EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12829

Bijdrager:

Jaar:

1965

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Stratum

Onderwerp 3.:

Aalsterweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Maple Farm (2)

Beschrijving

De boerderij is gebouwd in 1911 door de NV. Kwekerijen "Maple Farm" te Breda. Om de hoek, op Floralaan-West 314, werd nog een huis voor de meesterknecht gebouwd. Het geheel is in 1970 afgebroken.


Geplaatst op

07-08-2007

Reacties:

Datum: 07-08-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Tot het bedrijf hoorde oorspronkelijk het terrein waar later het St. Josephziekenhuis zou komen en ook het sportpark. De landerijen strekten zich naar het oosten bijna tot Animali uit. De hele zaak bleek echter te groots zijn opgezet. De gemeente kocht in 1921 de meeste grond aan. De boerderij werd aan de gemeente verhuurd. In 1928 vestigde de heer Boom hier zijn landbouwbedrijf. De naam "Maple Farm" moest tijdens de oorlog van de gevel worden verwijderd omdat burgemeester Pulles geen Engels kon lezen. Na de oorlog deed Boom het bedrijf over aan zijn schoonzoon Langens en de letters verschenen weer op de gevel. Langens heeft er tot 1970 in gezeten.


Datum: 03-06-2008
Naam: Ineke van den Burg-Langens  
img

Dit is de laatste foto van de boerderij gemaakt in de herfst. Gemaakt door een vriend van de broers Peter en Toon. Er zijn nog meer foto's in de omloop, maar die staan niet op internet.


Datum: 22-06-2008
Naam: Hennie Peels  
img

Ik denk dat de naam Boom niet volledig is. Is het niet Van den Boom?


Datum: 15-07-2008
Naam: Ineke van den Burg-Langens  
img

Het gezin van P. van den Boom, bestond uit pa en ma en hun zeven kinderen, drie dochters en vier zonen, waarvan de oudste kloosterlinge was. Zr. Catharina, Janus Theo, Mien, Piet, Jan en Jo. Mijn vader, Frans Langens, verscheen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Hij nam het bedrijf over en samen met de familie Van den Boom maakten ze er goede en gezellige tijden door. Een verhaal: er was 's nachts geen bom gevallen, maar een flink pak sneeuw. In de Floralaan speelden de wat oudere kinderen buiten met hun sleeën. Mijn vader bezorgde hen een onvergetelijke dag door het paard in te spannen met een stuk touw erachter, zodat ze er achteraan konden gaan hangen. En steeds meer kinderen sloten aan, elkaar vasthoudend, op hun sleeën. En zo gingen ze op en neer door de Floralaan, onze pa voorop, stapvoets, met het paard aan de teugels. Een dagje vol plezier in oorlogstijd. In 1946 trouwden Mien en Frans en werden de gelukkige ouders van Peter, Ineke, Toon en Rietje.


Datum: 16-07-2008
Naam: Ineke van den Burg-Langens  
img

Aanvulling: bij het gezin van P. van den Boom ben ik vergeten de naam van mijn oom Marinus te noemen. Het moet dus zijn: 3 dochters, 5 zonen die destijds in de Maple-Farm kwamen wonen.


Datum: 24-10-2008
Naam: J.C. Jegerings  

Gelooft u nou zelf dat de NSB-burgemeester de Engelse taal niet meester was? Reden van het verwijderen was dat 'Maple Farm' Engels was en dat zinde de NSB'ers niet. Om die reden zijn ook veel straatnamen verwijzende naar ons koningshuis veranderd.


Datum: 24-10-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Een academisch geschoolde dierenarts die de Engelse taal niet beheerste. Geloven jullie deze kolder?


Datum: 24-10-2008
Naam: Wil van Hout  
img

De burgemeester kende wel Engels, maar kon niet (opbrengen te) lezen.


Datum: 25-10-2008
Naam: Lieke Slegers  
img

Wie foto 791 met de bijbehorende commentaren heeft gezien, zou toch moeten weten wat Peter Vermeulen hier in zijn commentaar heeft bedoeld. Ik begrijp daarom de commentaren van Jegerings en Johan Vervest niet.


Datum: 18-02-2011
Naam: Ben van Elden  
img

In het huis van de meesterknecht woonden mijn schoonouders van Weert. Door de woningnood heb ik er nog gewoond, met speciale toestemming van wethouder Paul van het Hof, vanaf 1958 tot 1965 waarna ik een huis kreeg in Woensel. Mijn beide zoons zijn hier ook nog geboren, evenals mijn vrouw. Mijn schoonouders hebben er jaren gewoond met zeven kinderen.


Datum: 29-06-2016
Naam: Rob Berkvens  
img

Er werd jaarlijks bij Langens geslacht. Het verreke werd schoongemaakt in de goot van de straat en hing later bij Langens aan de ladder.