Fotonr.: 13390
Bijdrager Dick Bonekamp
Jaar: 1968
Locatie 1.: Centrum |111 Binnenstad
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Centrum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Eindhoven zoals het bijna was, het Cityplan

Beschrijving Omdat Eindhoven in het zuiden een centrumfunctie had moest de stad een hart krijgen wat daarbij hoort. Samen met het architectenbureau Van den Broek en Bakema uit Rotterdam (bekend van het Hooghuis) was het Cityplan ontwikkeld. En aangenomen in de gemeenteraad. Uiteindelijk is men tot inkeer gebracht in de jaren '70 en is de ruimte gelukkig anders ingevuld en is er toch nog meer gespaard gebleven. (o.a. het Stratumseind en grote stukken van de Wal en Grote Berg) En hoeven we nu niet te leven met hoogbouw van dit formaat in de binnenstad.
Geplaatst op 11-09-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 12-09-2007
Naam: Peer Retera img

Dan kunnen we toch erg blij zijn met o.a. de Heuvel. Als dit was doorgegaan, was er niets van de eeuwenoude structuur van de stad overgebleven! In Rotterdam dachten ze zeker: wij geen oude binnenstad meer, dan de rest ook maar niet.


Datum: 12-09-2007
Naam: Jos Jansen. img

Wat een nachtmerrie, dit cityplan van v.d. Broek en Bakema!! Een wonder dat ze de Catharinakerk in hun plannen nog een plaatsje hebben gegund. Ondanks het feit dat, god zij dank, deze plannen geen doorgang hebben gevonden, begint het met alle ongecoördineerde hoogbouw in het centrum van Eindhoven al aardig hierop te lijken. Architectonische hoogstandjes (vooral in de letterlijke zin) horen niet in een binnenstad. Kijk naar Parijs (la Défense), Rome, Amsterdam.....


Datum: 12-09-2007
Naam: Dick Bonekamp img

Nee Peer, die gedachte was niet uit Rotterdam afkomstig, de brochure uit januari 1969 (getiteld Hart transplantatie in Eindhoven) waarin de gemeente aan de bevolking het plan uit de doeken deed, gaf twee redenen om het plan uit te voeren. De tweede reden was de steeds groter wordende centrumfunctie in het zuiden van Nederland waarbij een goed functionerend hart zou horen. De eerste reden was, citaat: Eindhoven heeft NIET een historisch gegroeide binnenstad waar je met geen vinger naar mag wijzen en waar je met geen sloophamer aan mag komen. We hebben dus een binnenstad waar je iets mee kan doen. Een binnenstad die gegroeid is in de jaren dat Eindhoven zich ontwikkelde van een provinciestadje tot de stad die het op dit ogenblik is: een stad van 190.000 inwoners: een middelpunt van een agglomeratie met ongeveer 370.000 mensen. Deze groei is wel met enige stuipen gepaard gegaan, zodat evenwicht in de ontwikkeling van de stadskern nog wel wat te zoeken is. Reden dus om dat hart goed aan te pakken. einde citaat. Dus een Eindhovense gedachte helaas passend in de toenmalige visie op Eindhovens geschiedenis en toekomst.


Datum: 13-01-2011
Naam: Eric Kemperman img

Het niet doorgaan van dit plan heeft alleen niet verhinderd dat toch nog bijna alles is afgebroken. Alleen enkele panden aan het Stratumseind zijn nog blijven staan; de rest is linksom of rechtsom gesloopt en vervangen. Waarbij wel gezegd moet worden dat de nieuwbouw van de jaren '90 heel wat mooier is dan die van de jaren '70 en '80.
En uiteindelijk is de hoogbouw toch in het centrum verschenen, eerst het Hooghuis, later Vesteda, Admirant etc. De visie uit 1969 is toch uitgevoerd, zij het op een andere manier.
Overigens opvallend hoeveel parkeerterrein er in dit plan is ingetekend!