EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1141

Bijdrager:

Jaar:

1926

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Plekhoek*

Onderwerp 1.:

Calamiteiten

Onderwerp 2.:

Overstroming / Wateroverlast

Onderwerp 3.:

Plekhoek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plekhoek, een verdwenen wijk. (1)

Beschrijving

De 'Plekhoek' tijdens een overstroming van Dommel. Het was er niet prettig wonen, slechte huizen en vaak watersnood, maar ja er was ook woningnood. Bron: SAREK, foto: van A. van Beurden.


Geplaatst op

24-08-2005

Reacties:

Datum: 29-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Watersnood 2-8 januari; op de voorgrond Van Bree, opzichter gemeentewerken; gezien richting gashouder
01/1926 - 01/1926 RHC-e 11601


Datum: 19-05-2006
Naam: Redactie EiB  

De Plekhoek tijdens de watersnood van 2-8 januari 1928.:
In januari 1926 werden Frankrijk, België;, Duitsland en Nederland getroffen door een watersnoodramp. Langdurige regenval in het stroomgebied van de Maas en Rijn en de milde temperaturen in de sneeuwgebieden dat veel smeltwater tot gevolg had, waren de veroorzakers van de malaise. Op vele plekken langs de Maas en Waal bezweken de dijken. Ook Eindhoven kreeg natte voeten.
Het water uit de Dommel en de Gender had het met name op het Stratumseind voorzien. De bewoners van het Stratumseind hadden het wassende water al verwacht en waren tevoren druk geweest om de inboedel naar de 2de verdieping te verkassen. Pianohandel van Liebergen had in grote haast alle piano's en orgels op stelten gezet. Ondertussen stroomde in kolkende vaart de Dommel met zo veel kracht, dat de brug ervan trilde. De achter de Plekhoek liggende leerlooierijen en fabrieken stroomden geheel onder. Echt dramatisch waren de taferelen op de Studentenweide, het huidige Stadhuisplein. Hier stond het water in de kleine arbeidershuisjes tot 70 à 80 centimeter hoog. In een van de woningen moest een kraamvrouw in zorgelijke toestand worden uitgedragen. Vier potige mannen in baggerlaarzen brachten de zieke vrouw naar de Rode Kruisauto alwaar twee zusters van de wijkverpleging zich over haar ontfermden. Naast ellende zorgde het water ook voor veel plezier. Ravottende kinderen renden over de plankieren die door de straten waren gelegd. 's Avonds de vracht- en luxeauto's met gloeiende lichten door de plassen te zien spatten is een prachtig gezicht, aldus de correspondent van de Meierijsche Courant.
Bron: RHCe


Datum: 04-07-2010
Naam: Frans van Beers  
img

Vandaag op Doe De Dommel dag in Eindhoven een terugblik in het verleden naar 1926 Een bericht uit Het Vaderland van maandag 4 januari 1926.dat past bij deze fotoVolgens de voorpagina was er op dat moment in Nederland sprake van een watersnood: