Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1929
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Grote Berg
Onderwerp.: Overheidsdiensten |Politie |Politiewagens
Reacties
Naam: Leendert Smit
H. de Rooij moet volgens mij A.J.G. de Rooij zijn. Tijdens de oorlog was hij rechercheur bij de Staatspolitie in Eindhoven. Hij is in juli 1944 door de SD gearresteerd (pilotenhulp?), Weet iemand wanneer en waarom hij gearresteerd werd? Op 30 juli werd De Rooij van de Polizeigefängisch Haaren overgebracht naar Kamp Vught. Weet iemand wanneer en hoe hij daar vrij gekomen is? (op 18 september 1944 was hij in ieder geval daar weg). Ik ben ook op zoek naar nabestaanden van hem.
Naam: Rita Praat-Nijssen
A.J.G de Rooij was agent van politie in Eindhoven, geb.Goirle 30.8.1904.In 1944 was hij 40 jaar, had vrouw en 4 kinderen.
Gezinskaart RHC-Eindhoven te vinden via internet.
Hij is gearresteerd omdat hij Joodse mensen en piloten hielp
Bron: gemeentepolitieeinhoven.nl - het begin: oorlogsperiode- gearresteerde, onderscheiden en gesneuvelde politiemannen.
Naam: Leendert Smit
Nee, Johan. Janus de Rooij zat in het verzet en moest een boodschap bij iemand brengen die ook binnen de Heilig Hartparochie woonde. Janus durfde de boodschap niet per telefoon door te geven, omdat hij bang was dat zijn telefoon afgeluisterd werd. Toen hij bij het adres kwam (helaas niet bekend bij zijn zoon Piet) was de SD daar en werd hij ook gearresteerd. Hij kwam in Kamp Vught terecht. Janus heeft vanaf het begin af aan vol gehouden dat hij bij de bewuste mensen in de buurt slechts op visite kwam. Ook zijn medegevangenen hebben dat steeds gezegd.
Dit resulteerde er in dat Janus in augustus 1944 bij gebrek aan bewijs vrij gelaten werd. Het toeval wilde dat de vrouw van Frits Philips (mevrouw Philips - van Lennep) ook in in Kamp Vught zat en op dat zelfde moment vrij gelaten werd. Janus kon toen met haar meerijden naar Eindhoven. Op 18 september (dus de dag van de bevrijding) kwam hij weer in actieve dienst bij de gemeentepolitie Eindhoven.
Naam: Wil van Hout
De omgekomen piloten van het neergestorte Engelse vliegtuig werden met zulke bakfietsen vanaf de Zoutmanstraat naar de Oude toren gebracht. We praten dan over het vliegtuig dat reeds een bom achtergelaten had in de Piet Heinstraat en op het huis van de Familie Bakers in de van Kinsbergenstraat,