Bijdrager Yvonne Henderson
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Luciferstraat
Onderwerp.: Begraafplaatsen |St Catharina
ZOEKPLAATJE 17 >>> St Catharinakerkhof
Reacties
Naam: Yvonne Henderson
Alweer een foto aan de vergetelheid onttrokken: dank zij de opmerkzaamheid van Rindert Brouwer die opmerkte dat het hier wel eens om de kerkhofmuur van het Sint Catharinakerkhof zou kunnen gaan. Ben vanmiddag gaan kijken en jawel, op drie hoeken van het kerkhof bevinden zich de penanten zoals die op de achtergrond zichtbaar zijn. Nog geen 100% sluitende garantie, maar toch... Heb nog even gekeken of de straatnaam te lezen is, dat is helaas niet zo. Ik ga nog proberen uit te zoeken waar het huisje heeft gestaan, in de Luciferstraat stonden van die kleine huisjes?
Naam: Tini van Rooij
Yvonne dat was ook mijn eerste reactie, het Catharinakerkhof, maar ik verliet dit idee nadat ik foto 5901 had bekeken. Deze foto vertoont een hoek met een lantaren. Boven op deze lantaren is een ornament aangebracht dat weliswaar lijkt op het ornament op deze foto maar niet hetzelfde is. De kruizen bevinden zich in een cirkel en alle "poten" van het kruis zijn even lang. Ik zal morgen even kijken, dan zijn we op de Grote Berg. Kom je ook?
Naam: Tini van Rooij
Ik heb vanmiddag gekeken en het ornament komt overeen. Ook is het mogelijk dat het huisje in de Luciferstraat staat, zie ook het kaartje afbeelding 1310.
Naam: Theo Verschueren
Bij de aanleg van het St. Catharinakerkhof op Gestels grondgebied in 1876/77 liet de stadsarchitect Joh. A. van Dijck rondom het kerkhof een gracht aanleggen, die gevoed werd door het riviertje De Rundgraaf, welk de grens vormde tussen Eindhoven en de gemeente Gestel. Toen later bleek dat het jaarlijks zuiveren van de gracht en het knippen van de haag nogal arbeidsintensief was, werd in 1916 overgegaan tot het dempen van de gracht en de bouw van de schansmuur aan drie zijden van het kerkhof. Door deze ingreep werd het terrein met 1/5 van de gehele oppervlakte vergroot.
Een schansmuur met ezelsrug en voorzien van doorlopende pilasters waarop een z.g. kapelletje staat, terwijl op de hoeken een hardstenen "muts" is geplaatst. Op deze foto is dat duidelijk te zien, maar men ziet ook links daarvan heel vaag een deel van de ezelsrug. Dit kan niet anders zijn dan de hoek van de muur aan de Edenstraat / Deken van Somerenstraat gezien in de richting van de H. Hartkerk. Het huisje rechts moet dus gestaan hebben in de Paradijsstraat (1915), vijf jaar later genoemd Edenstraat (1920), in die tijd nog een onbeduidend straatje richting de Dommel.