Bijdrager Rob de Haan
Jaar: 1949
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumseind
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Meubels / Woninginrichting |Van Gorp-Lejeune
Onderwerp 2: Gebouwen |Bioscopen / Theaters / Muziekcentra |Concertzaal Eindhovens Mannenkoor
Stratumseind 23
Beschrijving | De meubelzaak van Van Gorp-Lejeune. J. van Gorp zit boven voor het raam. |
---|---|
Geplaatst op | 28-07-2007 |
Reacties
Naam: Peter Vermeulen
In 1878 werd dit pand gekocht door Thomas van Dijck, directeur van de stoomtimmerfabriek De Rietvink. Samen met zijn broer stadsarchitect Johannes van Dijck verbouwt hij het pand tot concertzaal annex café. Het Eindhovens Mannenkoor huurt/koopt het pand tot 1923. Dan komt er de meubelzaak van van Gorp-Lejeune in. Later gebruikt als textielwinkel, schoenenzaak (M van de Ven, Salamander) en shoarmazaak. In 1995 vindt restauratie plaats en wordt het café Meneer van Dijck of zoals het tegenwoordig heet café Thomas.
Naam: Peer Retera
Een jaar of vier geleden stond ik met Jan van Gorp, secretaris van de FEC (Federatie Eindhovense Carnaval) op de 1e verdieping van dit pand omdat daar de Rommelpot gehouden werd. Ik zag hem een beetje stil voor zich uit kijken en vroeg of alles OK was. Hij zei toen: 'Raar hè, precies waar ik nu sta ben ik geboren' (hij noemde wel hoeveel jaar geleden dat was maar dat ben ik vergeten). We stonden volgens mij ter hoogte van het meest rechtse raam. Ik zag de nodige weemoed in zijn ogen. We hebben er maar een op gepakt.
Naam: Josette Aarts van Gorp
Bedoel je het raam waar op de foto ook opa van Gorp zit? Want dat was de huiskamer. Achter de twee meest rechtse ramen, vanaf de straat gezien, was 'n slaapkamer, waarvan ik vermoed dat mijn neef Jan daar dan geboren is! Enfin, dat jullie er een hebben opgepakt, kan ik me goed voorstellen, zou ik ook gedaan hebben.
Naam: Netty de Laat-Uijen
Mijn schoolvriendin was Victoire van Gorp en was familie van deze Van Gorp. Zij had ook een broer Jan en zus Toos en woonde in die tijd in Stratum. Ik ben haar helemaal uit het oog verloren toen we van school gingen. We zijn heel lang samen naar school gefietst (Catharinalyceum).
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Netty, Vic (zoals wij haar noemden), Toos, Jan en het jongste zusje Elly woonden in de Primulastraat. Begin jaren zestig ging ik samen met Toos en Vic regelmatig naar dansschool Becht en ook naar bessems, in die tijd. Je gaf een bessem als je vader en moeder niet thuis waren, een stiekem feestje dus. Waar de naam precies vandaan komt weet ik ook niet. Het was ook de tijd van de petticoat herinner ik me nu. Heel veel lagen tule over elkaar heen. Hoe wijder de rok uitstond hoe mooier. Toos van Gorp had zo'n hele wijde petticoat, waar ik destijds jaloers op was. Van mijn ouders mocht dat niet. Veel ouders en scholen vonden het allemaal niet zo geweldig. Maar kennelijk was die van mij ook al wijd want de juffrouw Frans op de Mulo vroeg eens aan mij: Thérèse, gaat het allemaal wel op de stoel? En inderdaad, het was soms een heel gedoe om alles onder je lessenaar te krijgen.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Hans, Brabants voor bezem dat wist ik. Maar een bezem voor het huis plaatsen dat was dan zeker voor mijn tijd. Nooit van gehoord of gezien. Wij hielden elkaar in het uitgaanscircuit op de hoogte als het ergens te doen was. Ik ben ooit bij wildvreemde mensen terecht gekomen en heb ook wel meegemaakt dat ouders plotseling thuiskwamen. Ik heb zelf ook meegemaakt dat mijn ouders erachter waren gekomen. Mijn ouders waren een weekend weg, dus dat zou groot feest worden. Dat is ook gebeurd maar mijn ouders kwamen erachter. We dachten alles opgeruimd te hebben. Bleek dat de jongens vergeten waren de lege kratten bier mee te nemen. Die stonden dus nog in de tuin. Een smoes wist ik niet te verzinnen, dus moest ik het vertellen. Dat betekende dus een tijdje huisarrest.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Je hebt gelijk Vic. Je had bessem en dus niet je gaf een bessem! Foutje van mij.