EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

152

Bijdrager:

Jaar:

1914

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Wilhelminaplein

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oud Eindhoven, het Wilhelminaplein.

Beschrijving

Een stukje Eindhoven waar nog veel oude panden bewaard zijn gebleven. Veel kijkers zullen hier wat aan toe kunnen voegen. Het pand uiterst links ligt aan de Willemstraat en de zijstraat lijkt mij de Heilige Geeststraat. Benieuwd naar reakties.


Geplaatst op

25-04-2005

Reacties:

Datum: 08-07-2005
Naam: Pim Bense  
img

De zijstraat waar je daadwerkelijk in kunt kijken op de foto is de Prins Hendrikstraat. Het pand met de lichtgekleurde uitbouw op de eerste verdieping, iets verder links op de foto, ligt op de hoek met de Heilige Geeststraat. Hier is tegenwoordig Broodje Smits gevestigd.


Datum: 18-04-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Wie of wat was er gevestigd op de hoek van de Prins Hendrikstraat. Nu Benno en de Groot? Waren het toen ook al bedrijfspanden of woonhuizen of mogelijk een combinatie. Ik weet dat er in de jaren 50 waar Benno nu zit een hotel zat, ik ben de naam even kwijt. Maar de ingang zat aan de Prins Hendrikstraat. Vooraan rechts zat accountantskantoor Valentijn. Ouders van Nelleke Valentijn. Met een dependance in de Heilige Geeststraat. Waar Broodje Smits/La Cultura nu zit is Van Leest (de nu bekende platenzaak) gestart. Toen verkochten ze veel bladmuziek en instrumenten. Met een kleine verhoogde balie waar je je singeltjes kon horen. Er waren ook 3 geluidskamertjes. Wie heeft hier nog foto's van of herinneringen aan? Ik kocht er m'n eerste singeltje en notenbalkboekje bij Chris-Jan van Leest en zijn moeder. Wat zat er toen links van Van Leest  Om welke reden is het eigenlijk gesloopt? Had het mogelijk met oorlogsschade te maken? Vroeger was er naar verluidt wel een deel van de B.B. ondergebracht.


Datum: 18-11-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Zat niet links Van van Leest Sanders uurwerken, horloges enz.? Gedood bij het bombardement 31 maart 1943 op de Philipsfabrieken naar ik meen. Geheel links op de foto de zaak van P.C. van Heugten, wiens vrouw en dochter die zaak verzorgden, Pa van Heugten had een rijwielfabriek in Asten, maar heeft ook nog een zaak gehad op de Wal. Dat onroerend goed ruilde hij met de bank (indertijd de Bank van Mierlo die later werd overgenomen door de huidige Amro-bank). Het mooie pand van de Amro op de Wal van Architect Kraayenvanger was op de vooromschreven locatie van Van Heugten gebouwd. Monument?


Datum: 18-11-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Links naast Van Leest zat van 1934 tot het bombardement Frans van der Vloet (ja, met een T, foutje van de ambtenaar) die nu op de Herm. Boexstraat zit. En dáárnaast links zat Cornelis H. Sanders, inderdaad met het bombardement gestorven. Maar hij was architect, er staat niets bij van uurwerken of zo. Het was een woonhuis.


Datum: 19-11-2007
Naam: Ria Stöver-Toirkens  
img

Recht tegenover het grijze pand (met de hanggordijnen) heeft nog heel lang 'n fotograaf gezeten. Maar ja de naam weet ik niet meer.


Datum: 19-11-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Gossen Smit, heette die fotograaf Ria.


Datum: 19-11-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik ken het ook als Gossen-Smit, maar op de woningkaart staat het de ene keer andersom en de andere keer Smit-Gossen. Alweer een slapende ambtenaar? Daarvóór was het ook een filiaal van foto Elite van Stratumseind (Van Bergen).


Datum: 19-11-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Op de foto die ik nog in m'n bezit heb en als foto 2767 op de site staat, staat vermeld: Gossen Smit.


Datum: 02-12-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Naar ik meen zat naast van Leest, richting van Heugten hoek Willemstraat, Sanders horloges enz. die bij het bombardement van 31 Mrt 1943 als ik me goed herinner is omgekomen, evenals Mientje van Stratum uit de Prins Hendrikstraat en Pa Dumoulin uit de Mauritsstraat en anderen.


Datum: 01-05-2008
Naam: Engelien Steenbruggen  
img

De naam van de fotograaf was Riek Wiericx (de naam van haar laatste echtgenoot). Als ik me niet vergis is Gossen haar meisjesnaam en is Smit de naam van haar toenmalige echtgenoot. Riek is ook grondlegger van Klein Kafee, het huidige café De Groot. De fotozaak was eerst beneden en zij verhuisde deze later naar boven ten behoeve van een café voor haar zoon Willem Smit. Nog later heeft zij de fotozaak verkocht en kwam deze op de hoek Wilhelminaplein-Willemstraat. Riek was ook eigenaresse van pand Prins Hendrikstraat 3. Later verhuisde ze naar de Julianastraat (9?). Ze overleed rond 1996 in een bejaardentehuis in Leende.
Het hotel dat op de hoek Prins Hendrikstraat-Wilhelminaplein gevestigd was, is Hotel Astor. Eigenaar Van Grootel woonde naast het hotel in de Prins Hendrikstraat. Op oude tekeningen kan ik zien dat er tussen het hotel en woonhuis Prins Hendrikstaat 6 vroeger een gangetje was.
In de oorlog is bij een bombardement de aanbouw van Prins Hendrikstraat 8 vernield en die werd later opnieuw aangebouwd.
De doorgang van Prins Hendrikstraat- Heilige Geeststraat is ontstaan tijdens een bombardement.
Wie kan mij meer info geven over de panden Prins Hendrikstaat 6 en 8? Deze schijnen vroeger in bezit te zijn geweest van de kerk en er waren meisjes gehuisvest die werkzaam waren bij Philips. Ik weet dat er foto's moeten zijn uit die periode, ben ze 25-30 jaar geleden een keer tegengekomen in een boekje. Helaas weet ik niet welk boekje...


Datum: 02-05-2008
Naam: Jan Heijink  
img

Willie (Willem) Smit was de sologitarist van Eddy and his Explosions en woont nu, zoals ik heb vernomen, in Spanje.


Datum: 01-08-2009
Naam: Martin Swinkels  
img

De voormalige eigenaar van hotel Astor, Willy van Grootel, is afgelopen donderdag 30 juli op 82-jarige leeftijd overleden


Datum: 27-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Er komen twee straten uit op dit stuk van het Wilhelminaplein, de Heilige Geeststraat en de Prins Hendrikstraat. Van beide straten zijn de hoekpanden zichtbaar.