EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15818

Bijdrager:

Jaar:

1919

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Philips Complex Emmasingel*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips gasfabriek (o.a. Argon-productie).

Beschrijving

Foto uit 1919 van de Philips gasfabriek waar neon, argon, stikstof en zuurstof geproduceerd werd. Helaas heb ik de locatie niet kunnen achterhalen. Wellicht kan een kenner dat verduidelijken?


Geplaatst op

18-05-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-05-2008
Naam: Ap ten Hartog  
img

Heer Weijers, op de Emmasingel heb ik in de jaren 1955/1957 kolven met stikstof moeten halen voor de röntgenafdeling. Dit was aan de zijde van Mathildelaan.


Datum: 18-05-2008
Naam: Michel van Mil  
img

Later is de Gasfabriek (onderdeel van de Lichtgroep) verhuisd naar het complex Beatrix. Weer later is dit bedrijfsonderdeel van Philips verkocht aan "Air Liquide". Dit was één van de verkopen van de "uitverkoop" van Philips bedrijven in Eindhoven. Inmiddels is bijna alles verkocht en verdwenen in Eindhoven. Ter aanvulling: De z.g. Gasfabriek was eigenlijk een luchtsplitsingsfabriek. Uit de buitenlucht werden d.m.v. afkoeling gassen geproduceerd, zoals zuurstof, stikstof, neon, krypton, xenon en argon. Omdat deze gassen een verschillende minimumtemperatuur hadden, werden ze door afkoeling d.m.v. een luchtsplitsingsmachine opgevangen in cilinders of rechtstreeks naar pijpleidingen. Die pijpleidingen liepen naar de diverse Philipsfabrieken. Ook waren er z.g. menggassen, combinaties van zuurstof en stikstof in diverse verhoudingen. Die gassen hadden namen zoals bruin menggas, groen menggas etc. De luchtsplitsingsmachines waren van de Duitse fabrikant Linde Eismaschinen.


Datum: 18-05-2008
Naam: Mari Kieneker  
img

Op alle complexen van Philips waren tappunten om vloeibare stikstof te halen, op Strijp 3 was dat achter gebouw RU. Wij gebruikten in de centrale werkplaats beeldbuizen, gebouw RADp, vloeibare stikstof om rubber te bevriezen om te kunnen bewerken op de draaibank. En sommige van ons gebruikten de vloeibare stikstof om evt. wratten te bevriezen zodat je na verloop van tijd daar geen last meer van had.


Datum: 18-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Kijk eens naar de zwarte constructie midden op foto 7796. Rechts achter van rechts naar links Kessels & van Hussen, de villa van Kessels, de sigarenfabriek van Meijer. Middenachter Van Gardinge daarvoor Gagelstraat en Gagelsteeg. En dan, met die twee schoorstenen? Rechts het gebouw met die twee schoorstenen is waarschijnlijk het gebouw uit 1908 achter de kolenopslagplaats van foto 7837. De bergen kolen zijn op de foto goed te zien.