Bijdrager Willie van Tilburg
Jaar: 1959
Locatie 1.:Woensel |431 Generalenbuurt |Woenselsestraat*
Onderwerp.: Personen |Families |Van Tilburg
Bruidspaar J. van Tilburg - Reijnders (4)
Beschrijving | Deze foto hoort bij foto 10298. De bruidjes draaien hier van de Nieuwe Dijk de Woenselsestraat op. |
---|---|
Geplaatst op | 10-12-2007 |
Reacties
Naam: Rien Eijkemans
In het hoekhuis met de luiken en grote garagedeur woonden volgens mij de (oude) Kees Timmermans, daarna rechts woonde de familie Van Voort, daarnaast weer in het lage huisje de familie Timmermans (jonge Kees) met zijn vrouw Coba (helemaal links op de foto met de hand onder haar kin) en zoon Jack en weer een Kees. In het laatste huis woonde ik zelf, Rien Eijkemans.
Naam: G. Vervoort
De foto is gemaakt op de hoek Woenselsestraat, Nieuwe Dijk en Otterstraat. Het huis met de luiken was van onze opa, Kees TImmermans, daarnaast woonde Toffolo, daarnaast wij (familie Vervoort), daarnaast woonde tante Coba Timmermans,en daarnaast woonde de familie Eikenmans. De man die de groep begeleidt is Jan van de Heuvel.
Naam: Hans Vervoort
Ergens in deze buurt heeft een tandtechnieker gezeten, ik ben even zijn naam kwijt? Als je de Otterstraat vanaf de Woenselsestraat inreed had je aan de rechter kant wat bebouwing staan met o.a. een boerderij met een gezin met nogal wat kinderen (de naam?). Ook hier laat mijn geheugen mij in de steek, daaraan heb ik hele goede herinneringen.
Naam: G. Vervoort
Ik ben een beetje onduidelijk, De fam. Toffelo woonde achter de rechtse raam (met gesloten luik]> Naast de voordeur hier hadden ze een woonkamertje en een opkamer tevens keuken en boven een slaapkamer. Links had opa een woonkeuken en een slaapkamer. Ik hoop dat het zo wel duidelijk is.
Naam: Cor Platenburg
Beste Rien Eijkemans en G. Vervoort.
Ik vind jullie discussie erg interessant omdat ik samen met Wim Roxs een reconstructie aan het maken ben van de oude Woenselsestraat. Het is de bedoeling dat die binnenkort op EiB komt te staan.De huizen waar jullie over praten leveren voor ons nog een probleem op. Hier is wat wij tot heden konden reconstrueren over dit deel:
328 Sigarenfabriek Gebr. Driessen (vgl tel. boek 1950). Later Fam. H. De Greef (vgl tel. boek 1970).
330 Fam. M. Eijkemans en J. Van Osch (vgl tel. boek 1970).
332 Fam. C. Timmermans en W. Vervoort (vgl tel. boek 1970).
334 ???.
Hier zijn de problemen: op de foto staan vier panden en dat komt overeen met de vier huisnummers. Tot zover geen probleem. Maar als ik jullie verhalen hierboven lees, dekken een aantal zaken elkaar niet meer af. Rien, jij vertelt dat je in het laatste huis (nr. 328) op de foto woonde maar volgens telefoonboek 1970 woonde fam. Eijkemans op nr. 330. G. Vervoort, jij vertelt dat fam. Kees Timmermans (opa) en fam. Toffolo in het linkerpand woonden (334). Dat nemen wij graag voor waar aan. Jullie, fam. Vervoort, in het volgende huis met bloembak onder het slaapkamerraam (332). Maar telefoonboek 1970 vertelt dat er een ook een C. Timmermans in dat pand woonde.
Vervolgens vertel je dat in het tweede (lage) huis van rechts (330) tante Coba woonde. De vrouw van jonge Kees Timmermans neem ik aan? Maar volgens telefoonboek 1970 woonden fam. M. Eijkemans en J. Van Osch op 330.
Wij gaan ervan uit dat jullie die er gewoond hebben echt geen onzin uitkramen en een telefoonboek uit 1970 hoeft natuurlijk niks te zeggen over wie er in bijv. 1960 woonden. Maar dan blijft nog steeds het probleem van de nummering. Zouden jullie je hier eens over willen buigen en wat duidelijkheid in deze chaos willen brengen? Bij voorbaat onze dank.
Naam: Cor Platenburg
Beste Gerard en Rien, wat is jullie bekend van nr. 328 sigarenfabriek gebr. Driessen (vergelijk telefoonboek 1950). Later fam. H. De Greef (zie telefoonboek 1970)??
Was dit een vrijstaand pand rechts van nr. 330 of zaten nrs. 328 en 330 in hetzelfde pand? Ik opteer voor de laatste optie omdat er op de luchtfoto die wij gebruiken voor de reconstructie alleen de panden staan die óók op bovenstaande foto staan. De foto is van 1964. Ik neem aan dat het telefoonboek 1970 geen telefoonnummers aan adressen koppelt die er niet meer zijn! Gerard, overigens bedankt voor je snelle reactie op ons eerdere probleem.
Naam: Hans van Melis
In 1941 was het telefoonnummer van de gebr. Driessen op de Woenselsestraat 328, 5114. Het fabriekje moet niet echt klein geweest zijn ze gaven aan in 1939 met 17 personeelsleden te werken en in 1941 met 26. Woonadressen: M.L. Driessen Marconilaan 2 en L.H.M. Driessen Kaneelstraat 16.
Naam: Cor Platenburg
Hans, als jij gelijk hebt en het een groot, zeg maar vrijstaand, pand moet zijn geweest, dan is dat op de luchtfoto van '64 niet meer aanwezig. Maar telefoonboek 1970 geeft op dat adres wél een naam en telefoonnummer. Dus niet zo vreemd dat ik denk dat 328 en 330 in hetzelfde pand zaten, nl. het pand helemaal rechts op de foto. Mogelijk dat Rien Eijkemans de oplossing weet.
Naam: Cor Platenburg
Mark, ik ken maar één timmerman met de naam Van Kessel. Die woonde op Woenselsestraat 23 (ik woonde op 31). Het huis staat er nog steeds, maar heeft nu als adres Vlokhovenseweg 63. Ik weet niet waar die familie gebleven is. Ik weet dat ze een stuk of vijf kinderen hadden (ik dacht vier jongens en een meisje). Een van die jongens, Louis, had een bouwbedrijf en heeft jarenlang op Hartelstein gewoond in Hanevoet. maar is daar inmiddels ook alweer een jaar of 10 weg.
Naam: Rien Eijkemans
De familie Eijkemans, waaronder ikzelf, woonde inderdaad op nr. 330. Joop v. Osch, getrouwd met Dien Eijkemans, heeft hier later ook gewoond. Nr. 328 was geen vrijstand pand maar de toegang lag aan de zijkant van nr. 330. Ik weet zeker dat hier de familie Van Kemenade daar heeft gewoond. Maar ook de naam De Greef komt mij bekend voor. Naast het huisnummer 330 was een steen ingemetseld, vermoedelijk, de eerste steen. Hierop is moelijk te lezen de naam fabrikant Van of (Ver) Flieren 1864.
Verder weet ik wel dat er een fabriekje heeft gestaan, dat later is afgebroken (wij nr. 330 mochten die grond bij onze tuin trekken) en vermoedelijk is dit dan van Driessen geweest. Na nummer 328 kwam richting Petrusschool nog een blokje van drie huisjes, waar onder meer de familie Aarts op 326 woonde.
Naam: Hans van Melis
Ik kwam de naam Verflieren tegen bij mijn onderzoek naar Cornelis Mariën in digilegger in het BHIC. Schoonzoon Theofilius Kerssemakers, de echtgenoot van Hendrina Catharina Canuta (Canida), verkocht op 24-3-1905 aan Cornelis Mariën: "Een heerenhuis met fabriek, erf, tuin en boomgaard gelegen te Woensel en op den kadastralen legger dier gemeente bekend onder sectie E nummers 1866 1865 en 2157 geheel groot samen in grond achtentwintig aren vijftig centiaren benevens een strook grond ter breedte van een meter gelegen te Woensel kadaster Sectie E gedeelte zuid afgepaald van nummer 1953 groot circa vijftig centiaren".
Ik stuurde RIEN op 8-10-2010 een e-mail met een vraag over deze steen.