
Agent Piet Nagelkerke woonde eerst in de Madeliefstraat en is later naar de Edelweissstraat (laatste huis voor de Leenderweg bij het gangetje) verhuisd. In die tijd had hij volgens mij zeer weinig haar, laat staan een weelderige krullenbos, zoals jij dacht, Betsy. Hij fietste vaak met agent Kuipers (schrijfwijze?): zijn haardracht ken ik niet. Beide agenten waren inderdaad lang en hadden enorm hoge fietsen waarmee ze een grote snelheid ontwikkelden als ze iemand nazaten. Het waren ook specialisten in het afnemen van de bal als je op straat voetbalde. Zijn zoon Louis is een bekend schilder van Indonesische taferelen geworden.
Naam: Piet Alderliesten (nu Pierre)
Ik ging met mijn ouders vroeger naar deze kerk. Ons gezin bestond uit vader, moeder, 5 jongens en 1 meisje. De namen van het gezin waren: Kees, tweeling Henk en Piet, Magda, Dik en Jan. Wij woonden aan de Leenderweg 292. Ik weet nog dat deze kerk gebouwd werd en ook dat het orgel in gebruik werd genomen. Op 16 jarige leeftijd verhuisden wij als gezin naar Den Haag. Wij gingen op de Leenderweg 242 naar de lagere school. Ietsje verderop was Elim de kleuterschool. Wie weet welk nummer de school had? Voordat deze kerk werd gebouw was er nog een houten noodkerk. Ik kan dominee Post en dominee Sneller me nog goed herinneren. De laatste genoemde dominee was erg actief. Het vuur vloog er van af. Mijn vader zat in het zendingswerk. De scholen brachten postzegels en capsules van o.a. de melkflessen. Voor genoemde spullen kreeg mijn vader geld voor de zending. Ook heeft hij dominee Polane uitgenodigd in Eindhoven. Ik weet nog goed dat in de houten noodkerk vaak een bazar werd gehouden voor de zending en de te bouwen nieuwe Opstandingskerk. Ik zoek nog mensen die vroeger bij mij op school hebben gezeten.
Naam: J. Heiligers
Was die houten noodkerk niet groen aan de buitenkant? Hij stond aan de Roostenlaan. Wij woonden op de Leenderweg naast veevoer bedrijf van der Sluis, Meneer Honing was daar depothouder. We hadden zo'n lange achtertuin, dat je vanuit onze tuin achter bij die houten kerk naar binnenstapte.
<<< zie voor een afbeelding van de noodkerk foto 13434 (Peter) >>>