EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1315

Bijdrager:

Jaar:

1931

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

237 Kruidenbuurt

Straat:

1e Akkermuntstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
1e Akkermuntstraat.

Beschrijving

De Stratumse 1e Akkermuntstraat. Anders dan de 2e Akkermuntstraat is hier wel afwisseling in de bebouwing en zijn bomen geplant. Maar dat vreemde gebouwtje van Woningbeheer ... Bestaat dat laatste nog, en zo ja waarvoor is het nu in gebruik ?


Geplaatst op

15-09-2005

Reacties:

Datum: 16-07-2006
Naam: Jan de Keijzer  
img

Nee dat bestaat niet meer. Heel de Kruidenbuurt is afgebroken. Bij de 1ste Kruizemuntstraat heeft ook zo'n gebouwtje gestaan. Dat is eind jaren 30 of begin jaren 40 gebruikt als bibliotheek.


Datum: 22-03-2007
Naam: Paul Deen  
img

Zijn de bomen rechts van het huisje deel van het plein waar vroeger het badhuis stond? Begin jaren 60 lag hier een rolschaatsbaan omheen, waar ik menig stel stalen Hudora-wielen heb versleten. Ik herinner mij nog Joke van den Berg en de familie Kuhr.


Datum: 21-07-2007
Naam: Henk Kuiper  
img

De bomen rechts staan niet op het Lavendelplein waar het badhuis stond, het badhuis bevond zich links achter de fotograaf.


Datum: 22-07-2007
Naam: Will van Oers  
img

De bomen op de achtergrond staan wel degelijk op het Lavendelplein (mededeling van Mien en Marietje v. Eekelen). De foto is genomen ongeveer op de stoep van het pand 1e Akkermuntstraat 20, waar de twee bovenstaande dames zijn geboren.


Datum: 22-07-2007
Naam: Henk Kuiper  
img

Dit is ook een mogelijkheid natuurlijk, dan is deze foto van de andere kant genomen, met de rug naar de Korianderstraat.


Datum: 22-07-2007
Naam: Anneke Hubert  
img

Ja, dat klopt, deze foto is met de rug naar de Korianderstraat. In de Korianderstraat woonden lang geleden mijn opa en oma Hubert. Aan het einde van de straat woonde mijn tante en oom Siddals en de familie Lasaroms. Wat leuk, die jeugdherinneringen. Is deze buurt nu helemaal afgebroken? Mijn vader, Henk Hubert, heeft lange tijd in de Korianderstraat gewoond. De families Van Weert, De Laat enz. Ik heb met Lenny Kuhr op school gezeten, de 1ste Christelijke Mulo. Weet iemand wat voor soort woningen er nu komen?


Datum: 21-09-2007
Naam: Dinie Herbert Hellings  
img

Ik ben op nummer 14 geboren, twee huizen van Van Eekelen. Dat huisje in het midden was altijd in gebruik door werkers die aan de huizen werkten, ik denk van de gemeente. En stond ook zo'n huisje in de 1e Kruizemuntstraat en als kinderen speelden we altijd rond die huisjes. Todjes verstoppen en dan moest de andere groep het komen vinden! Ik ken nog meer mensen uit die straat, want daar heb ik gewoond tot ik in 1970 ben getrouwd. En nu woon ik in Texas, USA. Ik vind het heel leuk dat ik dit gevonden heb.


Datum: 05-12-2007
Naam: Henri Serton  
img

Wij, de familie Serton, kwamen in 1964 op nummer 27 wonen. Verder woonde op 21 de familie Louwers, op 23 echtpaar Kijzer, op 25 Bartje en Kee Spijk, op 27 familie Serton, op 29 moeder en zoon Raaimakers.
De straat liep dan over in het Lavendelplein. Daar woonde achtereenvolgens: familie Roobol en de familie Cleveau, die een behangwinkeltje had. In het midden van de jaren 60 hadden wij nog geen telefoon, mijn ouders vroegen dan aan Cleveau of ze bij hun mochten bellen. Als ik geluk had mocht ik mee, dat was een geluk omdat de inrichting van het huis van Cleveau een prachtig gezicht bood. Het was net alsof je de jaren 30 binnenliep! De meubels, tapijten, gordijnen, radio, telefoon, ja, zelf de kleding van meneer Cleveau stamde uit die periode. Ze hebben daar nog lang gewoond.
Wij zijn verschillende malen verhuisd in verband met de renovatie die, geloof ik, plaatsvond in het midden van de jaren 70. Voor mij was het Lavendelplein 6 het laatste adres dat ik in de Kruidenbuurt gehad heb.


Datum: 23-10-2009
Naam: Ben van Elden  
img

Het huisje op het Lavendelplein was in gebruik als bibliotheek tot aan het eind van de oorlog en daarna is daar, ik dacht de zesde klas van de Franciskus Xaveriusschool ondergebracht. Ik heb daar nog op school gezeten. Als ik me goed herinner stonden er 2 van deze huisjes op het Lavendelplein.


Datum: 06-10-2010
Naam: Will de Pon-Wuijts  
img

Hing er geen automaat op dat huisje voor gaskwartjes? Zo rond 1955. Wie weet dat nog?


Datum: 06-10-2010
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Will de Pon, gasmuntjes voor de meter in onze kelder, ik weet dat ook nog. Maar of die meter daar hing weet ik niet meer. Ik ga eens rondvragen. Mijn oma, mevr Kostermans, woonde ook in deze straat of in de 2de Akkermuntstraat, dat weet ik niet meer zeker, maar voor mijn gevoel in deze straat. Haar zoon Marijn Kostermans woonde bij haar in de straat, kent iemand hen nog?


Datum: 25-01-2011
Naam: Sjaak Verdonck  
img

Weet iemand waar Herman Pietersz is gebleven? Die woonde in de 1e Akkermuntstaat en is een oude vriend van me. Ik ben naar hem op zoek.


Datum: 26-01-2011
Naam: Will de Pon - Wuijts  
img

Hallo Sjan, leuk dat je reageert. Ken jij de familie Wuijts? Wij woonden naast de Végé-winkel, die was van Nel en Rien Grevenbroek op het Lavendelplein.


Datum: 26-01-2011
Naam: Dinie Herbert Hellings  
img

Hallo ik woonde op nummer 14, en ik weet dat ik gasmuntjes haalde voor mijn moeder als ik me niet vergis bij Van Gool op de Heezerweg. Ik woon in Amerika en ik ben op zoek naar Henny Wuijts die het zijstraatje bij de VéGé woonde. Weet iemand waar die nu woont? Ik weet dat ze ook naar Amerika was verhuisd. Bedankt.


Datum: 27-01-2011
Naam: Will de Pon-Wuijts  
img

Hallo Dinie, Hennie Netten woonde in het Lavendelstraatje. Zij was vriendin met mijn zus Ellie. Hennie woont nog steeds in Amerika en mijn zus ook.


Datum: 27-01-2011
Naam: Dinie Herbert Hellings  
img

Ik bedoelde Hennie Netten. Doe ze veel groetjes van mij.


Datum: 27-01-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Will, De naam Wuijts zegt me wel iets, maar hoe heten je zus, zussen of broer, broers dan? Ik zie hierboven al staan dat je een zus hebt met de naam Ellie. Dat zegt me niets. Zelf ben ik van 1955. Ben jij van mijn leeftijd of ben je iets ouder? Mijn zus boven mij had verkering met iemand die op het Lavendelplein woonde. Zelf ben ik dus ook veel in die buurt geweest. Ik dacht dat hier aan dit huisje op de foto een apparaatje hing waar je ook gasmuntjes kon krijgen.


Datum: 28-01-2011
Naam: Will De Pon-Wuijts  
img

Hallo Sjan, ik ben Willy Wuijts. Mijn oudste zus Truus is van 1940, dan Ria 1943, dan kom ik 1944, dan Corry 1945, dan komt Mieke 1947 en dan komt Ellie 1953. Heb jij op de Heezerweg op de lagere school gezeten?. Maar je bent een stuk jonger dan wij.


Datum: 28-01-2011
Naam: Sjan Kostermans  
img

Ik heb inderdaad op de lagere school op de Heezerweg gezeten. Mijn zus Nel Kostermans is ook van 1953.


Datum: 10-07-2012
Naam: Antoon van Elderen  
img

Ik ben Antoon van Elderen en woonde in de 1e Kruizemuntstraat 19. Ik kende Dinie Hellings en Sjan Kostermans. Er woonden ook de families Van Ekelen, Van de Ven, Van Gorp en Schats, allemaal in de 1 Akkermuntstraat.


Datum: 11-07-2012
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Antoon, leuk dat jij mij kent, maar helaas zegt jouw naam me niets. Mijn oma woonde inderdaad in de 1e Akkermuntstraat, maar welk nummer? Ik zal het eens aan mijn zus of broer vragen. Wat een leuke tijd hebben we daar gehad. Ik herinner me wel heel goed de vele gangetjes die we daar toen hadden. Dat zie je in deze moderne bouw nergens meer terug.


Datum: 12-07-2012
Naam: Antoon van Elderen  
img

Hallo Sjan, maar Piet Kostermans, was dat geen broer van jou? Hij was getrouwd met Ria van de Broek van het Lavendelplein.


Datum: 11-11-2012
Naam: JJM. Vlemmings  

Hallo Sjaak Verdonck, je vroeg naar Hemke Pietersz. Die woont in Geldrop.


Datum: 11-11-2012
Naam: Sjan Kostermans  
img

Hallo Antoon. Beetje late reactie van mij, maar ik zie nu je reactie pas. Piet Kostermans was geen broer van mij. Ik heb wel een broer, maar die heet Toon. Piet Kostermans, waar jij het over hebt, had die een zus Bernadette en nog een broer (ben zijn naam kwijt)? Hun vader heette Cees Kostermans.


Datum: 12-11-2012
Naam: JJM. Vlemmings  

Sjan Kostermans, was jouw zuster Nel met mijn broer Jos getrouwd, of heb ik het mis?


Datum: 05-01-2014
Naam: Ad.Hellings  
img

Dit is voor mij de eerste keer dat ik op internet zit en ik heb pas een paar maandjes les. Ik ben geboren in de 1e Akkermuntstraat op nr. 14 in het jaar 1935. Veel namen die ik hier lees ken ik nog wel. Ik zal zeker vaak kijken of iemand mij ook nog herkent. Ik woon al 35 jaar in 's Hertogenbosch. Hopelijk krijg ik een reactie.


Datum: 06-01-2014
Naam: A. van Elderen  
img

Hallo Ad, ben jij een broer van Dinie en heb jij meer broers? Woonden jullie achter de fam. Van Hooi? Ik woonde in 1e Kruizemuntstr. 19. Volgens mij woonden bij jullie in de straat ook de families Van Gorp, Van Ekelen en Van de Ven. Ik hoor wel van je of ik het goed heb.


Datum: 07-01-2014
Naam: Marietje v. Eekelen  
img

Hallo Ad Hellings en A. van Elderen, voor wat betreft de vroegere families in de Akkermuntstraat hebben jullie helemaal gelijk. Je zult intussen wel weten dat onze oude buurt inmiddels tegen de vlakte is gegaan.


Datum: 07-01-2014
Naam: A. van Elderen  
img

Hallo Mientje en Marietje van Eekelen, ik woonde achter jullie. Onze Theo is overleden. Ons Ria noemde haar altijd ons zus. Zij is 83. ikzelf wordt deze maand 80.


Datum: 07-01-2014
Naam: Ad.Hellings  
img

Hallo Mientje en Marietje van Ekelen wat eenverrassing om ook van jullie te horen. Ja de naam van Eekelen zal ik nooit vergeten. Ik mocht altijd bij jullie vader naar de vogeltjes kijken en jullie moeder was altijd heel lief voor ons, zij had altijd wel wat te snoepen. Haar naam was toch Anna, en jullie kleine broertje was kleine Piet, of heb ik het mis? Ik weet nog dat hij bij een beeld de neus kapot had gemaakt om te kijken of er iets in die neus zat. Dat we dit op onze leeftijd nog mogen herrinneren is toch geweldig. Kom je nog bekenden tegen, dan doe ze maar de groetjes.


Datum: 09-01-2014
Naam: Sjan Kostermans  
img

Wel een beetje erg laat. Ik zie nu de reactie pas. Het antwoord op de vraag van J.J.M. Vlemmings: mijn zus Nel was inderdaad met jouw broer Jos getrouwd.


Datum: 13-01-2014
Naam: Ad.Hellings  
img

Hallo Toon v. Elderen. Inderdaad, ik had nog twee broers, die zijn helaas overleden. Dat was onze Frits en Albert en dan nog twee zusters, Nellie en Dinie. We hebben ondanks alles toch een mooie tijd gehad, voetballen op het heike, hutten bouwen enzovoorts. Ja, de bewoners van toen ken ik nog allemaal. Joske de Wit was een van mijn vaste vrienden. Met Willie van Hooi speelde ik mondharmonica, voor op het stoepje bij het tunneltje aan de Korianderstraat. Ik heb zelf 26 jaar bij Picus gewerkt en ben toen overgegaan naar Michelin in den Bosch, waar ik ook ben gaan wonen. Maar de tijd in de Kruidenbuurt zal ik nooit vergeten.


Datum: 14-01-2014
Naam: A.van Elderen  
img

Hallo Ad Hellings, ja, dat was zeker een fijne tijd aan de Korianderstraat, die vergeet ik ook nooit. Ik weet dat Jo van de Ven en Jack zijn overleden. Mijn broer Theo is ook overleden, mijn zus Ria leeft nog en is 83 jaar. Ik ben 80 jaar en ben pas nog eens gaan fietsen waar wij gespeeld hebben. De Korianderstraat is er nog, de rest ligt tegen de vlakte.


Datum: 14-10-2014
Naam: Anita Lasaroms van Hooij  
img

Hallo zusjes Van Eekelen en Ad Helling, ik ben Anita van Hooij, dochter van Willie van Hooij en Corrie van Gorp. We hebben altijd op nummer 16 gewoond en later heb ik zelf op 14 gewoond. Ik heb ook al met Diny Hellings op deze site gesproken. Ons pap is in 2006 overleden en ons mam woont in de Sint Wirostraat met veel plezier en is inmiddels ook 80 en doet het nog goed in der eentje.


Datum: 16-10-2014
Naam: Ad Hellings  
img

Hallo Anita. Fijn om te horen dat het goed met je moeder gaat. Corrie en je vader, je tantes en ooms, ik heb ze allemaal gekend en ik heb er een heel mooie tijd mee gehad. Ik woon al meer dan 40 jaar in Den Bosch en word in februari 80, maar ben nog steeds actief met vrijwillligerswerk. Dat doe ik nu ook al 20 jaar. Maar de tijd die ik in de Kruidenbuurt zal ik nooit vergeten. Ik hoop nog eens wat van je te horen. Doe alle bekenden maar de groeten, vooral je moeder.


Datum: 16-10-2014
Naam: Antoon van Elderen  
img

Hallo Anita. Ik heb je vader en moeder gekend. Je vader heeft vroeger bij mij in de straat gewoond. Hij heeft ook bij mij op school gezeten. Ik heb je moeder ook goed gekend. Ze is ook 80 lees ik, dan is ze net zo oud als ik. Doe je moeder heel veel groeten van mij. Laat je nog iets van je horen? Bij voorbaat hartelijk bedankt.
Groetjes van Antoon van Elderen.
<<< Antoon, jullie kunnen met elkaar mailen via de persoonlijke e-mailadressen. (Red.) >>>


Datum: 20-10-2014
Naam: Ad.Hellings  
img

Hallo Toon, waar is de tijd gebleven dat we op het heike voetbalden: de jongens Van de Ven, Joske de Wit, jij en je broer en nog vele anderen. Ook het hutten bouwen vergeet ik niet, altijd was er wel wat te doen. Ja, mooi was die tijd, ik ben er nog niks van vergeten, ook niet het voetballen in de brandgang met een tennisbal enz. enz.


Datum: 15-11-2014
Naam: Wim Welvaarts  
img

Hoi allemaal, Ik heb op nummer 1 gewoond. Op 3 woonde fam. Smulders, op 7 fam. Mom, volgens mij op 13 fam. Rovers en op 15 fam. Geerings. Later is Henk Dekkers (aardappelboerhulp) op 19 komen wonen. Onze groep bestond uit Piet van Eekelen, Henny van Hoof, Peter Hoofdakker, Eddy van Hooij, Jan van Vugt. 's Zondags werd er centenpikken gespeeld, wie het dichtst bij de muur lag was winnaar, ook met sigaretten kaartjes gespeeld, als je een dubbele kon leggen was de stapel van jou.


Datum: 15-11-2014
Naam: Ad.Hellings  
img

Ja, daar ken ik jullie nog wel van. Peter Hoofdakker was de broer van Jan en nog een zuster Maaike en een oudere broer, volgens mij heette die Ruud, maar dat weet ik niet zeker. Jullie woonden tegenover de familie De Wit. Met hun zoon Jos ben ik in 1950 in militaire dienst gegaan, samen naar Ossendrecht. We waren van de lichting 55/1. De anderen ken ik nog allemaal. Mooi om wat van je gehoord te hebben.


Datum: 31-03-2015
Naam: Wim Welvaarts  
img

Ik ben op zoek naar Henny van Hoof. Weet iemand waar hij nu woont? Een aantal oude vrienden zijn op zoek naar hem. Henny woonde op het Lavendelplein, naast fam. Hoofdakkers. Bedankt alvast.


Datum: 31-03-2015
Naam: A van Elderen  
img

Hallo Wim. Ik ken je niet, maar ik weet dat de familie Van Hoof daar gewoond heeft. Is Eddy van Hooi een zoon van Willy van Hooi die getrouwd is met Corrie van Gorp?


Datum: 31-03-2015
Naam: Ad Hellings  
img

Hallo Toon, ik denk dat jij gelijk hebt maar ik dacht eerst dat het een zoon was van een van Willy zijn zusters. Ik hoop dat je er nog achter komt.


Datum: 14-12-2015
Naam: Anita Lasaroms van Hooij  
img

Hallo Ad Hellingshoek, Eddie van Hooij, de broer van Willie van Hooij (ons pap), is een stuk jonger. Eddie is nu 70 jaar en als ons pap nog had geleefd was die 85.


Datum: 14-12-2015
Naam: Ad.Hellings  
img

Hallo Anita. Ik kan mij jou nog wel herinneren, ook al is het lang geleden. Wat was het toch een mooie tijd. Ik weet nog als ik bij ons het poortje uitliep, stond ik bij jullie op de plaats. Ik was de jongste van de jongens thuis. De oudste twee, Albert en Frits, zijn al lang overleden. Mooi dat ik je hier weer tegenkom.


Datum: 16-12-2015
Naam: Janny van Hooy  
img

Ik ben Janny van Hooij, de jongste zus van Willie en Eddie van Hooij. Veel namen die ik hier heb gezien herinner ik me nog heel goed. Wij waren met achten thuis: Martha, Marietje, Joke en ons Willie zijn overleden. Riekie, Eddie en ons Bernadien zijn nog in goede gezondheid. Leuk om alle bekende namen voorbij te zien komen.


Datum: 16-12-2015
Naam: A.van Elderen  
img

Hallo Janny. Ik ken Riekie en Bernadien nog van vroeger. Wij woonden op nummer 19. Mijn zus Marietje zul je nog wel kennen. Broer Theo is overleden. Leuk om te horen dat het goed gaat met Riekie en Bernadien.


Datum: 16-12-2015
Naam: Ad.Hellings  
img

Voor alle oud buurtgenoten een mooi en gezond 2016 toegewenst. Laten weten die mooie tijd niet vergeten.


Datum: 16-12-2015
Naam: Janny van Hooy  
img

Hallo A. van Elderen. Nee, ik kan me jullie helaas niet herinneren terwijl wij op nummer 11 woonden in de Kruizemuntstraat. Maar ik zal zeker de groeten overbrengen naar ons Bernadien en ons Riekie.


Datum: 17-12-2015
Naam: Ad.Hellings  
img

Hallo Janny weet jij nog wie er naast jullie woonde? Was dat niet de familie Van den Hurk? Piet en Mien met hun dochter Dorien en hun zoon Peter? Dorien was een vriendin van mijn jongste zuster Dinie Hellings. Zo ga je je steeds meer herinneren.


Datum: 17-12-2015
Naam: Wim Welvaarts  
img

Voor de liefhebbers, er is een site waar veel namen van bewoners staan.ook van de akkermuntstraat en omgeving. Ga naar www.ihesm.com/eindhoven1934/kruiden/


Datum: 17-12-2015
Naam: Janny van Hooy  
img

Hallo Ad, ja dat was de familie Van de Hurk. Piet en Mien en er was ook nog een oma in huis en dochter Doortje die was wat jonger dan ik en jullie Dinie en ik hebben vaak samen gespeeld als kind. We zijn ook op dezelfde dag getrouwd volgens mij, op 25 september 1970. Jullie Dinie is toen naar Amerika gegaan. Ik heb haar bericht hier ook gelezen en dat ze nu in Texas woont. Echt leuk om te lezen allemaal. Jou kan ik me ook nog wel herinneren, ik ben veel bij jullie thuis komen spelen en jullie moeder woonde naast onze Willie en Corry.
=== Willen jullie de rest van deze conversatie per e-mail voortzetten a.u.b. (Red.) ===


Datum: 17-12-2015
Naam: Janny van Hooy  
img

Bedankt Wim, ik heb de site bekeken van het jaar 1934 en mijn ouders staan er ook bij. Die woonden toen op de Woenselsestraat. Zij zijn volgens mij in 1936 naar de 1e Kruizemuntstraat verhuisd. Mooi om te zien, ik zag vele bekende namen.


Datum: 18-12-2015
Naam: Will de Pon  
img

Ik ben geboren op het Lavendelplein 45, naast de Végé. Ik ben Willy Wuijts, geboren 8-8-1944.


Datum: 18-04-2016
Naam: Annemarie Bisschops-de Louweren  
img

Ik heb daar in 1959 gewoond, schuin tegenover het huisje. Het nummer weet ik niet meer. In 1960 zijn wij van daaruit geëmigreerd naar Australië. Ik ben in 1965 teruggekomen.
Leuk om foto's te zien uit die tijd.


Datum: 06-01-2017
Naam: Cor Reniers  
img

De fam. Reniers heeft van 1940 t/m 1945 gewoond op de hoek van de 1e Kruizemuntstraat en Lavendelplein.