Bijdrager Jos Jansen
Jaar: 1966
Locatie 1.: Centrum |111 Binnenstad
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Eindhoven vóór 1920
maquette van Eindhoven
Reacties
Naam: Hans van Melis
Bij de reparatie van de maquette in het Philipsmuseum is de Krabbedam verkeerd om gemonteerd, vergelijk met foto 476. Het stadhuis en de school staan rechtsboven.
Naam: Tini van Rooij
De maquette staat er nog steeds. Ik was vorige week daar en ontdekte dat er één van de lindebomen op de Markt ontbreekt. Verloren bij de verhuizing? De boom, of de plaats waarop hij hoort te staan, staat net niet op deze foto. Jos heb je nog meer foto's? Ik mocht daar niet fotograferen.
Naam: Jan van den Bogaert
Het is een prachtige foto. Ik heb vaak historische foto's van verdwenen panden/monumenten ernaast gehouden om de getrouwheid te verifiëren. Tot nu toe klopte alles. Het genoemde "Philipsmuseum" aan de Looyenbeemd 24 (de Hurk) heet nu "Expositie Historische Philipsproducten". Zie ook Google Maps (Historische Philips Producten) of de eigen website. De expositie wordt gerund door een aantal enthousiaste vrijwilligers van SBHP ofwel Stichting tot Behoud van Historische Philipsproducten. Voor wat betreft de Krabbendamschool, die heb ik geruime tijd geleden conform oude foto's en mijn eigen geheugen met de ingang naar het noorden gedraaid. Niet alleen de lindenboom, maar ook van de kunstige gietijzeren lantaarnpaal op het Stationsplein is niet veel meer over.
Naam: Jos Jansen
Ik weet me nog levendig te herinneren dat de maquette in het bedrijf van mijn vader is gemaakt. Het was een gigantische klus. Je moet je voorstellen dat alle gebouwen op de foto van zink zijn gemaakt. Ieder raampje moest worden uitgezaagd met een figuurzaag. Oud-Eindhovenaar Karel Vermeeren heeft toen een groot aantal oude foto's aangeleverd om het uiterlijk van alle pandjes te kunnen reconstrueren. Voor de hele maquette is door Philips toen 56.000 gulden betaald, wat zeker voor toen een heel bedrag lijkt. Voor Mextal, de bouwer van de maquette, was het echter een prestigeproject waar dik is op toegelegd. Wel ontzettend leuk om er mee bezig te zijn geweest. Via Karel Vermeeren is toen ook mijn interesse voor de oude binnenstad gewekt en zo ben ik via hem in het St. Catharinagilde Eindhoven-Stad terechtgekomen waarvan ik nu nog steeds gildebroeder ben.