Bijdrager Hennie de Groot
Jaar: 2007
Locatie 1.:Strijp |614 Schouwbroek |Strijpsestraat
Locatie 2.: Strijp |614 Schouwbroek |Kerkakkerstraat
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Strijp, Kraay en Balder
Strijpsestraat / Kerkakkerstraat.
Beschrijving | Op de hoek Strijpsestraat/Kerkakkerstraat is nu het café Kraaij en Balder. Daarnaast zat jaren geleden een slager en dan de Strijpse Bazar. |
---|---|
Geplaatst op | 24-05-2007 |
Reacties
Naam: Ria Stöver-Toirkens
Ja Hennie, de Strijpse Bazar had de naam Het Sierhuis. Daar kon je van alles kopen (vooral speelgoed) voor 'n paar centen. Recht tegenover het sierhuis had je 'n kaasboer. Die heette Trienes. En ze verkochten heerlijke verse kaas. Je moest er altijd in de rij staan te wachten. Maar ja, dan had je ook de heerlijkste kaas.
Naam: Francien v. Gemert
Naar mijn mening waren de Strijpse bazar en het Sierhuis twee verschillende winkels. De bazar was van de familie Frenken. Dochter Annie heeft nog bij mij op school gezeten. In het café hebben jarenlang Piet en Emma v.d. Meerendonk gezeten. Mijn vader ging daar altijd 's zondags na de laatste mis een potje kaarten. En de slager was Jan v.d. Berk.
Naam: Frans Pieper
De zonen van kaasboer Trienes (was het niet Trines?) waren zulke goede voetballers bij Brabantia, dat ze daar door PSV weggehaald werden. De ene (Harrie of Jan?) speelde daar jaren als stopperspil. Hij had altijd een witte zakdoek in zijn hand, waarom weet ik niet. Zal wel een tic geweest zijn. Er was bij Brabantia ook een speler, Mies van Zandvoort, die volgens mij ook in de slagerswinkel gewoond heeft. Misschien voor V.d. Berk? Ik woonde Kerkakkerstraat 5. Bij mooi weer, als er bezoek was, moest ik in een melkkoker een paar liter donker bier (van de tap) halen in het café op de hoek. Volgens mij had dat café toen de naam van een vogel (de goudvink?).
Naam: Hannie van Gemert
Frans, in de tijd dat jij met de melkkoker donker bier ging halen, heette het café De Postduif. Uitbater was toen de heer Goossens. De Goudvink lag verderop in de Strijpsestraat richting centrum. Zelf ben ik jarenlang de buurvrouw van je moeder en zus An geweest. Mijn man, onze zoon en ik woonden op nr. 3.
Naam: Jan Snijders
Toen ik verkering had met mijn vrouw, die afkomstig is uit dat deel van Strijp, dat is inmiddels 42 jaar geleden, heette dat café "De Instuif". Ik kwam er toen regelmatig een afzakkertje pakken. Het werd toen door de Piet en Emma v.d. Meerendonk draaiende gehouden. Dus Frank, wat betreft de naam heb je gelijk. Harrie van Hout is er volgens mij later ingekomen.
Naam: Hannie van Gemert
Voor alle duidelijkheid: Frans Pieper en ik hadden het over de tijd toen de fam. Goossens jarenlang dit gezellige Strijpse café runden. Zij waren de uitbaters voordat het café door de fam. v/d Meerendonk de naam "de Instuif" kreeg. Harrie van Hout heeft het van Piet en Emma overgenomen. En nu heet het dus, door weer nieuwe eigenaren, "Kraaij en Balder".
Naam: Jan v.d. Hurk
Die slager, in het huis met de groene luifel, heette Jan v.d. Berk. Op de andere hoek van de Kerkakkerstraat tegenover het café woonde Kees Gielen, kolenboer en begrafenisondernemer. Schuin tegenover het café aan de andere kant van de Strijpsestraat woonde ome Leo van Gemert, de verzekeringsagent.
Naam: Kees van der Hoeven
Reactie op commentaar Jan Snijders (11 aug. 2008, "De naam van het café..."): inderdaad zat er een café de Vredesduif op de Tongelresestraat, maar het café hier heeft ook wel degelijk de Vredesduif geheten (in 1953). De naam De Instuif is van later (1964 tot 1985).