Fotonr.: 1786
Bijdrager Hans van Melis
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Vestdijk/Lange Dijk*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Drukkerijen |Gestel & Zoon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gestel & Zoon. Lithographische Kunstinrichting

Beschrijving Niet aan de Kleine Berg waar ik hem zolang zocht, maar aan de Dijk.
Geplaatst op 30-10-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 30-10-2005
Naam: Anne Troost img

Dit is de afbeelding die ik bij foto 965 bedoelde. Was toch een goede baas die ik dacht Frederik Gestel heette.
In de tuin staat al een prieel voor het personeel. In dertien jaar tijd een pand met drie verdiepingen.
En waar is de Vest, of was de stroom al gedempt? Of lagen de huizen achter het pand aan de Dijk? Maar ik weet niet beter dan dat het de Langendijk moet zijn waar het pand stond. Trouwens in de goede jaren had Gestel circa 200 man personeel, maar het bedrijf aan de Kleine Berg (inderdaad) was in oppervlakte niet zo groot als dit pand. Nu had je met steendruk wel veel ruimte nodig. Maar op de Kleine Berg hebben ze ook steendruk gehad. Toch was het een goede baas, ze bestaan per slot van rekening al 125 jaar.


Datum: 31-10-2005
Naam: Anne Troost img

Het was niet Frederik maar Dirk. Gestel kwam van Dirksland. Hij startte het bedrijf samen met Adrianus Baart, die uit Amersfoort kwam. Drukkerij Baart en Gestel is groot geworden met het drukken van etiketten, sigarenbandjes en later sigarettenverpakkingen. Die sigarenbandjes en etiketten van sigarendozen waren echte kunstwerkjes. Daarom kwam Dimmen, de broer van Dirk, zo rond 1883 bij het bedrijf. Dimmen was kunstschilder, lithograaf en kleermaker. Na verloop van tijd ging Baart zijn eigen weg en gingen de beide broers in 1893 samen verder. Onder de naam zoals op de afbeelding vermeld staat.
Dimmen vertelde dat Vincent van Gogh rond 1884 al bij Gestel kwam om inkt te halen. In een van de brieven van Vincent aan zijn broer Theo staat de volgende zinsnede:
Ik ben naar Eindhoven geweest voor het bestellen van een klein steentje, voor het maken van een serie lithografies (...). Ik krijg nu gebruik van de steen, greinen, papier en drukloon voor vijftig exemplaren voor f. 3,- (...). Hier zal Dimmen Gestel wel de hand in gehad hebben.
Ik zelf bezit een litho van de hand van Dimmen Gestel van de Oude Toren. Tevens heb ik nog een litho waar duidelijk de structuur van Vincent in te herkennen is, en een van een oude straat (vermoedelijk ergens in Eindhoven). Deze drie litho's zijn vervaardigd bij Drukkerij Gestel.


Datum: 13-11-2005
Naam: Mieke Taphorn img

Wat leuk om deze oude foto tegen te komen op deze site. Waar heeft het gebouw nu precies gestaan? In het boek Aan de tafel van.. deel 1 uitgegeven in augustus 2003 staat veel geschiedenis over Gestel. In deel 2 komt deze ook aan bod. Heeft inzendster bij Gestel gewerkt? Ik ben nog zoekend naar namen van oud-personeelsleden waarvan foto's te zien zijn op http://www.oud-eindhoven.dse.nl/home.html.
Wie zoekt wie en bij Eindhovense bedrijven. Mogelijk kunnen mensen onze foto's van meer namen voorzien.


Datum: 22-03-2018
Naam: Ernst Dinkla img

De illustratie bevat het jaartal 1893. De drukkerij is in 1888 verhuisd van de (Vest)Dijk naar de Kleine Berg. De drukkerij aan de Heilige Geeststraat zoals ik die kende tussen 1970-1982 had een andere stijl. In 1982 hebben wij daar nog lithostenen aan de achterzijde uit het plaveisel opgegraven om te gebruiken in het Grafisch Atelier Daglicht. Op luchtfoto 4047 is er wel een gebouw te zien dat er op lijkt, echter door de tijd meer ingeklemd door andere bebouwing; derde van links op het achtererf van het kantoor/woonhuis aan de Kleine Berg.
Drie verdiepingen + zolder, drie ramen aan de kopse kant, de illustratie is meer waarheidsgetrouw dan ik verwachtte. Dit moet het wel zijn. Waarschijnlijk de oude sigarenfabriek zoals Jan Gestel die aankocht in 1888 samen met het pand aan de Kleine Berg.
Een vergelijkbaar gebouw heb ik niet kunnen vinden bij de Vestdijk + Genderpaadje foto's, ruwweg het gebied waar het had moeten staan als het bij de oudste vestiging hoorde.