Fotonr.: 1673
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 1949
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stationsplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Stationsplein 1949 (origineel)

Beschrijving Voor prentbriefkaarten en ander drukwerk werden foto's nog wel eens bewerkt. Boven een originele opname van het Stationsplein in 1949. Ook in getekende afbeeldingen op briefhoofden kwamen erg vaak 'aanpassingen' voor. Daar werden (delen van) gebouwen weggelaten, toegevoegd of geheel uit hun oorspronkelijke verband gerukt.
Geplaatst op 19-10-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 16-10-2005
Naam: Wil van Hout img

Het zal toch niet waar zijn dat het wachthuisje van de commandant er nog staat en de de vlag van het Duitse rijk? In 1949! Ik denk het niet want enkele hebben al een fiets.


Datum: 17-10-2005
Naam: Anne Troost img

Ja ik heb de foto bij het RHC nu ook gezien is duidelijker als mijn exemplaar kan nu ook zien dat er Flughafen op het witte bordje staat. Goed opgemerkt Wil. Maar des al niet te min waar hij voor geplaatst is zijn de verschillen met de andere.Dus is het grootste verschil met de bewerkte kaart HIER IS WEER VRIJHEID anders had hij nooit zo uitgegeven mogen worden.


Datum: 18-10-2005
Naam: Anne Troost img

Ik zou het niet weten. Het zou best een oude foto uit de oorlog kunnen zijn en later weer uitgegeven mede naar de andere foto kijkend zou dat best mogelijk zijn. Maar het kan ook zijn dat het te maken heeft met de uitzending van onze troepen naar Indonesie. Toen was Oirschot n.m. doorgangskamp en werden de soldaten via Eindhoven vervoerd. Op 25 maart 1949 werd b.v. het 432ste batajon vervoerd en was het Stationsplein hermetisch afgesloten door de Politie. Maar het zijn gissingen misschien weet men op het RHC meer.


Datum: 18-10-2005
Naam: Pim Bense img

Deze foto kan niet uit 1949 dateren, Wil heeft gelijk met de opmerking betreffende het wachthuisje en de vlag. Kijk maar eens goed naar het witte bordje op de 'rotonde': hier staat toch echt 'Flughafen' op, en ik denk niet dat ze die term om het vliegveld te omschrijven in 1949 in Eindhoven nog gebruikten.
En ik moet me sterk vergissen wil boven de ingang van het Royal-pand niet een bord met de term 'Ortskommandatur' hangen.


Datum: 19-10-2005
Naam: Wil van Hout img

Heb de originele foto reeds gevonden 64166 RHCe


Datum: 20-10-2005
Naam: Wil van Hout img

Ik heb het idee zelfs dat op de onderste wegwijzer flughaven staat.Dan staat op het andere bord Lazarett.


Datum: 03-07-2008
Naam: Jan Jegerings

De oorspronkelijk prentbriefkaart (uitgegeven door Gebrs. Spanjersberg, Rotterdam) onder nr. K 288 werd uitgegeven tijdens de oorlog. De hakenkruisvlag hangt op het balcon en het bord Ortskommandantur is boven de ingang aangebracht. Het wachthuisje rechts van de ingang is aanwezig, alsook de Duitse borden.
Een volgende (en gecorrigeerde) opname van een prentbriefkaart (gestempeld aan de achterzijde : 1948)laat precies hetzelfde beeld zien, echter het wachthuisje is verdwenen met de Duitse borden (w.o. Flughafen), de verkeersborden welke bevestigd zijn aan de grote lantaarnpaal op het ronde pleintje, alsook de vlag. Op deze prentbriefkaart wordt geen uitgever vermeld.
De derde prentbriefkaart (een zwart-witte glanskaart) werd later uitgegeven door Gebrs. Spanjersberg N.V., Rotterdam, onder nr. 755 (echter zonder een jaarvermelding). Het vreemde is dat hierop alle Duitse herkenningstekens zijn verdwenen, uitgezonderd echter de hakenkruisvlag welke nog boven het balcon wappert. Precies kan ik niet beoordelen uit welk jaar deze prentbriefkaart stamt, maar m.i. moet dat zeker na 1950 geweest zijn. Mijn kaart is niet gedateerd of gestempeld.
Duidelijk is wat de uitgever heeft beoogd. Om niet nieuwe opnames behoeven te maken van het Stationsplein heeft Spanjersberg de in de oorlog uitgegeven kaart bewerkt. Bij de heruitgave van de derde kaart heeft men bij het corrigeren echter abusievelijk de vlag laten hangen. Wel zijn alle verdere herinneringstekens aan de Duitse tijd verwijderd. Erg slordig kan dit wel worden genoemd.


Datum: 03-07-2008
Naam: Anne Troost img

Als je bij foto 1674 goed kijkt waar de bewegwijzering heeft gestaan dan kan je nog een stuk van de bovenste wijzer en een stuk van de paal zien. Bij de vrouw met de lichte hoed.


Datum: 06-07-2008
Naam: Jan van der Meulen

Op het bord staat niet Lufthaven, maar Fluchhafen (Duits). In dit gebouw, voorheen Hotel Royal familie Nelissen, huisde de eerste Ortskommandant van Eindhoven, Lt. Kolonel, vraagteken, Erbpriz von Turn und Taxis, waarvan ik mogelijk nog een document uit die tijd kan hebben, door hem ondertekend, gedateerd zeer kort na de inval en bezetting. Na de bezetting heeft nog enkele jaren de Amsterdamse Chininefabriek hier een magazijn gehad. Het pand werd later afgebroken voor de bouw van de Groene toren, De familie Nelissen woonde niet in het Hotel maar in de bovenwoning van de sigarenzaak van Mevr Speyer op het stationsplein links van het Oranje Hotel. Met mevrouw Nelissen ruilde ik in de dertiger jaren postzegels. ===Ook bij foto 11773 wordt al melding gemaakt van de "Amsterdamse Kininefabriek". Of die hiervoor en hierna nog een vestiging in Eindhoven had is onduidelijk. = Red.===