EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

13931

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum-Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rondom de Gemeentewerf

Beschrijving

De Wal en omgeving, waarschijnlijk uit de dertiger jaren. Het huidige Stadhuisplein was toen gemeentewerf. Het van Abbemuseum was juist gebouwd.


Geplaatst op

24-10-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-10-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Schitterende foto. Hier groeide dus mijn vader op, geboren 1912, in de jaren 1918-1930, de familie Toirkens woonde toen aan de Begijnhof. Eerder liep er een sloot tussen de Begijnhof richting de Dommel, parallel aan de Wal, genoemd het Driekoningenslootje, maar met de komst van de gemeentewerf was dat over en uit, einde van het slootje. Er zwommen anno 1930 nog otters in de Dommel en er was volop paling voor de vissers. Veel van deze foto is inmiddels 'over en uit'.


Datum: 18-03-2009
Naam: Rini Talens  
img

Hoe is het toch mogelijk geweest Jan, dat de Dommel in de 60-er jaren van de 20e eeuw zo'n dode stinkrivier is geworden, zonder vissen en planten met alleen slierten grijze afgestorven algen. Niet te vergelijken met nu anno 2007 en dus zeker niet met 1930, toen er volgens jou nog otters in rond zwommen.


Datum: 13-04-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

In mijn jeugd 1940-1955 was de Dommel voor het oog redelijk schoon, lange groene slierten bewogen door de stroom. Af en toe een dooie hond, hier en daar wat rotzooi, triplexrestanten van wat eens kano's waren geweest, maar verder niks bijzonders, nooit ziek geweest nadat ik er in gevallen was; en dat kwam wel eens voor; van de Genneper watermolen tot melkfabriek St. Joseph en de Sluis, de brug over de Wal, ik kan het hele stuk nog dromen. Het stuk noordeliijk van de Wal tot het spoor kende ik wel en later de Woenselse watermolen, maar die stukken lagen buiten mijn territorium. Behalve de gemeentewerf heb ik het ook zo gekend op een paar dingen na. De coniferen tussen het kajottershuis en de Dommel waren flink gegroeid en onttrokken het terrein erachter geheel aan het oog. Het gebombardeerde huis uiterst links in de hoek was denk ik al geheel opgeruimd, evenals de oorlogsschade op de Stratumse Dijk, hoek Hertogstraat.