EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1644

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

712 Oude Spoorbaan

Straat:

Palingstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Overige Bedrijven / Industrie

Onderwerp 3.:

Capax / ESGEE

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Capax-medewerkers.

Beschrijving

Het voltallig personeel van Capax, opgericht in 1949 als "ESGEE", in de Palingstraat. Een foto uit de jaren 50.


Geplaatst op

16-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Voor alle duidelijkheid de fabriek heette toen nog ESGEE. Dat was een afkorting van de namen der oprichters. J.G. Simmers en H.A.J. van Glabbeek. Op de foto staan enkele mij bekende Woenselsen. Piet Huggers. Lucien van Hout. De Rooy van het Spar-winkeltje in de Schoolstraat. Boven uit het raam. Weet je nog Hans! Frans van Kleef. Dat zijn de namen die ik herken.


Datum: 05-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Hee, Wil, rechtsonder, dat meisje met die lichte jas en donker haar, is Ria van Pelt. Ze woonde precies tegenover de Esgee, of zoals wij zeiden: 't febriekske. Van het witte huis hier achter op de foto heb ik nog een foto waarop het huis alleen staat. Dat werd bewoond door de fam. Boogers, de opa en oma van Ria van Pelt. Die man in het midden, naast het meisje, lijkt Jan van Bree wel, van 't Bakkertje naast de Esgee.


Datum: 06-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik weet het e.e.a. omdat mijn broer erop staat. Hij was de eerste werknemer. Vervolgens ken ik Piet. Hij is recentelijk (10 jaar geleden) in het nieuws geweest omdat hij zijn vrouw, die een ernstige ziekte heeft, verzorgt in het bejaardehuis bij de Petruskerk. Frans woonde in het Hemelrijken. Mijn broer vertelde mij dat er eerst Emco (leder) in gezeten had en dat erachter een boomgaard was met heerlijk fruit.


Datum: 06-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Nou, dat van die leerfabriek klopt. Het halve Palingstraatje heeft daar gewerkt, maar ik kan me niet herinneren dat het Emco heette. Het was wel eigendom van de fam. Van Lier van de Hoogstraat, dat grote witte huis voor de overweg (staat er nu nog). En die fruittuin was van bakker Van Kimmenade die op de hoek van de Palingstraat/Hoogstraat woonde. Je moet nu eens gaan kijken in die tuin. Het heet nu de vergeten tuin. Wordt onderhouden door stichting veldwerk. www.veldwerk.nl. Fantastisch wat die mensen doen, ze zetten zich in voor behoud van die tuin en voor behoud van de nog bestaande arbeiderswoningen in oude staat. Ga maar eens kijken een keer. Zeker een aanrader: Gestels hoogtij in maart.


Datum: 06-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Even nagevraagd bij m'n broer Arie de Groot. Die heeft nog bij de leerfabriek gewerkt. De fabriek heette Licota en dus NIET Emco. En het fabriekske was inderdaad eigendom van de fam. Van Lier. Een zoon van fam. Van Lier (Tijn) heeft nog een café in de Antwerpenlaan in Woensel.


Datum: 06-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik kan het niet meer vragen, want mijn broer is vorig jaar overleden. Maar gezien de diverse lederwarenwinkels in Eindhoven en elders in het land! Maar hij vertelde mij ook dat er geen schonegrondverklaring zou kunnen worden afgegeven. Dan zou ik er ook geen familie van willen zijn. Maar maak je niet ongerust want de mooiste orchideeën groeien in de verontreinigde grond. Ik heb ze zelfs gevonden bij het schoonmaken van een plaats waar jaren olie en andere troep gewoon werden geloosd.


Datum: 10-04-2006
Naam: Hans van Melis  
img

===de namen van de oprichters gewijzigd, jaartal oprichting toegevoegd.===


Datum: 29-01-2007
Naam: Aloys van de Crommert  
img

Links zittend is volgens mij Gerard van Hal (?).


Datum: 31-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Aloys, ik kan je vertellen dat je met de linkse jongen ernaast zit, omdat het De Rooy is die altijd bij mij in de buurt gewoond heeft. Hij woonde nl. op de hoek van de Schoolstraat/Zoutmanstraat in het Sparwinkeltje zoals reeds vermeld.


Datum: 03-07-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Even iets recht zetten. De zittende persoon links in de middelste rij is Van Rooij. De bovenste ken ik niet, maar de man met de fles 3e van rechts midden, moet Albert Voigt zijn. In de Palingstraat moet iedereen hem gekend hebben! Zijn naam schiet mij opeens te binnen.


Datum: 30-08-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Midden tussen de liggende personen is Cees van Beek, de Strijpenaren in de buurt van de Venstraat zullen hem wel kennen. Daar woonde hij.


Datum: 29-06-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Er is op dit moment enige ophef over de vergeten tuin. Wie zal zich inzetten voor behoud? En of het iets zal uithalen! Zo wordt het natuurlijk wel een zuur appeltje wat daar groeit. Doe je best Hennie.


Datum: 11-05-2010
Naam: Wil van Hout  
img

De in het midden staande dame is Annie van Geffen. Met de fles is Hans Voigt, terwijl de geheel rechtse jongen Smit heet.


Datum: 06-06-2010
Naam: Henri Serton  
img

Wil, als je de dame met de bril en de linker haarscheiding die in het midden bovenaan staat bedoelt, dan is dat niet Annie van Geffen. Het is Nel Wijnen, mijn moeder toen ze 21 jaar was. Ik herkende haar meteen toen ik deze foto gisterenavond voor de eerste keer zag. Ze heeft altijd haar haar lang en met een linker scheiding gedragen. Ook de bril klopt. Ik heb haar vandaag de foto laten zien en ze herkende zichzelf. Ik ben nieuwsgierig waarom jij denkt dat het Annie van Geffen is. Misschien je heb nog meer foto's van ESGEE? :-)


Datum: 02-11-2013
Naam: Henny Simmers  
img

Mooie foto. Jammer dat ik mijn schoonvader er niet bij zie staan. Ik heb alleen vele verhalen gehoord van hem en van mijn zwager die ook bij Esgee werkte in die periode. Mijn schoonvader was medeoprichter van Esgee.


Datum: 03-11-2013
Naam: Wil van Hout  
img

Henny, wat je hier ziet is natuurlijk het gewone werkvolk en je vader is waarschijnlijk de medeoprichter van het bedrijf.


Datum: 05-11-2017
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Na de ambachtsschool was mijn eerste baantje bij ESGEE. Ik heb van augustus 1953 tot maart 1954 meegedraaid in de productie van autokachels en voetpedaalregelaars voor naaimachines. Het op maat maken van de contactpennen die via een messing strip een weerstand moeten overbruggen was precisiewerk. Dat werd goed voorgedaan door Lucien. In de productieruimte heerste een goede stemming en Mia van Pelt was regelmatig met haar collegaatjes de topsongs van toen aan het zingen. Toen ik er was heb ik tot in den treure moeten luisteren naar "Nou tot ziens mijn lieve jongen" van Max van Praag. Ik ben de naam kwijt, maar een van de dames is vertrokken naar Swansea in Wales. Mijn eigen directe collega's die ik ook kende uit Stratum waar ik woonde waren (Wielrenner) van Grinsven (van de boeken), Jan van Emden, Piet Valk. In maart 1954 ben ik vertrokken naar technische groothandel Hurkmans aan de Paradijslaan (naast de Waag).


Datum: 05-11-2017
Naam: Wil van Hout  
img

Wat ik ook nog even kwijt wil is het volgende. Mijn broer vertelde mij dat hij tijdens de Ramadan altijd naar huis kwam met een half schaap. Dat moesten de nieuwe Nederlanders volgens hun geloof schenken.