EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

136

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

611 Eliasterrein, Vonderkwartier

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De Willemstraat.

Beschrijving

Het verkeerslicht op de voorgrond is van de kruising met de St Antoniusstraat/Napoleonstraat. Wat verderop zien we aan de linkerzijde vier grote gebouwen die mede het Regentenkwartier vormen. En juist daarna de Regent, die daar trots bovenuit steekt. Wat verderop, maar dat is dan al aan de Keizersgracht valt het grote gebouw Het Hooghuis op.


Geplaatst op

24-04-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-01-2006
Naam: Bas Bakermans  
img

Mijn opa en mijn vader Bakermans hebben in het pand links waar nu Bosman-letters zit vanaf ong. 1947 tot 1973 een winkel gehad genaamd St. Lucas. Mijn opa handelde vooral in kunstschilders-materialen en mijn vader voegde er later technisch speelgoed bij, veranderde de naam in Lucas Hobby en groeide uit tot een goed bekende speelgoedzaak waarin ik als kind heel wat uurtjes heb doorgebracht natuurlijk. De winkel is later verhuisd naar de Kruisstraat in Eindhoven tot ik denk 1982 of zo. Toen is mijn vader er in deze vorm mee moeten stoppen maar heeft het bedrijf voortgezet in een groothandel in creativiteits-materialen vooral gericht op het onderwijs, te weten Lucas Vakmaterialen.
Ik zou graag weten of er nog iemand foto's heeft van dit pand aan de Willemstraat toen wij erin zaten,
langs ons zat een bekende slager en tegenover ons de bekende audiozaak Vogelenzang.
Van dit stuk Willemstraat kom ik nergens iets tegen, behalve een wat wazige luchtfoto van rond 1944.


Datum: 06-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Zat hier, in de rug van de fotograaf, in de jaren 50 niet het kappertje Bertje v.d. Linden? Hij is later naar de Grote Berg gegaan. Een echte zaak met veel dames die er de hele dag volop werk hadden. Eerder werden de heren altijd door seksegenoten geknipt. Het werd toen ook aanzienlijk drukker.


Datum: 06-01-2006
Naam: Dick Kneepkens  
img

Nee Wil, Bertje zat vroeger aan de andere kant van de kruising. Is naderhand verhuisd naar het Lodewijk Napoleon plein.
Zover ik weet heeft hij ook nooit dames aan het werk gehad. Ik ben daar gekomen vanaf mijn jeugd, tot 1972 toen ik aan de andere kant van de stad woonde, maar toen kwamen mijn vader en broer nog altijd bij hem tot hij daar in verband met zijn leeftijd stopte.


Datum: 06-01-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Hiervoor links zat rijwielhandel Dresselaerts, waarvan zoon Henk misschien nog wat foto's kan toevoegen.


Datum: 06-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Volgens overlevering heeft hij zelf zich bepaald tot het knippen ergens waar jij bedoelt, echter hij is toen nog twee zaken gestart met ander personeel. Misschien weet iemand er het fijne van.


Datum: 06-01-2006
Naam: Bas Bakermans  
img

Beste Wil en Dick.

Leuk dat jullie daarover beginnen, ik viel uiteraard ook regelmatig ten prooi aan de tondeuse en schaar van Bertje van der Linden. Hij zat inderdaad op de foto rechts aan de overkant.
Zijn zoon Adje van der Linden heeft een jaar of 6 in onze zaak Lucas, maar toen aan de Hastelweg, gewerkt.
Dit stukje Willemstraat heeft voor mij grote waarde, vandaar dat ik op zoek ben naar foto's van ons pand uit vervlogen tijden en ook van de rij huizen waarin Bertje zijn kapperszaak had.
Ik hoop trouwens dat het pand van Bosman bewaard blijft voor de sloop.
Kan zich ook iemand o.a. de fietsenmaker Dresselaars herinneren? Ik weet niet of ik de naam goed heb gespeld. Er zaten trouwens veel winkels(tjes) in dit stuk Willemstraat. Wie weet er meer?


Datum: 06-01-2006
Naam: Dick Kneepkens  
img

Wil iemand me vertellen hoe Bertje dat ooit gedaan moet hebben.
Allemaal verschillende zaken? Ik heb Bertje altijd meegemaakt vanaf mijn jeugd tot 1994 op het Lodewijk Napoleonplein vlak bij Bertje's salon, omdat mijn ouders daar woonden. Als iemand van de familie daar geweest was heb ik nooit iets gehoord over ander zaken. De keren dat ik zelf met hem gesproken heb is een andere zaak met veel vrouwlijk personeel nooit ter sprake gekomen, en Bertje kletste verder toch wel graag. Ik kan me niet indenken dat hij daarover zijn mond gehouden zou hebben. Ik weet wel heel zeker dat hij nooit op de Grote Berg heeft gezeten.
Volgens mij heeft aan de andere kant toentertijd de fietsenhandel van oud-wielrenner Gramser gezeten die later is verhuisd naar de Antoniusstraat, waar nu zijn zoon nog zit.
En als we aan de andere kant praten over Vogelzang, daarnaast had je toentertijd ook de dansschool van Gerard Cuppens. Volgens mij is half Eindhoven daar vroeger wel wezen dansen


Datum: 06-01-2006
Naam: Gosgerbo  
img

Ik weet dat Bertje een grote kunstkenner en kunstliefhebber was/is en zelf ook schilderde. Ben hem nog wel eens op de Hoogstraat tegengekomen.


Datum: 06-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Hij heeft mijn haar nooit geknipt. Ik ken hem van muziek maken, hij speelde accordeon, waarschijnlijk wist je dat ook niet.
Ik heb de tijd meegemaakt dat hij bij mij thuis kwam met een autootje onderweg naar de automarkt en dat we nog vlug even een tafelpoot in het chassis moesten maken. Hij was op de overweg doorgezakt, dus niet te verkopen. Wat pek erover en dan kwam hij later weer terug met een ander oud lijk. Hij heeft daar meer centjes mee verdiend dan met knippen. Garantie tot aan de stoeprand. Maar van dat zakenvermeerdering heb ik ook maar gehoord. Ik ben hem helemaal uit het oog verloren. Wist niet dat hij gehuwd was. Vraag het aan zijn zoon. Hij is/was toch een mooie figuur.


Datum: 29-01-2006
Naam: Kees Phillips  
img

Een tijd na het overlijden van Bertjes ernstig zieke vrouw is hij Mies tegengekomen en woont anno 2006 met Adje en Mies in de Iriswijk. Die hebben het goed samen. Hij maakt nog steeds af en toe muziek op accordeon en mondharmonica, heeft nog wel eens een knipschaar in zijn handen en zijn kwajongensstreken heeft hij nog steeds niet afgeleerd. Hij is bewust helemaal kaal (voor een kapper!), iedere week gaat het scheermes erover. En biljarten kan hij ook behoorlijk. Hij leeft volgens het motto pluk de dag, daar kunnen we volgens mij allemaal wat van leren.


Datum: 29-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik ben zeer verheugd iets positiefs van Bertje te horen. Ik neem aan dat Adje zijn zoon is en Mies de.. Kat? Als je hem ziet slinger even de Automarkt aan. Dan kan je nog even goed lachen.


Datum: 07-03-2006
Naam: Willy van den Akker  

Ik zelf weet nog goed dat op de hoek slagerij Westerhof en later Jamin heeft gezeten. Daarnaast zat sigarenmagazijn AKSI van mijn oom Frans van den Akker. Ook zat er een fotograaf Van Mierlo. Dit was in de jaren van 1950.


Datum: 16-03-2006
Naam: Leo van de Moosdijk  
img

Dick je hebt het grootste gelijk van de wereld. Bertje heeft nooit dames als kapster in zijn zaak gehad.
Ik heb Bertje gekend vanaf dat ik lopen kon, Bertje is precies een week ouder als ik, ik woonde tot mijn 18 jaar op Willemstraat 60 en daarna op 48, tegen over Bertje van de Linden, Bertje is geboren op 20 Februari 1936 en ik op 27 Februari 1936. Bertje is later naar de Lodewijk Napoleonstraat, of laan verhuisd, hij was toen voortaan Hairstylist. Die opleiding vond plaats op de Hooizolder op de Bosdijk, dat was ook het repetitielokaal van de Philips Harmonie. Ik was ook vaak kappersmodel op die zolder. Ik ken Bertje al vanaf dat ik kon lopen, wij hebben samen op de lgere school gezeten en wel bij Pietje van de Vijver, het hoofd van de Antonius van Padua school. Bertje ging na de lagere school bij zijn vader werken en ik ging naar de JNO. Ik ben zo ver ik me kan herrinneren eerst door Janus de vader van Bertje geknipt en later door Bert en wel tot ongeveer 1995, tot dat zijn kniparm het niet meer wilde. Het was zaterdags morgens erg gezellig bij Bertje, hij pakte vaak zijn accordeon en dan was het zingen geslagen, Bertje imiteerde vaak Johnny Jordaan.


Datum: 23-03-2006
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Zou Bertje weten dat hij zo in de belangstelling staat. Ik kom hem nog wel eens tegen in Gestel.
Slagerij Jos van Stratum woonde eerst ook in dat stuk van de Willemstraat. Is later verhuisd meer richting stad. Is dat overigens de bedoelde slager naast St Lucas ?
Ik denk dat dat behalve Dansschool Cuppens hier in de Willemstraat ook de Dansscholen Need en van Vuuren (met stijl & Gratie van Vuurens reputatie) samen de Eindhovenaren hebben leren dansen, ik heb er nog lidmaatschapskaarten van.


Datum: 25-03-2006
Naam: John van Iersel  
img

Ik heb met Bert zijn jongere broers Kees en Ad in een rock orkestje muziek gemaakt. Bij hen thuis was toen ook Kees Heerschop, voetballer van PSV, in de kost. We repeteerden vaak op de zondagmorgen in de kapsalon. Over die dames, nou, dat klopt misschien wel maar dan waren ze er voor iets anders. Ik kom Bertje vrijwel elke week een paar keer tegen. Hij woont in een van die nieuwe zijstraten van het deel Tongelresestraat tussen ophaalbrug en Geldropseweg. Ik zal eens aan 'm vragen of hij internet mogelijkheden heeft kan dan kan hij zichzelf hier eens presenteren.


Datum: 10-04-2006
Naam: Henk Dresselaerts.  
img

Na toevoeging van het stukje van Leo v.d.Moosdijk zijn de indianenverhalen over Bertje v.d.Linden voor een deel verdwenen, alleen nog dit, na de verhuizing van de kapsalon uit deWillemstraat is Bert een nieuwe zaak begonnen in de Amalia v.Anhaltstraat met zicht op het Lodewijk Napoleon plein. Bert is nog zoekende naar foto s van beide zaken. En tot slot voor Annemieke Taphorn Bert weet dat hij op de site staat.


Datum: 09-05-2006
Naam: John van Iersel  
img

Ja, Bert weet dat hij op deze site staat maar niet meer dan dat. Ik sprak hem een paar dagen geleden en hij doet jullie allemaal de hartelijke groeten en hij vind het fijn dat er zo aardig over hem wordt geschreven. Ik heb hem moeten beloven te melden dat hem dat erg goed doet. Bert is zelf niet in staat zich hier in het forum te mengen omdat hij geen computer heeft. Hij zou het bijzonder fijn vinden als hij eens bezoek krijgt zodat hij wat met mensen uit dit forum kan kletsen over die goeie ouwe tijd. Ik kreeg van Bert toestemming om hier te vermelden dat hij in de Dukaatstraat 22 Eindhoven woont.


Datum: 09-11-2006
Naam: Toon Van Lieshout  
img

Op de hoek zat de Jamin, daarnaast Lucas en daarnaast slagerij Westerhof, dan kreeg je een gangetje en daarnaast woonden wij op no 60.


Datum: 11-11-2006
Naam: F. v. Gemert-Vosters  
img

Naast Bertje in de Willemstraat was ook nog een kruidenierswinkeltje van de fam. Rensen. Dochter Truus zat bij mij op school in de Frederiklaan.
Ik heb n.l. tot 1950 in de Gagelstraat gewoond en daar heel de kleuter- en lagereschool doorlopen.


Datum: 07-12-2006
Naam: Marc Kuipers  
img

Ik kan me de Lucas winkel nog wel herinneren. Ik woonde zelf in de Gagelstraat en kwam wel eens bij Lucas om een speelgoedautootje te kopen. Je had toen nog een binnendoorpad tussen de Gagelstraat en de Willemstraat. Direct links van het pand waar Lucas in zat, kon je via een nauw gangetje naar de St Antoniusstraat lopen. Je kwam dan uit bij sigarenzaak Aksi.


Datum: 07-12-2006
Naam: Pie Jonkers  
img

In sigarenzaak AKSI zat vanaf de 60er jaren de fam. De Groot, mijn vader heeft daar, ook na zijn verhuizing naar Geldrop, heel wat miskleuren gekocht.


Datum: 07-12-2006
Naam: Matty van de Zanden  
img

Als je over dat binnendoorpad liep vanaf de Willemstraat naar de Gagelstraat kwam je langs een bedrijf. Misschien was het een drukkerij. Er werd iets gedaan met papier. Want we liepen er nogal eens binnen om repen (afvalpapier) te vragen. Soms headden we geluk en kregen we wat repen mee. Ik weet alleen niet meer wat we dan met dat spul deden.


Datum: 08-12-2006
Naam: Marc Kuipers  
img

Als je vanuit de Gagelstraat binnendoor liep naar de Willemstraat had je halverwege een open plek met een fabriekshal. Hier zat inderdaad een drukkerij in. Later stond deze hal leeg en werd deze gebruikt door een fanfareband om in te oefenen. Ik herinner me dit goed want onze tuin grensde aan deze open plek.


Datum: 12-12-2006
Naam: Leo Van De Moosdijk  
img

Als je van de Gagelstraat de zogenaamde zwarte pad opliep om binnendoor naar de Willemstraat te gaan, had je rechts op de hoek van de Gagelstraat een sigarenwinkel van Hezemans, en links een hal, dat was in 1947 een troeplokaal van de verkenners, later is er inderdaad een drukkerij in gekomen, wij de verkenners zijn verhuisd naar de loods naast Kruidenier Paulussen. Ik heb ook een tijdje op nr.60 in de Willemstraat gewoond en wij liepen altijd door het gangetje en over de zwarte pad naar school. Op de hoek van de Willemstraat en het gangetje links, woonde Janus van Laarhoven, die had een garagebedrijf naast de school in de Gagelstraat, dus tegenover de zwarte pad.
Wij speelden daar vaak, er was rechts op de zwarte pad een glasbedrijf van v.d. Hurk, die woonden naast van Laarhoven in de Willemstraat.
Ik ben in 1963 naar Veldhoven verhuisd, er is in de Willemstraat veel veranderd. Ik heb ook een aantal jaren op nr60 gewoond, tot wij naar Nr 48 zijn verhuisd.


Datum: 16-12-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Bas, ik kan me de zaak St. Lucas goed herinneren. Ik heb tot 1964 op het GLE gezeten en fietste elke dag door de Willemstraat naar het Drents Dorp waar ik woonde. Als knutselaar met electronica had ik meer interesse in Radio Vogelsang aan de overkant, maar als ik na schooltijd een ijsje kocht bij Jamin op de hoek (10 cent voor een plat blok met wafeltjes, 15 cent voor hetzelfde met chocola) mocht ik graag voor de etalage van St. Lucas kijken. Vooral de modelbouw motoren van 1cc en 2cc cilinderinhoud spraken erg tot mijn verbeelding (zo'n 19 tot 25 gulden als ik mij goed herinner). Aluminiumkleurig met die gekleurde cylinders met koelribben. Fantastisch vond ik dat.