EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

12901

Bijdrager:

Jaar:

1966

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven vóór 1920

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
maquette van Eindhoven

Beschrijving

Deze foto is geen luchtfoto van Eindhoven aan het eind van de 19e eeuw. Er waren toen nog geen vliegtuigen en geen kleurenfoto's. Het is een foto van een maquette van Eindhoven anno 1891, die in 1966 is gemaakt in opdracht van Philips in verband met het 75-jarig jubileum van het bedrijf in dat jaar. De maquette heeft jarenlang in het Evoluon gestaan. Ik vond hem in 2004 terug in het Philipsmuseum, waar deze foto gemaakt is. Ik zou graag weten waar hij zich momenteel bevindt.


Geplaatst op

13-08-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-08-2007
Naam: Frans Wilbrink  
img

De maquette is nog steeds te zien in het Philips Museum aan de Looyenbeemd in Eindhoven.


Datum: 21-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Jos Jansen vergeet te vertellen dat de maquette gemaakt is door Mextal. Mextal werd in 1938 in Eindhoven opgericht door Harrie Jansen, de vader van Jos Jansen.


Datum: 22-05-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Bij de reparatie van de maquette in het Philipsmuseum is de Krabbedam verkeerd om gemonteerd, vergelijk met foto 476. Het stadhuis en de school staan rechtsboven.


Datum: 21-12-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

De maquette staat er nog steeds. Ik was vorige week daar en ontdekte dat er één van de lindebomen op de Markt ontbreekt. Verloren bij de verhuizing? De boom, of de plaats waarop hij hoort te staan, staat net niet op deze foto. Jos heb je nog meer foto's? Ik mocht daar niet fotograferen.


Datum: 21-12-2015
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Het is een prachtige foto. Ik heb vaak historische foto's van verdwenen panden/monumenten ernaast gehouden om de getrouwheid te verifiëren. Tot nu toe klopte alles. Het genoemde "Philipsmuseum" aan de Looyenbeemd 24 (de Hurk) heet nu "Expositie Historische Philipsproducten". Zie ook Google Maps (Historische Philips Producten) of de eigen website. De expositie wordt gerund door een aantal enthousiaste vrijwilligers van SBHP ofwel Stichting tot Behoud van Historische Philipsproducten. Voor wat betreft de Krabbendamschool, die heb ik geruime tijd geleden conform oude foto's en mijn eigen geheugen met de ingang naar het noorden gedraaid. Niet alleen de lindenboom, maar ook van de kunstige gietijzeren lantaarnpaal op het Stationsplein is niet veel meer over.


Datum: 21-12-2015
Naam: Jos Jansen  
img

Ik weet me nog levendig te herinneren dat de maquette in het bedrijf van mijn vader is gemaakt. Het was een gigantische klus. Je moet je voorstellen dat alle gebouwen op de foto van zink zijn gemaakt. Ieder raampje moest worden uitgezaagd met een figuurzaag. Oud-Eindhovenaar Karel Vermeeren heeft toen een groot aantal oude foto's aangeleverd om het uiterlijk van alle pandjes te kunnen reconstrueren. Voor de hele maquette is door Philips toen 56.000 gulden betaald, wat zeker voor toen een heel bedrag lijkt. Voor Mextal, de bouwer van de maquette, was het echter een prestigeproject waar dik is op toegelegd. Wel ontzettend leuk om er mee bezig te zijn geweest. Via Karel Vermeeren is toen ook mijn interesse voor de oude binnenstad gewekt en zo ben ik via hem in het St. Catharinagilde Eindhoven-Stad terechtgekomen waarvan ik nu nog steeds gildebroeder ben.


Datum: 13-12-2017
Naam: van den Bogaert  
img

Sinds enkele maanden heeft op mijn verzoek de miniatuurkunstenaar Herman de Warle een mooie 3-armige lantaarnpaal gemaakt die we op de juiste plaats gezet hebben. Het Stationsplein van rond 1900 is zo weer compleet.
Zie hem bezig op


Datum: 14-12-2017
Naam: Tini van Rooij  
img

Mooi Jan, goed te zien dat er goed voor de maquette wordt gezorgd. Maar de lindeboom? Wordt daar nog aan gewerkt?