EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

12793

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Boeken, Brochures, Bladen, etc.

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Tuney Tunes, 1945

Beschrijving

Het twaalfde nummer van dit destijds razend populaire krantje. Uitgave drukkerij J. van Haaren, Boschdijk 31. Met songteksten van de Amerikaanse hits en programma's van de Armed Forces (AEF). De karikatuur is van Herman A. Vos. Uit de rubriek "Antwoorden aan onze lezers" valt af te leiden dat het blad toen alleen nog een lokale hit was. Negen briefschrijvers uit Eindhoven, twee uit Tilburg en één uit Den Bosch. Maar natuurlijk, boven de rivieren was nog niet toegankelijk voor dit soort drukwerk.


Geplaatst op

04-08-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-08-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Tuney Tunes moet dus heel wat jaren hebben bestaan want ook in de mid-sixties was ie nog te koop, toen inmiddels een beetje glossy en wat uit de tijd rakend. Uiteindelijk legde het blad het toen af tegen de concurrentie van de razend populaire Muziek Expres en de Muziek Parade. Later kwam de Hitkrant, Oor, Fancy enz.


Datum: 05-08-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Werd opgeheven in 1966 en Popfoto ging verder.


Datum: 06-08-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Zo te zien, was de Tuney Tunes in die tijd niet alleen met muziek maar ook met politiek bezig, zoals te zien aan de tekening voorop deze uitgave. Hitler, Goebbels en ik denk Göring speelden hier nog samen. Tuney Tunes zijn tegenwoordig zeer gezochte collector's items.


Datum: 06-08-2007
Naam: Hans Strootman  
img

Vandaag een unieke dag, want precies 65 jaar geleden kwam het eerste exemplaar uit! Dus midden in de oorlog. De Duitsers, die natuurlijk niets van Engels/Amerikaanse invloeden moesten hebben, werden op het verkeerde been gezet doordat de prijs in Franse franken werd aangegeven. De Vichyrepubliek was immers onverdacht. Tuney Tunes kon begin 1945 uiteraard best in het bevrijde zuiden een karikatuur van de Nazitop afbeelden. Noord-Nederland moest nog de hongerwinter zien door te komen.


Datum: 06-08-2007
Naam: Peer Retera  
img

Als tekenaar ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig wie deze cartoon/karikaturen heeft gemaakt. Ik kan de handtekening niet ontcijferen.


Datum: 06-08-2007
Naam: Hans Strootman  
img

De tekenaar is Herman Vos. Herman A. Vos heeft ook een schitterend werkje getekend met de naam ABC van het Naziregime. Te zien op www.lambiek.nl


Datum: 06-08-2007
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Peer, over de tekenaar nog de toevoeging die het 'Van de redactie' gaf:
... vindt men ditmaal een teekening van de hand van den Heer Herman A. Vos. De Heer Vos was voor den oorlog verbonden aan het Parijsche dagblad Paris Soir en onder de naam van Pierre Chouxcour maakte hij vele caricaturen voor dit populaire Parijsche avondblad. De levensloop van deze caricaturist tijdens de Duitsche bezetting is een zeer spannend verhaal, doch zou in dit maandblad niet op zijn plaats zijn, temeer nog daar wellicht moeilijkheden kunnen ontstaan voor personen, die zich nog in het door de Duitschers bezette gebieden bevinden. Wij prijzen ons gelukkig dat zich iemand als de Heer Vos zich verbonden heeft aan Tuney Tunes .... enz.
Op de aflevering van februari 1945 verscheen er weer Vos-tekening op de voorpagina, twee Tommy's die tijdens de wacht het blad lezen.


Datum: 06-08-2007
Naam: Peer Retera  
img

Ik zie overigens nu pas dat in de aanhef is vermeld dat Herman Vos de tekenaar is. Bedankt voor deze leuke informatie! Leuk om te weten. Wat betreft de kwaliteit van de tekening. Niet echt daverend, maar wat vooral in dit geval belangrijker was, is dat de boodschap overkwam. Maar in onze huidige tijd zou hij het als tekenaar niet halen ben ik bang. Maar ik prijs hem om zijn moed!


Datum: 25-02-2014
Naam: Laurens van den Hamer  
img

Ik heb bijna alle afleveringen compleet. Ik heb nog een aantal jaargangen dubbel en wil graag ruilen.
=== Laurens, plaats een oproep bij eindhovenaartjes of op onze Facebook-pagina (Red.) ===


Datum: 03-05-2016
Naam: Laurens van den Hamer  
img

Ik heb bijna alle delen. Ook heb ik nog 3 jaargangen dubbel er is bijna niet meer aan te komen. Ik heb de jaargangen van 1945 tot 1955 compleet.