Reacties
Naam: Jan van der Meulen
Ik meen me te herinneren dat op de gevel van deze fabriek 1909 stond. Deze fabriek werd verlaten toen een nieuwe Luciferfabriek op de Hurk werd gebouwd, die al snel door welke oorzaak dan ook werd stopgezet. De fabriek van 1909 aan de Lijmbeekstraat is nog vele jaren door Gemeentewerken gebruikt. Op de Lijmbeekstraat heeft tientallen jaren een machinefabriek gestaan van Ir Kerssemakers, die een forse baard had. Zijn neef Pascal Kerssemakers, die vroeger in de Fazantlaan woonde en een klasgenoot van mij was op de HBS, heeft mogelijk zijn oom opgevolgd, althans heeft ook in die fabriek gewerkt. Wanneer is deze machinefabriek afgebroken?
Naam: Henri Grandia
Hallo Jan, deze fabriek is +/-1967 afgebroken. Zie commentaar bij foto 18488.
Naam: Henri Barten
Ik herinner me de fabriek van Kersemakers nog maar kan hier jammerlijk niks van terugvinden. Voor de fabriek was een soort halletje met een toilet. Wij speelden er door in dat halletje van de vensterbank van een kozijn te springen waarbij mijn jonger broertje met zijn kontje de vensterbank raakte en hierdoor met zijn kop tegen de muur botste. Ook weet ik nog dat Anne Owen (nichtje van Agnes Ducker) van het toilet gebruik maakte maar dat mijn moeder daar begrijpelijk ernstige bezwaren tegen had en dat ons dan ook ten strengste verbood. Later haalde ik bij de fabriek mijn vingers flink open aan metaalslijpsel toen we via een gat in het hekwerk in de Kabelstraat achterom, bij de afvalcontainers beland waren. Tegen dat hekwerk groeide 'pispotje' een klimop met witte kelkjes. Heezen heeft het rond 1967 denk ik gekocht en de fabriek gesloopt en het terrein als werf in gebruik genomen, en verhuisde van Harmoniestraat 38 naar het hoekhuis 336 naast de werf. Ook de huisjes waar Wim de Lepper woonde, werden in die periode gesloopt.
Naam: Anneke Cosijns
Grappig om achterin de Volkswagen Kever van de familie Gijsen, Lijmbeekstraat 321, te zien. Daarnaast woonde de fam. V.d. Akker en daarnaast ijscoman de Kittel (was het Ketelaars?). Als hij 's middags terug kwam met zijn ijscokar, mochten zijn kinderen de ijscoschep aflikken. Hoezo hygiënisch? Nu ondenkbaar, maar toen heel gewoon. Hij had het lekkerste advocaatijs.
Naam: Hans van Melis
Ik zou ook graag iets meer van de machinefabriek weten. De oprichter was Joannes Antonius Josephus Marinus Pascalis Kerssemakers die in 1909 samen met Leonardus Jacobus Josephus Schellens de firma Leo Schellens & Compagnie (869) opgericht heeft. In 1970 zat de fabriek op Bruggelaan 2.
Naam: Henri Barten
Hans, ik zie dat ik Kerssemakers fout spelde en vond met de juiste spelling zijn Pro-GEN blad. Notaris Fens spelde destijds zijn voornamen echter anders?
18561 Johannes Antonius Josephus Marinus Paschalis Kerssemakers, Ingenieur, geboren op 02-04-1877 om 06:30 uur te Eindhoven [nb,NLD], overleden na 1922, zoon van Antonius Cornelis Augustinus Kerssemakers (zie 3659) en Josephina Dimphena Simonis (zie 7466).
Gehuwd op 24-jarige leeftijd op 05-11-1901 te Eindhoven [nb,NLD] (getuige(n): Bernard Theodoor Antoon Marie Vissers, Hendrikus Ferdinicus Kerssemakers, Alphonsius Walterus Kerssemakers, Cornelis Arnaud Nicolaas Smit.) met Jacoba Poulina Smit, 29 jaar oud (zie 20703). 18561, 7466 en 20703 zijn PRO-Gen (geneologie) recordnummers.
Naam: Christ Vroomans
Anneke, ik ben de zoon van die ijscoman en hij heette Pauw Vroomans. Wij woonden op nummer 315. Het ijs was van de Vami en was heerlijk. Later is mijn vader ijs gaan venten van Harrie Bartels, Alaska-ijs. Dat zat op de Geldropseweg en de bijnaam van mijn vader was inderdaad "de ketel" omdat mijn vader vroeger rood haar had.
Naam: Anneke Dingemans
Christ, mijn oudoom Pauw was inderdaad een zoon van "de Kittel". 's Zomers fietste hij met de ijscokar op zondagmiddag ook in Tongelre rond, in de buurt van de Karpendonkseplas en voordat hij terugkeerde naar Bartels om z'n kar te stallen, stonden wij hem bij de spoorwegovergang in Tongelre al op te wachten. Uiteraard voor een gratis ijsco. Als de bakken leeg waren, hadden we pech, maar dan kregen we toch altijd nog een koekhoorntje.
Wat is een uitbeller? En bedoel je met de Olifant de speelgoedzaak?
Naam: J.A.Feijen
Leuk om al zwervend Thijs Roos te ontmoeten, mijn buurjongen. Hoe gaat het jullie? Leven je broers nog? Mijn broers en zuster zijn allen overleden. Ik hoop iets van jullie te horen.
<<< Klik op de naam van Thijs (in het blauw) en je kunt een persoonlijke e-mail sturen. (Red.) >>>
Naam: Thijs Roos
Hoi J.A. Feijen. Sorry, ik schaam mij dood, maar ik ben je voornaam kwijt, ook het huisnummer waar je woonde. Maar er is natuurlijk ook een hoop tijd overheen gegaan.
En ik lees nu pas weer deze site. Ik heb een ander e-mailadres gekregen en daardoor was ik tijdelijk onbereikbaar voor commentaar van “Eindhoven in Beeld”. Dus ik weet niet of je zelf mij nog hebt trachten te bereiken via de klik op mijn naam. Ik heb je net wel een mail gestuurd, maar deze kreeg ik via de postmaster retour, dus waarschijnlijk heb je nu zelf ook een ander e-mailadres gekregen.
Op jouw vraag terugkomend: mijn beide broers Marcel en Peter leven nog, maar mijn ouders Antonia (Tonnie) en Piet zijn beiden al lang dood.
Ik hoop nog wat van je te horen, lijkt me leuk. (Klik op mijn naam in het blauw voor mijn e-mailadres.)
=== Willen jullie, nu je elkaar weer hebt gevonden, de correspondentie per e-mail voortzetten? Dank, redactie. ===
Naam: Henri Barten
Huub Spierings, ik ben nog steeds benieuwd naar Johannes Kerssemakers van Machinefabriek Eindhoven. Zijn er nog fofo's van? Ik heb als kind veel rond deze fabriek gespeeld en gelokt door de mooie glanzende metaalkrullen in de afvalcontainers mijn vingers een keer opengehaald (litteken zit er nog).