EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1470

Bijdrager:

Jaar:

1901

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Marktstraat/Hoendermarkt*

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Centrum, Limburgia, Volderstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Café Limburgia, hoek Marktstraat - Volderstraat

Beschrijving

De Volderstraat en de Demer vormden rond 1900 de verbinding van de Rechtestraat naar de spooroverweg in Woensel. Was de Rechtestraat van oorsprong een straat met herenhuizen, de Demer was een straat waar de handel floreerde. Op de splitsing van de Volderstraat en Demer liep een straatje naar het St. Annahofje (foto 495). We kijken hier vanuit de Rechtestraat de Volderstraat (links) en Marktstraat in. Op de hoek Café Limburgia, eerder bekend als Café St. Antoine (en voordien Café het Vercken). We zien hoe het tramspoor met een wijde hoek de Rechtestraat in draait. Verder is opvallend dat het straatnaambordje op de gevel van Limburgia 'Markt' vermeldt, terwijl het de Marktstraat is.
Kort na 1900 deed Cas van Veen het café over aan Jan van Oirschot. Die veranderde de naam in Limburgia, omdat hij met een Limburgse was getrouwd. Daarna werd Harry Nuchelmans de uitbater. Het café op de Marktstraat 10 werd, nadat Harry Nuchelmans zijn zaak naar de Markt had verplaatst, in 1954 gesloopt.
In 1955 kwan hier de moderne en strakke horlogewinkel van Frans Eyck.

=== We hebben de foto vervangen door een iets duidelijker exemplaar uit de collectie van Jan Spoorenberg. Red. ===


Geplaatst op

03-10-2005

Reacties:

Datum: 24-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De straat rechts had de naam (Hoender)markt en werd pas in 1937 Marktstraat. Het hoekpand van café Limburgia had als adres Volderstraat 1. De buurman M. Promper zat op de Markt 2. In dit pand kwam later Frans Eyck, maar toen was het al Marktstraat 8.