Bijdrager Kees van der Hoeven
Jaar: 1945
Onderwerp.: Gedrukte en Geschreven Media |Boeken, Brochures, Bladen, etc.
Tuney Tunes, 1945
Reacties
Naam: Ben Brekelmans
De Tuney Tunes moet dus heel wat jaren hebben bestaan want ook in de mid-sixties was ie nog te koop, toen inmiddels een beetje glossy en wat uit de tijd rakend. Uiteindelijk legde het blad het toen af tegen de concurrentie van de razend populaire Muziek Expres en de Muziek Parade. Later kwam de Hitkrant, Oor, Fancy enz.
Naam: Mari Kieneker
Zo te zien, was de Tuney Tunes in die tijd niet alleen met muziek maar ook met politiek bezig, zoals te zien aan de tekening voorop deze uitgave. Hitler, Goebbels en ik denk Göring speelden hier nog samen. Tuney Tunes zijn tegenwoordig zeer gezochte collector's items.
Naam: Hans Strootman
Vandaag een unieke dag, want precies 65 jaar geleden kwam het eerste exemplaar uit! Dus midden in de oorlog. De Duitsers, die natuurlijk niets van Engels/Amerikaanse invloeden moesten hebben, werden op het verkeerde been gezet doordat de prijs in Franse franken werd aangegeven. De Vichyrepubliek was immers onverdacht. Tuney Tunes kon begin 1945 uiteraard best in het bevrijde zuiden een karikatuur van de Nazitop afbeelden. Noord-Nederland moest nog de hongerwinter zien door te komen.
Naam: Hans Strootman
De tekenaar is Herman Vos. Herman A. Vos heeft ook een schitterend werkje getekend met de naam ABC van het Naziregime. Te zien op www.lambiek.nl
Naam: Kees van der Hoeven
Peer, over de tekenaar nog de toevoeging die het 'Van de redactie' gaf:
... vindt men ditmaal een teekening van de hand van den Heer Herman A. Vos. De Heer Vos was voor den oorlog verbonden aan het Parijsche dagblad Paris Soir en onder de naam van Pierre Chouxcour maakte hij vele caricaturen voor dit populaire Parijsche avondblad. De levensloop van deze caricaturist tijdens de Duitsche bezetting is een zeer spannend verhaal, doch zou in dit maandblad niet op zijn plaats zijn, temeer nog daar wellicht moeilijkheden kunnen ontstaan voor personen, die zich nog in het door de Duitschers bezette gebieden bevinden. Wij prijzen ons gelukkig dat zich iemand als de Heer Vos zich verbonden heeft aan Tuney Tunes .... enz.
Op de aflevering van februari 1945 verscheen er weer Vos-tekening op de voorpagina, twee Tommy's die tijdens de wacht het blad lezen.
Naam: Peer Retera
Ik zie overigens nu pas dat in de aanhef is vermeld dat Herman Vos de tekenaar is. Bedankt voor deze leuke informatie! Leuk om te weten. Wat betreft de kwaliteit van de tekening. Niet echt daverend, maar wat vooral in dit geval belangrijker was, is dat de boodschap overkwam. Maar in onze huidige tijd zou hij het als tekenaar niet halen ben ik bang. Maar ik prijs hem om zijn moed!