Bijdrager Jos Jansen
Jaar: 1968
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Grote Berg
Locatie 2.: Centrum |112 De Bergen |Deken van Somerenstraat
Nogmaals de Grote Berg
Reacties
Naam: Marjo Spierings
Ik heb een vermoeden dat dat huis verschillende nummers had, zoals wel vaker voorkwam. Op 38 zat Van Kraay, dan krijg je 40 en 42, allebei bovenwoning, dan 44 Van Gorp (daarvóór Sengers) met ook daar weer een bovenwoning erbij en dan krijg je die kleine witte huisjes met o.a. antiek (Van Vugt) en die hadden de nummers 46-48-50-52 etc. In 1943 onbewoonbaar verklaard, maar voor bedrijven nog wel goed genoeg.
Naam: Hans van Gorp
Sinds 1960 was vanaf de straat de linkerwinkel (nummer 44) met 1e etage in gebruik door de fam. Van Gorp, Kunsthandel Sinte Kathrien en de rechterwinkel (38) was van de fam. Van Kraay. Nadat Van Kraay stopte met de winkel kwam daar houthandel Het Centrum in met keukens. Daarna nog de firma Ad Zoon met een graveerinrichting. Vanaf 1980 kwam ook daar firma Sinte Kathrien, Hans van Gorp, in deze winkel. Tot de afbraak in 1997 heeft Sinte Kathrien op deze beide adressen (nummers 38 en 44) gezeten. Nu zitten zij al tien jaar in het nieuwe pand (nummer 56) van het appartementencomplex waar voordien de huisjes van antiekzaak Van Vugt en het grote pand op de foto stonden.
Naam: Ad Pluijm
U hebt het over de jaren 1965/1970, ik heb van 1966 tot 1972 in de Bergstraat 38 gewoond. Hoe zit het dan met Riemersma (het hoge pand) naast Van Vught? Bij dat uithangbord is volgens mij niet fotozaak Swinkels maar een Chinees restaurant. Indertijd zat fotograaf Swinkels aan de andere zijde van de Grote Berg.
Naam: Ad Pluijm
Foutje mijnerzijds, Riemersma zit in het witte pand iets verder en de Chinees aan deze zijde ernaast. Zie foto 13448.
Naam: Paul van der Cingel
Aan de reacties te zien heeft niemand als kind het genoegen gehad bij V.d. Laak geknipt te worden, Lies weet dat nog wel, in een klein kamertje stonden een paar houten dieren die als kinderzitje dienden en ze waren expres nogal hoog gemaakt voor de kleintjes.
Naam: Paul van der Cingel
Je kunt het niet zo goed zien, maar het grote pand links had een poort, links, onder de woning op de eerste etage. De voordeur van die woning was ongeveer in het midden van die poort aan de rechterkant. In de winkel zat de ijzerhandel van Schoonbeek kort na de oorlog. Ik kwam er wel eens want de zoon, Willy, zat bij mij op school en daar ging ik wel mee om, in de Akkersrtaat. Als hij naar huis ging nam hij de kortste weg, langs de muur van het kerkhof en de Aloysiusmulo, dat mocht eigenlijk niet, op het terrein werden groenten gekweekt, maar het was voor hem natuurlijk veel korter dan omlopen rond het kerkhof.