EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15381

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Dommelstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Banken

Onderwerp 3.:

Boerenleenbank / Rabobank

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoofdkantoor Boerenleenbank

Beschrijving

Het vroegere hoofdkantoor van de voormalige Coöperatieve Centrale Boerenleenbank aan de Dommelstraat, op de hoek met de Raiffeisenstraat, is een bouwwerk uit 1909 naar een ontwerp van Jan Stuyt. Het gebouw, geheel uitgevoerd in 'Um 1800'-stijl is een rijksmonument. De gevel, opgetrokken uit baksteen, is rijk gedecoreerd met classicistische elementen. De 'Um 1800-Bewegung' vertegenwoordigt een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De 'Um 1800'-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914.
Het is een van de bewaard gebleven panden in de Dommelstraat en er is tegenwoordig (2021) een restaurant.


Geplaatst op

29-04-2021

Reacties:

Datum: 29-04-2021
Naam: bert van herk  
img

Een mooi gebouw. Die lichtere onderkant van de muur is gekomen door het opbrengen van een laag antigraffiti-verf in 1993, en dat het gehele gebouw rondom. Die verf is later verwijderd heb ik gezien. Degene die die verf heeft aangebracht is schrijver dezes. Die stenen zullen daaronder nooit meer hetzelfde worden als de stenen boven het lichtere stuk. Zo verpest je nou een mooie gevel voor altijd. Tenzij je het hele gebouw laat stralen.


Datum: 01-05-2021
Naam: Paul van der Cingel  
img

Boven in het gebouw was een woning. Ik ben daar een keer geweest met het zoontje van de bewoner. Die bewoner was in dienst van de bank, maar wat hij precies deed weet ik niet. Ik vermoed dat hij de inwonende beheerder was.


Datum: 01-05-2021
Naam: bert van herk  
img

Aanvulling: als je het gebouw laat stralen, beschadig je ook de stenen. Die stenen worden ruwer en wat lichter van kleur. Dat komt door het verwijderen van het patina. Deze gevel is tot de sloop verpest. Dit is al bijna 30 jaar geleden gedaan, en het is nog duidelijk zichtbaar. Hoe zal het over 30 jaar zijn?