EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15211

Bijdrager:

Jaar:

1980

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

Unitas / BACS

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Vlokhovenseweg en Unitas

Beschrijving

In 1977 werd dit stuk Woenselsestraat weer omgedoopt tot Vlokhovenseweg. Rechts van de kerk zien we de pastorie. Daarvoor loopt de Pachtakker.


Geplaatst op

09-03-2008

Reacties:

Datum: 10-03-2008
Naam: Ruud Cox  
img

Ik kan me nog herinneren dat het voorste deel van het Unitasgebouw er later is bijgebouwd. De ingang lag in eerste instantie een stuk van de weg af, tussen de huizen. Weet iemand wanneer dit voorste deel is gebouwd?


Datum: 18-12-2008
Naam: Wim Roxs  
img

Prachtig heldere foto van de Vlokhovense kerk en ook het Unitasgebouw, waar mijn ouders in 1972 hun 40-jarig huwelijk hebben gevierd. Het was in mei, op een zeer regenachtige dag. Dat blijft je bij!


Datum: 18-12-2008
Naam: Gerard van der Vleuten  
img

Begin jaren 60 hebben wij in Unitas (boven) gewoond. Mijn vader, Sjef van der Vleuten, werkte overdag bij Philips en stond 's avonds achter de bar. Ook repeteerde de Vlokhovense harmonie in de zaal achter het café. In de gang naar de zaal zaten lichtkoepels die we als kind op hete zomerdagen met water vulden. Zo hadden we ieder een privé-zwembadje... In 1970 is het café-gedeelte volledig door brand verwoest.


Datum: 14-04-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Ruud Cox, Ik weet het niet zeker maar ik vermoed dat het begin jaren '60 is geweest. Tot ongeveer die tijd was de situatie zoals jij beschrijft. Mijn moeder heeft enkele jaren het onderhoud van Unitas op zich genomen. Zij stond in dienst van de parochie en werd elke week betaald door pastoor Odemaere (zie foto 19515). In ongeveer dezelfde periode onderhield mijn opa de tuin achter de pastorie. Als ik me het nog goed herinner, is het huis links van Unitas bewoond geweest door mijnheer Hermans, hoofd van de St. Petrusschool, Woenselsestraat 316. Eind jaren '50 vertrok hij en werd opgevolgd door Guus Broos. Het huis werd toen betrokken door de familie Peeters. Hun zoon Cees trouwde later met Nellie Buuts, buurmeisje van Mie Vos (van het winkeltje schuin tegenover ons).


Datum: 06-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Ruud Cox, als je op de site van RHCe kijkt, kun je onder bouwvergunningen Woenselsestraat zien dat voor Woenselsestraat 9, onder nr. 303 in 1957 een vergunning is verleend aan het R.K. kerkbestuur van O.L. Vrouw v. Lourdes, voor de bouw van een Parochiehuis. Ik neem aan dat de bouw dan ergens tussen '57 en '58 zal zijn begonnen.


Datum: 10-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Ruud, ik was deze week toch in de straat en heb even een kijkje genomen in Unitas. Eigenlijk in 40 jaar weinig veranderd. Bij binnenkomst is links in de muur een stichtingssteen ingemetseld met de datum 25 oktober 1959. Ik denk dat jou vraag hiermee aardig beantwoord is.


Datum: 31-12-2009
Naam: Cor Platenburg  
img

Ruud, nog een keer en nu ik alles boven water heb in volgorde van tijd. In 1929 werd een bouwvergunning verleend voor café "Toren", Woenselsestraat 9 en ook voor de rij van zeven huizen rechts daarvan. Het café staat er dus al vanaf 1929/30. In 1957 werd een bouwvergunning verleend voor de bouw van een parochiehuis. De ingang lag links naast het café, wat naar achter, of zoals jij zegt, een stuk van de weg af. Als je binnenkwam, had je een entree met rechts twee toiletgroepen en een keukentje. Links was de garderobe. Daarna kwam je in een redelijk grote zaal met podium en een heuse dansvloer met parket. Ik weet nog dat mijn moeder die voor het weekeind moest bestrooien met zaagsel zodat de vloer gemakkelijker gleed bij het dansen. 's Maandags moest alles er dan weer van af en moest de vloer weer in de was worden gezet en geboend. Toen het parochiehuis officieel in gebruik werd genomen op 25 oktober 1959, werd volgens mij het café erbij getrokken en kreeg het geheel de naam Unitas. Als Gerard van Vleuten vertelt dat het café in 1970 volledig door brand werd verwoest, zal de herbouw er ongetwijfeld de oorzaak van zijn dat jij je nog kunt nog herinneren dat het voorste deel van het Unitas-gebouw er later is bijgebouwd. Samengevat: eerst café, dan zaal, dan herbouw café.