Boerderij aan de oude Ekkerstraat
Beschrijving | Een boerderij aan Ekkerstraat, met achter haag rechts de Tolstraat. Het gebouwtje met de verhoging is de kapel op kerkhof Doelenstraat. De fabrieken op de achtergrond zijn de Philipsfabrieken aan de Kastanjelaan. Ter plaatse staat nu het Evoluon (RHCe 0000548) |
---|---|
Geplaatst op | 09-10-2005 |
Reacties
Naam: Jan Toirkens
Volgens mij was dit de boerderij van de familie Maatje, waar we op uit kijken. Deze foto is inderdaad exact op de plek waar nu het Evoluon staat, zeg het exacte midden van dat gebouw. Waar rechts de man loopt, had de Ekkerstraat een rare bocht. Rechts achter de man, achter die heg, woonde de families Oijen en Van de Moosdijk. Oijen was een schillenboer, en ik dacht dat daar later lompen en oud papier werd opgehaald, de familie Van den Oetelaar?
Dit is overigens de enige foto die ik ooit heb gezien van de oude Ekkerstraat. Waar de foto is genomen is volgens mij de Paaltjesweg, of was het toch de Tolstraat? Ik woonde aan het paaike. Schootsestraat en hier was ons speulterrein.
Naam: Peter Vermeulen
De familie Vermeulen-Neggers woonde op Brandkuilstraat 1 (vóór 1920 't Ven C136). Nard Vermeulen overleed in 1951, zijn vrouw Anneke Neggers was al op 30-jarige leeftijd in 1918 overleden. Zoon Jan heeft later in de Struijkenstraat gewoond en de andere zoon Graard heeft als dessinateur bij Raijmakers Textiel (Steenstraat) gewerkt en is daarna vertrokken naar Enschede. Wie weet er nog meer van?
Naam: Jan Toirkens
Ik kom terug op mijn eerdere opmerking en hier is een correctie. De foto is genomen op de Tolstraat, bijna waar de Tolstraat doorliep richting de fotograaf dus, overgaande in de Paaltjesweg. Dus ongeveer ook waar de Tolstraat de Brandkuilstraat kruiste. Rechts ter hoogte waar op de Ekkerstraat het paar wandelt, was de boerderij van de familie Maatje. En de boerderij waar we hier op uitkijken is die van de familie Vermeulen. Het gememoreerde 'paaike' liep ietsje verderop naar rechts toe, vanaf de Ekkerstraat, langs de boederij van de familie Maatje, die in de bocht van de weg hier nauwelijks zichtbaar is, richting Schootsestraat, langs het gebouw van het kerkhof aan de Doelenstraat. Dat was niet echt een kapel, nooit geweest overigens, maar een overdekte plek waar wat grafkelders waren gesitueerd.
Waar hier wordt gezegd (RCH): met achter haag rechts de Tolstraat, dat is pertinent onjuist. Rechts achter die haag waren twee huizen, het ene van de familie Oijen en het andere van de familie Van de Moosdijk (bekend van de kruidendoktor Willem van de Moosdijk). Beide huizen achter die heg dus aan de westkant van de Ekkerstraat, recht tegenover waar dat 'paaike' uitkwam op de Ekkerstraat.
En verder nog een correctie op mijn opmerking over het Evoluon. Ik was onjuist. Waar de fotograaf staat, is niet exact de plek waar het Evoluon is. Het Evoluon is minstens 50-75 meter verder terug achter de rug van de fotograaf. De plek waar de fotograaf staat is nu de Rondweg, juist aan de westelijke rand.
Naam: Marienella Meulensteen
De familie Vermeulen-Neggers woonde op Brandkuilstraat 1 (vóór 1920 't Ven C136). Nard Vermeulen overleed in 1951, zijn vrouw Anneke Neggers was al op 30-jarige leeftijd in 1918 overleden. Zoon Jan heeft later in de Struijkenstraat gewoond en de andere zoon Graard heeft als dessinateur bij Raijmakers Textiel (Steenstraat) gewerkt en is daarna vertrokken naar Enschede. Wie weet er nog meer van?
Naam: Gerard van Moorsel
Ik woonde destijds (1947 en later) op de Strijpsestraat 139. Kan me goed herinneren dat er in/door de Ekkerstraat altijd een lilliputter kwam. Ook staat mij een ongeluk bij met een stadsbus (blauwe Magirus Deutz, met neus) die ter hoogte van de Ekkerstraat zijn wiel verloor en dit ging iets verder op de Strijpsestraat (richting Botenlaan) aan de rechtse kant een huis in. In die tijd werden ook de winkels rechts van de Ekkerstraat (op de Strijpsestraat dus) weer opgebouwd. O.a. Simon de Wit. Speciaal even voor Jan Toirkens, ja daar 'speulden' wij, ook die jongens van Trines, De Boer en Kraak.
Naam: Marienella Meulensteen
Ik woonde destijds op de Strijpsestraat 234. Dat van die lilliputter (vrouwtje) uit de Ekkerstraat herinner ik me heel goed. Ook Van Oijen met zijn paard en wagen. Zijn paard is eens op hol geslagen en dat heeft het leven gekost aan de jongste dochter van Vermeulen. Bij de Simon de Wit was ook Klumpers, met op de andere hoek het Speedway House.
Naam: Jan Toirkens
Het lilliputvrouwtje was Grada (Gerda) van de Moosdijk. Een oudere zus van de kruidendokter Willem van de Moosdijk, die ooit aan de Ekkerstraat woonde, vlak bij schillenboer Van Oijen. Zie haar afbeelding met haar vader op foto 7762.
Naam: Ger Moosdijk
Ja, voor Jan Toirkens, ik heb jou en je zusje gezien op de zultvloer van je vader zijn winkeltje. Ik denk dat jij toen 4 jaar oud was. Ik werd geholpen door je moeder aan een nieuwe kachelpijp, twee nieuwsgierige kinderen aan moeders rok. Ik was toen 10 jaar.
Ger Moosdijk
Naam: Jan Toirkens
Hallo Ger, leuk dat je nog weet dat wij thuis in de winkel een zultvloer hadden, het was terrazzo, grijs met een rode rand van 10 centimeter rondom de vloer, de rand dus ook van terrazzo. Als jij toen 10 jaar was en ik 4 kwam je dus rond 1944 in onze winkel. Dat was dan nog net in de oorlogstijd. Heb je nog een foto van jullie oude huis aan de Ekkerstraat? Ik heb nog altijd erg goede herinneringen aan Grada van de Moosdijk, ze kwam graag bij ons moeder in de winkel buurten. Dat was in de jaren 1950-1960. Waarheen verhuisden jullie vanuit de Ekkerstraat?
Naam: Ger v.d.Moosdijk
Het bovengenoemd huis was van boertje Vermeulen aan de Ekkerstraat. Hij haalde het geld op in de Trudokerk met een stok waar een zakske aan hing en mompelde dan: God zal je lonen. Later woonde daar oudijzerhandelaar van de Oetelaar. De heg rechts was van Janus van der Heijden, een grote man die bij de gemeente werkte. Daarnaast weduwe Van de Kerkhof. Zij had de lekkerste perziken, waarvan we genoten (lees gejat).
Naam: Ger van de Moosdijk
Dag Jan. De boerderij van Maatje was schuin tegenover Ooyen en naast boer Vermeulen, op 50 meter van ons huis. Ik weet nog dat op een zondagmorgen het plafond naar beneden kwam bij Maatje. Dat was al lang aan het zakken, vandaar dat de vloer lager was gelegd. Ze kwamen allemaal wit naar buiten, en dat was deels van schrik, de rest was kalk.
Naam: Jan Toirkens
Jeetje Ger. Heb je nog foto's van die oude huizen zoals dat van Ooijen of van jouw familie Van de Moosdijk? Maak eens een schetsje voor mij van de huizen daar links en rechts, dus de boederij van Maatje, Vermeulen en dan de overkant, zoals je schreef Jan van der Heijden. Waren daar nog meer huizen? Ik herinner me familie Van Rijn, maar dat was misschien aan de Tolstraat. 't Is allemaal zo lang geleden, maar mogelijk weet jij meer. Weet je dat er ooit een kind daar in een soort serre sliep, want die had TBC. Van welke familie was dat Ger?
Naam: Ger v.d. Moosdijk
Jan als antwoord op je vraag wie er in het houten huisje lag, het was Tinus van Ooyen, hij had tbc, het hokje was draaibaar en broer Jozef had er een handje van dit hokje langzaam uit de zon te draaien tot Tinus schreeuwde "Jooozefff, stuk ellende!". Dan maakte Jozef dat hij wegkwam. Ik zet deze week nog een schets van de Ekkerstraat en huizen op deze site.
Naam: Jan Toirkens
Zer geweldig Ger, als je dat schetsje wilt maken. Ik zal wat gegevens bij elkaar zoeken van de huizen dan. ik bedoel de bewoners ervan voor zover we kunnen uitvissen. Ik wist dat van Gerda van de Moosdijk van die jongen die TBC had, maar wist niet dat ie van de familie Van Oijen was. Leuke anekdote overigens van dat draaibare tuinhuisje.
Naam: Ger van de Moosdijk
Jan Toirkens, hoe gaat het? Ik heb wel een tekening gemaakt van de Ekkerstraat, maar helaas nooit verzonden. Door ziekte en andere smoesjes is het er niet van gekomen, ik heb op die tekening ook nog alle bewoners van toen genoteerd. Ik zal hem opsturen om je werk aan te vullen, ik ben inmiddels 83, ik ben een boekje over mijn jeugdjaren aan het schrijven, bedoeld voor de kleinkinderen, later. Het gaat over de Duitse soldaten etc. tijdens de oorlog, ik weet nog hun namen. En duizend andere dingen zoals de bombardementen. Ik kan het nog uit tekenen.
Naam: Francien Toirkens
Dag Ger v.d. Moosdijk, wat leuk om dit allemaal terug te lezen. Ik herinner me Grada nog goed. Ze kwam altijd trouw bij mijn moeder, samen met Harry. En die zultvloer kan ik me nog zo voor de geest halen.
Mijn broer Jan woont tegenwoordig in Chili, dus ik weet niet of hij nog wel eens op deze site kijkt. Ik heb eventueel wel zijn e-mailadres voor je.
Naam: Leo Vermeulen
Beste Marienella, zie reactie 06-02-2007. Ik wil even iets corrigeren. Het paard met de wagen dat bij het dodelijk ongeluk van mijn zusje Lucie betrokken was, werd niet bereden door Van Ooien. Het was een andere schillenboer. Het is misschien niet prettig dat de nazaten van de familie Van Ooien dit lezen. Overigens kon de betreffende schillenboer er niets aan doen dat zijn paard op hol sloeg. Het dier schrok ergens van.
Naam: Marienella Meulensteen
Beste Leo, er is me ondertussen al verteld dat de man met het paard en wagen niet uit Strijp kwam. Zoals iedere dag kwamen Lucie en haar oudere zusje me 's morgens ophalen en liepen we samen naar school. Het ongeluk gebeurde een paar deuren verder. Ik heb er een levenslange grote angst voor paarden aan overgehouden. De fout over wie het was op de kar was gemakkelijk gemaakt omdat we maar één persoon kenden die met paard en wagen reed. Mijn excuses voor het misverstand.