EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1235

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Doelenstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

ETOS Bakkerij

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Etos broodexpeditie.

Beschrijving

Van paard-en-wagen, bakfiets, bestelbusje tot electrocar. Op verschillende wijzen werd het brood bezorgd. Hier een blik in de brood-expeditie van Etos op een moment dat de electrocar zijn intrede al had gedaan. Nog onduidelijk is om welk bedrijfspand het hiet gaat. Kan dit in de Ekkerstraat in Strijp geweest zijn ?


Geplaatst op

03-09-2005

Reacties:

Datum: 30-12-2005
Naam: Hennie de Groot  
img

De ingang van deze expeditie of garage zoals hij genoemd werd was in de Doelenstraat.


Datum: 04-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Even rondgevraagd: het gaat hier om de 'laad en los'-ruimte in de Lijsterbesstraat. Deze zat in het pand van de ETOS-bakkerij. In die ruimte werden ook de kienavonden en personeelsfeesten gehouden.


Datum: 05-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

De 'accuwagentjes' stonden in de Lijsterbesstraat. En je ziet achterop de foto dat men brood gaat inladen dat daarachter uit de bakkerij komt. Er moet nog een boek zijn over Etos (60er of 70er jaren). Ik ga nog eens vragen. Je hoort nog van me.


Datum: 05-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik heb dit boek. Deze foto staat er ook in, maar met het onderschrift Broodexpeditie. Jammer genoeg staan eigenlijk in het boek ook geen adressen van de gebouwen. Er staat wel een foto in van de contactavonden (kienen) waar het plafond met de lampen hetzelfde is als hier. Dus wat Hennie hierboven schrijft over de kienavonden klopt. Misschien zijn er oud-werknemers (Diny?) die uitsluitsel kunnen geven.


Datum: 05-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Vraag ik de weg aan een mijnheer met een scooter die net de kerk uit komt. Hij stuurde mij rechts dan links dan weer links en weer links en ik sta weer voor hem. Het gesprek loopt vervolgens over vroeger, want ik stond er voor de deur. Gelachen dat we hebben. De 83-jarige heer was in het verleden werkbaas geweest bij de Etos-bakkerij. En na een paar vragen over en weer hadden we gezamelijke vrienden. Hij was getrouwd met mijn overbuurmeisje uit de van Kinsbergenstraat. En hij op zijn beurt kende mijn buurman meneer V.d. Voort die ook baas geweest was bij de Etos. We wisten toen ook weer dat Jo v.d. Voort, zijn zoon, op de Kloosterdreef een bakkerij was begonnen met de dochter van Korting. Woonde die vroeger ook niet op de Broekseweg? Voordat of nadat ze op de Boschdijk woonde? Leuk gesprek, tot mijn vrouw mij tot de orde riep. Ik zag hem nog omkijken.


Datum: 05-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Wil, je kan het ook aan Jo Bax vragen, die in de Schoolstraat woont. Dat is nog een 'oude' broodbezorger. En volgens mijn vrouw heeft Korting inderdaad op de Broekseweg gezeten. Mijn vrouw woonde in de Veldstraat en is later verhuisd naar de Pastoriestraat.


Datum: 05-01-2006
Naam: Anne Troost  
img

Wil, had je hem dan niet meteen kunnen vragen waar deze foto was genomen?


Datum: 05-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Jo van de Voort de arme Bakker, de W van zijn neonreclame was altijd(?) kapot. Boschdijk was in de dertiger jaren. In de vijftiger jaren ging ik op de Pastoriestraat ijs kopen bij Korting. De winkel was om de hoek op de Broekseweg.


Datum: 05-01-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Korting had 't lekkerste ijs van Eindhoven (zeiden die uit Woensel) Wij moesten het 'doen' met het italiaans ijs van Leida uit de Mecklenburgstraat of ijs van de ware Jacob. Heerlijk allebei.


Datum: 05-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Als we vroeger uit waren geweest dan gingen we in de kleine uurtjes nog altijd even langs bij bakker Korting Het was daar 's nachts de zoete inval en altijd iets te eten. In de meeste gevallen kwam ook de wijkagent zich nog even warmen in de bakkerij met een kop koffie. Eens was ik er onbewust aan spelen met een pak boter en plaatste het op een Philinea-radiootje dat er stond. Even later zetten een vriend van mij het radiootje aan en met muziek was het een stuk aangenamer, tot de boter over het hele ding begon te lopen. Lachen en weer de kou in.


Datum: 25-02-2006
Naam: Henk Meelen  
img

Volgens mij is dit in de Beemdstraat in de jaren 70 aan de Volkswagen (met schuifdeur) te zien. Eerder reed de Etos-bakkerij met DKW. Op de Ruysdaelbaan hebben ze ook nog een bakkerij gehad en zijn samen gegaan met Co-op. Ik was toen bakkersknechtje in de wijk Tongelre. Broodbezorger was toen Paul van Iersel


Datum: 25-02-2006
Naam: Anne Troost  
img

In het boek "Etos Tussen Toen en Nu" staat deze foto ook. Dit boek was de jubileumuitgave van de Etos met het vijftigjarig bestaan in 1969. Ik denk dat het de bakkerij in de Lijsterbesstraat was en niet de Beemdstraat.


Datum: 26-02-2006
Naam: Henk Meelen  
img

Ik heb even op de VW-pagina gekeken, deze VW-bussen zijn er vanaf 1963. Dus niet uit de jaren 70 zoals ik eerder schreef.


Datum: 09-03-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Het betreft hier de Etos-bakkerij aan de Beemdstraat. Het gebouw werd door Etos overgenomen na het beëindigen van Van Moorsels Wollenstoffenfabriek die het liet bouwen. Na het opheffen van Etos werd dit bakkerij Kempenland, afgebrand ergens rond 1980.


Datum: 09-03-2006
Naam: Willy van den Akker  

In de jaren 60 ben ik chef geweest bij de centrale slagerij van de Etos in de Doelenstraat. Als je vanaf de Doelenstraat het terrein opreed, ging je een hal voorbij waar het vol van die electrowagentjes stond. Die waren toen ook van de Etos-bakkerijen. Groen en beletterd met Etos Bakkerijen.


Datum: 09-03-2006
Naam: Henk Meelen  
img

In de Doelenstraat was toen de garage van de Etos.


Datum: 09-03-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Willy, de foto komt uit het boek "Etos toen en nu" uitgegeven in 1969. Op blz. 115 is sprake van "De Nieuwe Bakkerij". Mijn conclusie is dat deze dus kort voor 1969 in gebruik is genomen. De foto's van de bakkerij vertonen hetzelfde dak als dat van de Broodexpeditie. Het is dus aannemelijk dat deze afdeling eind zestiger jaren verhuisd is naar de Beemdstraat.


Datum: 24-06-2006
Naam: Cees Nieuwlaat  
img

Dit is wel degelijk in de Lijsterbesstraat, volgens Jan van den Oetelaar (84) die jaren chef was van de Banketafdeling. Voordien was het magazijn van de afdeling. kruidenierswaren waar de Hr. Knuyt magazijnchef was. Die is later verhuisd naar Best omdat het hier te klein werd.


Datum: 24-06-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Mijn schrijven van 5 januari. De mijnheer die mij de weg wees is naar alle waarschijnlijkheid dezelfde als waar Cees het over heeft. Als je hem weer ziet, doe hem de groeten van mij. Hij wist alles van de ETOS. Dus ben er zuinig op!


Datum: 18-01-2007
Naam: Jan Heijink  
img

De garage waar met deze wagentjes was in de Doelenstraat. Ik werkte op de Etos-reclameafdeling waar wij de reclameplaten zeefdrukten die boven op die wagentjes stonden. Peter Aarts en ik vervingen iedere week 's avonds die platen. We mochten niet over die karretjes lopen i.v.m. lekkages. We moesten dan 'n lange plank over drie wagentjes leggen en daar over lopen. Maar Peter Aarts had 'n hul klein bruurke en die lieten we dan over de wagentjes lopen en het meeste werk doen. We gaven hem na afloop dan ieder 2 kwartjes. Prachtige tijd.


Datum: 10-09-2007
Naam: Lies-Westerhof-Vos  
img

Dit is de Lijsterbesstraat. Ik heb van 1962 tot oktober 1965 bij de bakkerij gewerkt. Eind 1965 of begin 1966 ging de bakkerij naar de Ruysdaalbaan. Ik zat daar op de administratie. Ik moest de lijsten bijhouden van de bezorgers. Kwam daardoor veel beneden in de hal. We kregen van Jan Oetelaar nog wel eens (mislukt!) gebak. Je was in die tijd niet verwend met gebak, dus was dit altijd heel erg lekker.


Datum: 31-03-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken: zie foto 11146. Hier duidelijk te zien is dat de Etos-bakkerij in de Lijsterbesstraat ingang (zie foto van RHCe met atlantisnummer 0029323) de Jonghlaan een plat dak had. Daarbij weet ik nog dat er in de hal stalen palen stonden die het dak ondersteunden. Daar hadden sommige broodbezorgers nogal last mee zodat ze er tegen aan reden. De Doelenstraat was de onderhoudswerkplaats van de accuwagens en auto’s en daarbij was in de jaren 60 de centrale slagerij foto 4174 gevestigd waar het vlees verpakt werd voor de supermarkten. Dit is de bakkerij aan de Beemdstraat. Jammer dat er geen foto beschikbaar is van de bakkerij aan de Ruysdaelbaan!


Datum: 13-06-2008
Naam: Hanneke Keesom  
img

Misschien kan ik een kleine aanvulling geven. Ik ben in het bezit van een foto waarop de bakkerij aan de Ruysdaelbaan in aanbouw is. Deze is gemaakt in 1962. Naar mijn bescheiden mening is deze bakkerij eerder in gebruik genomen dan in 1965. Ik woonde in die tijd nog thuis op Ruysdaelbaan 105.


Datum: 18-07-2008
Naam: Barbel  
img

Mijn vader, André van der Heijden, heeft 25 jaar voor de Etos gewerkt en op de baan gezeten om brood te bezorgen. Samen met en in de tijd van Jo Bax en anderen. Ik zelf reed elke zaterdag (30 jaar geleden) met hem mee, zo verdiende ik mijn eerste centen.


Datum: 19-07-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Jo Bax is dit jaar in juni overleden. Op foto 5636 staat hij op samen met Bas van Hoppe als Sinterklaas en Zwarte Piet.


Datum: 19-07-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Hallo Barbel, ik heb in 1960 en 1961 samen met Gerard Heumen je vader geholpen met broodbezorgen, zie foto 4751. Dat was op woensdagmiddag, zaterdags en in de schoolvakanties. Eind 1961 ben ik zelf bij de Etos gaan werken in het kruideniersvak.


Datum: 21-10-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Dit was in de Lijsterbesstraat. Ik heb samen met Rinus v.d. Biggelaar op de Lieven de Keylaan nog een fiets platgereden met zo`n elektrocar.


Datum: 22-08-2009
Naam: Jan van Welie  

Toevallig kom ik deze foto tegen en dat maakt meteen een heleboel los. Ik ben als weekend/vakantie-hulpje begonnen met brood bezorgen bij broodbezorger Sam Paaijmans uit Son (ergens vanaf 65-66? tot 72/73?) en heb leren rijden in zo'n ETOS-VW-busje met een spijltje in het midden. Een gedeelte van de wijk was bij boeren achteraf en dan mocht ik wel een stukje rijden. Het waren toen andere tijden en ik 10 of 11 jaar, maar ja wel leuk. Ik heb ook nog wel eens met zo'n elektrokarretje gereden. Ik ben veel herinneringen en jaartallen kwijt, maar weet nog goed dat wij brood bezorgden bij Frits Philips op de Wielewaal en de Philips Fruittuin enz. Je had "King Corn" (zie reclame op busje v.d. foto) en "Dubbel Mals", maar het enige verschil was volgens mij de verpakking en 1 dubbeltje prijsverschil. Wij hadden een grote wijk, verdeeld over Eindhoven (Philips/Oirschotsedijk, Acht) en Best en dan via KMT en PMT en Van Alphen in Oirschot en KMT en die woningen bij de Mispelhoef weer naar Acht. Ik weet nog dat we een paar keer met Kerst bij onze laatste klant kwamen (die woningen vlak bij de Mispelhoef) en dat die mensen net terug waren uit de nachtmis. Maar dat waren zo'n lange dagen dat op een gegeven moment de zoon van Paaijmans met Kerst een gedeelte van de route deed. Intussen was hij van Etos-bezorger voor zijn eigen gaan werken. Mooie tijd en fijne herinneringen. Later (na mijn diensttijd) ben ik zelf nog brood gaan bezorgen bij winkels met vrachtwagens maar toen was het al Kempenland Bakkerij, maar kwam ik nog veel oude bekenden tegen.


Datum: 17-01-2016
Naam: Theo van Eert  
img

Ik hielp mijn vader vaak mee met het bezorgen van brood. Hij heette ook Theo van Eert. De belangrijkste collega's die ik me van hem nog herinner zijn Bert Zwart en Marinus van Schaijk en de gebroeders Van de Kerkhoff. Net als mijn vader is Van Schaijk inmiddels overleden. Hoe het de anderen is vergaan, is mij niet bekend. Is hier meer nieuws over te melden? De foto doet mij herinneren aan de Beemdstraat. De heer Visser was toen de teamleider van de broodbezorgers. Zijn kleine kantoortje was gelegen voor de ingang tot het broodmagazijn. Op een gegeven moment is hij ook een keer overvallen geweest, weet ik me nog te herinneren.


Datum: 31-05-2018
Naam: Pieter Hoes  
img

Grappig, komt ook veel bij mij boven nav deze foto! Ik heb als student-vakantiewerker in de zomervakanties zo'n 3 jaren rond 1970 de broodbezorgronde in een stuk van Woensel, Philipswijk en Son overgenomen van de vaste broodbezorger. Die werd Bas(je) genoemd (beetje rood haar). Weet zijn achternaam niet meer, was een gezellige vent! Reed toen in het bekende VW busje met vooral KingCorn (wit en bruin) rond. Kan me nog herinneren dat toen ik die ronde voor het eerst alleen reed ik 's avonds rond 19 uur nog met "vers" brood bij de laatste klanten aanbelde. Was overigens voor niemand een probleem! Leuke tijd, leuke herinneringen!


Datum: 01-06-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Als men zegt Bakkerij Kempenland, dan zou ik het ook geloven. De vader van mijn toenmalige vriend werkte daar, maar ETOS zal zijn eigen bakkerij wel gehad hebben.


Datum: 01-06-2018
Naam: Tini van Rooij  
img

Giovanni, na de overname van Etos door AH stootte Albert Heijn de bakkerij af en ging die door als Bakkerij Kempenland.