Strijpsestraat 142.
Beschrijving | Dit heb ik altijd een 'raar' huis gevonden. Ik weet niet of het vroeger een winkel was daaronder, maar het lijkt er wel op. Maar als je naar de bouw van het huis kijkt is het net of het maar half afgebouwd is. Ze kregen zeker de grond van de gang niet van het Paulushuis. Dit pand staat op de hoek Strijpsestraat/Schouwbroekseweg. |
---|---|
Geplaatst op | 16-05-2007 |
Reacties
Naam: Jan Toirkens
De familie Broers woonde er toen, vijftiger jaren. Vader werkte bij Philips als ontwikkelaar van radio's en deed inderdaad iets als 'radioschool'. Een zoon van hen was Tom Broers, geboren ca. 1940. Wat hier winkel beneden wordt genoemd, werd nooit als zodanig gebruikt. Het was meer een hal met een granieten vloer waar de fietsen werden gestald. De wat vreemde bouw heeft inderdaad te maken met de ingang van het Paulushuis, school etc. aan de linkerkant ervan en dus kwam het in een soort rare hoek uit aan de Strijpsestraat. Trouwens de hele rij huizen links achter dit pand aan de Schouwbroekseweg heeft een kromming in de rooilijn, die je nergens in Eindhoven terugvindt.
Naam: Ria Stöver-Toirkens
Dit was inderdaad een soort radiowinkeltje. Links van deze woning lag het bejaardenhuis (zo noemde men dat in die tijd). Hoe het heette, weet ik niet meer. Maar tussen dat bejaardentehuis en die rechtse woning kon je via 'n klein steegje naar de Strijpse meisjesschool. Die eigenlijk weer uitkwam op de Frederiklaan. Was best spannend, want het was verboden om daar te komen!
Naam: Jan Toirkens
Klopt Ria, mijn nicht. Die ingang links hier liep naar achter toe, naar de 'meidenschool' aan de Frederiklaan. En wist je dat in het St. Paulushuis jouw grootvader Harrie Toirkens en later diens tweede vrouw nog voor enkele weken hebben verbleven? Maar opa 'had ur dun aord niet' en dus wandelde hij op een goede vrijdagochtend het bejaardenhuis uit, op weg naar de Willemstraat 96. Ja, via de Schouwbroekseweg, slechts 7 minuutjes verderop. Mogelijk dat ie nog effe aanlegde in het café van Miet Snoei aan de Draaiboomstraat.
Naam: Christine Manders- Meulensteen
Op de begane grond van de meidenschool was de lagere school, Catharina. Daarvoor moest je door de ingang van de Frederiklaan waar ook een kleuterschool was. Op de eerste verdieping was de St. Joseph ULO. Als je daar op zat, mocht je door de ingang aan de Strijpsestraat. Wat nog veel fijner was: je mocht dan op de fiets komen. Op de lagere school was dat verboden.
Naam: Frans Gommers
Film en Fotobank Noord Brabant, foto nr PNB001018771.
Naam: R.Bax Olfers
Ik weet ook nog heel goed dat dit huis van de fam. Broers was. Ik was vriendin met de zusjes Broers, Tonny en Ans. Ik ben er heel veel geweest in mijn jeugd. Het was geen winkel beneden, het was een garderobe. Boven waren er twee leslokalen, daarnaast de slaapkamer, ik dacht van Tom en daarnaast de slaapkamer van de ouders en aan de achterkant waren er ook nog slaapkamers. Beneden was de voordeur, hal en de keuken, ik zie alles nog heel duidelijk voor me. We liepen soms stiekem naar de school langs het klooster van de nonnen, dat mocht niet! Ik heb zelf aan de overkant gewoond, bakkerij Olfers. Wat ik heel erg jammer vind, is dat wij geen foto hebben van de voorgevel. Ik heb wel een foto van onze buren kunnen vinden op internet van de fam. Verbeek-van der Made. Misschien komt er nog wel eens een foto van onze voorgevel van de winkel van bakkerij Olfers. Dat zou ik geweldig vinden. Ik ben er al heel lang naar op zoek!
Naam: Paul van der Cingel
Aan de overkant op de hoek van de Schouwbroekseweg stonden geen huizen, maar rond 1950 stond daar een houten huisje, formaat stacaravan, waarin een zieke vrouw woonde die permanent het bed moest houden. Ik geloof dat het huisje mee kon draaien met de zon, maar dat weet ik niet zeker.