Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |212 Rochusbuurt |St Jorislaan
Locatie 2.: Stratum |212 Rochusbuurt |Tuinstraat
Onderwerp.: Religie |Pastorieën |St Joris
Reacties
Naam: Gerard Rooijakkers
Als het commentaar van Piet Adriaanse correct is dan was dat in de jaren twintig/dertig de winkel die door mijn grootvader Gerard Rooijakkers was opgezet om zijn dochters Annie, Tina, Dien en Sien werkervaring te laten opdoen. Gerard Rooijakkers runde zelf een timmerwerkplaats en heeft in Stratum menig huis ontworpen en gebouwd. Zijn oudste zoon Jan Rooijakkers nam de werkplaats over.
Gerard was een van de eerste Stratummers met een velocipede, auto en motor.
+++En Gerard Rooijakkers is gemeente ambtenaar is Eindhoven geweest+++
Naam: Jan van Dijck, 78jaar.
Het huis op de hoek Tuinstraat St. Jorislaan was no 94. Hier heeft inderdaad Rooijakkers gewoond en een timmerwerkplaats gehad. Ik weet dat zo goed omdat mijn ouders met 7 kinderen er gewoond hebben. De werkplaats liep in de St Jorislaan door. Toen wij daar woonden kwam in die werkplaats een winkel van de Edah. daarnaast weer 'n ruimte waar werklozen vrijdags met bonnen blikgroenten konden afhalen. Verders was vanuit de woning een verbinding naar die werkplaats. Boven de Edah was er een platdak waar wij vanuit onze zolder, op konden komen maar wat niet mocht vanwege de ouderdom van dat platdak.
Naam: Wil van Hout
Jan, zie even mijn commentaar bij foto 1745 over de aanwezigheid van de BEDELING. Ben eveneens 78.
Naam: Paul van der Cingel
Die kwekerij kan ik mij nog goed herinneren, die liep door tot de tuinen achter de huizen aan de Stratumse Dijk. Tot in de zomer van 1955 kwamen mijn broer en ik er elke zondag langs als wij onze oma in het Witte Dorp gingen ophalen. Zij bracht elke zondag bij ons door. Irene,weet je wanneer dat gebouw vd luchtmacht er kwam? Ik kan me niets herinneren uit die tijd dat op bouwactiviteiten leek.
Naam: Tini van Rooij
Volgens mij is de Marechaussee al in 1922 naar de Tuinstraat verhuisd. En ik heb altijd aangenomen dat de kwekerij de naamgever is geweest van de Tuinstraat. En is het niet zo dat de nieuwbouw van de jongensschool, nu Hasselbraam, het laatste stukje tuin opsnoepte waarna Nolde naar de Rielsedijk verhuisde?
Toch nog maar even nagekeken: De Tuinstraat bestond al in 1920. Nolde kom ik pas tegen in 1934, F. Nolde, Tuinman, St Rochusstraat 46 en J. Nolde, St. Rochusstraat 51, ook tuinman.
Naam: Hans Gommers
De bunker is als zodanig gebouwd en was voor de luchtmacht.
De plaats waar nu de Hasselbraamschool staat (St. Joris en St. Jansschool) was voorheen een ruimte voor volkstuintjes. O.a. Piet van den Heuvel, de man van Betje van de Broek, van de kruidenier op de hoek van de Tuinstraat, had er een volkstuintje.