EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1618

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Julianastraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

Gemeentelijke HBS / GLE / GSG

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
GLE, Gemeentelijk Lyceum Eindhoven. (1)

Beschrijving

Een klassefoto uit midden jaren '50 van het GLE, het Gemeentelijk Lyceum Eindhoven.


Geplaatst op

15-10-2005

Reacties:

Datum: 30-10-2005
Naam: Erik Schuitemaker  
img

Heel toevallig tref ik deze klassefoto aan tijdens een speurtocht naar oude foto's van Eindhoven.
Het jongetje op de eerste bank, met de hand onder zijn kin, heet Erik Schuitemaker en dat ben ik dus.
Eerste klas HBS op het GLE in 1955.
De klassejuf gaf geschiedenisles geloof ik. ,Ze kwam in ieder geval uit Tilburg. Leuk Diny, waar sta jij?


Datum: 31-10-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Ik was geen klasgenoot maar de broer van mijn man wel ! Hij staat rechts van de lerares, Hans Nagel .


Datum: 17-01-2006
Naam: Jan en Nellie Keuten van Weert  
img

Op dit moment ( 2005 ) wonen wij in deze school, de deur op de achtergrond is nu onze voordeur, wij zijn op zoek naar oude foto's zowel van het interieur, zoals de klassen vroeger waren, alsook naar de voorgevel.
Met name het originele opschrift dat vroeger boven de voordeur stond zouden wij graag herstellen, wie zou ons daar verder mee kunnen helpen?


Datum: 12-05-2006
Naam: Toon Vries  
img

De juf, hier nog piepjong, gaf inderdaad geschiedenis en kwam uit Tilburg, Ringbaan Oost. Ze heet mevr. Mooiman-Lathouwers en ik was erg van haar gecharmeerd en hing aan haar lippen. Ze was ook bij ons in de brugklas 1D 1961-62 de klasselerares. Haar man was kleermaker en haar dochter zat op de MMS.


Datum: 19-08-2006
Naam: Peter Froehling (GLE-er 1960-66)  
img

De deur naast de trap leidt naar de kleedlokalen en de gymzaal. Ik hoop dat de zweetlucht inmiddels wat is weggetrokken.....


Datum: 26-08-2006
Naam: Jan Keuten  
img

De zweetlucht is inderdaad weggetrokken, de helft van de gymzaal is nu onze huiskamer / keuken, de kleedkamer en toilettengroep zijn nu slaap- en waskamer geworden.


Datum: 15-01-2007
Naam: Fenny Mathijsen  
img

Deze foto van klas 1D werd genomen in het schooljaar 1956/1957. Zittend op de bank helemaal rechts: Jaap Schaap. Op de derde rij tweede van links: Wim Keller. Op de vierde rij tweede van links: Hans Ophof.


Datum: 16-02-2007
Naam: Piet Schuringa, Hollum/Ameland  
img

De lerares is Mevrouw Mooyman, inderdaad geschiedenis, ze kwam uit Tilburg en gaf op een leuke manier geschiedenisles. Ik zat in de parallelklas 1F, ook een jongensklas; de klassen 1A t/m 1C waren gemengd, maar door het jongensoverschot waren er een aantal jongensklassen.


Datum: 25-11-2009
Naam: Hans Strootman  
img

Ik zat in 1E dat jaar. Net als 1D bestaande alleen uit jongens. Wij hadden dat jaar Toon de Bont voor geschiedenis.Hij bezat een prachtig handschrift dat hij vooral gebruikte om de borden vol te schrijven met historische teksten die wij vervolgens over moesten schrijven. Toen hij in 1971 afscheid nam, kwam ik als beginnend leraar op mijn oude school in de geschiedenissectie , die bestond uit Corry Mooijman, Toon Martens en Mies en Cor van Berkel. Allen zijn inmiddels overleden; Corry Mooyman enige jaren geleden op hoge leeftijd als laatste.
Het was jammer dat de Gemeente Eindhoven in 1995 , door de terugloop van brugklasleerlingen,de grote onderhoudskosten van het gebouw,het verdwijnen van de MEAO-afdeling,meende met het Openbaar Onderwijs in dat stadsdeel te moeten stoppen. De school vervulde met name door dat openbaar karakter altijd een wezenlijke rol in de Eindhovense onderwijswereld.Door die pluriforme bevolking heerste er altijd een unieke sfeer. Maar veel ouders uit kringen die vroeger hun kinderen nooit naar confessioneel onderwijs stuurden, kozen steeds vaker voor de dichtsbijzijnde school, ongeacht de signatuur.Daarbij bleven eind jaren 80 veel Veldhovense leerlingen , afkomstig van de Neutrale scholen, weg en zij waren altijd goed voor ëën à twee bruglassen.Ook de groep ouders die bewust openbaar onderwijs zocht, werd gestaag kleiner. Vrij geruisloos werden vervolgens de VWO/HAVO/MAVO -afdelingen opgenomen in Kempenpoort , een MBO/HAVO school, die na verloop van tijd weer opging in het ROC. DE VWO-afdeling werd vrij snel na de fusie al afgestoten en vanaf 1998 fungeert, nog steeds onder de vleugels van het ROC, de HAVO/MAVO(vmbo-t) afdeling als Montessoricollege in het gebouw van de voormalige Nuts-PA aan de Habsburglaan.
Het GLE/GSG- archief is jaren geleden overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.


Datum: 17-05-2012
Naam: Hans Strootman  
img

Jaartal moet 1956 ziijn, zoal Fenny al constateerde in 2007.
<<< Het jaartal is inmiddels gewijzigd. (red.) >>>