Bijdrager Hennie de Groot
Jaar: 2007
Locatie 1.:Strijp |615 Schoot |Schootsestraat
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Strijp, de Nachtegaal
Onderwerp 2: Horeca |Cafés |Strijp, De Eeuwige Lamp / Cornerhouse
Schootsestraat, richting Cederlaan
Beschrijving | In het eerste huis links zat vroeger Tumora, dat was een zaak waar je alles voor 'het vissen' kon halen, dan café de Nachtegaal, in het volgende pand was lange tijd cafetaria 'Willy' gevestigd en op de hoek café Cornerhouse. |
---|---|
Geplaatst op | 26-04-2007 |
Reacties
Naam: Marianne Van Den Berk
Ik vind dit wel leuk. De beo zei, deur dicht, waarop mijn vader terug liep naar de deur. Maar hij was dicht, hij draaide zich om om weer de deur dicht te doen, waarop mijn vader zei, die deur is gvd dicht en dat was die beo van Tumora.
<<< Marianne, je vergeet je emailadres (Peter) >>>
Naam: Tieme Kuyper
Ik woon nu in het rechter pand op de foto, en een paar jaar geleden toen ik de gevel schoonmaakte om opnieuw te witten kwamen inderdaad de letters TUMORA boven water. Zijn er meer verhalen bekend over dit pand? Ik weet dat Roestenburg er in gezeten heeft, en volgens zeggen, heel vroeger een knopenwinkel, maar dat heb ik nooit kunnen verifieren...
Naam: Jan Toirkens
Huisnummer 52 (oud nr. 28) hier het witte pand geheel rechts. Huis gebouwd rond 1925 eerste bewoner was de familie Harman Savenije, geboren Borger, glasblazer van beroep. Veel later verhuisd na wat omzwervingen naar het Trudoplein. Rond 1931-32 Geert de Groot, geboren Onstwedde, boekbinder en handelsreiziger. 1943 Adolf Lambert Morren geboren Losser, vogelhandelaar, gehuwd met van Tuijl. Tumora staat voor Tu (Tuijl) Mo (Mooren) R( waarschijnlijk Ria ) en A (Adolf). Emigreerde in 1949 naar Nieuw Zeeland. Vanaf 1949 Albert van Nistelroij met zijn vogelwinkel etc. De rest is me ook wel bekend maar dat voert hier te ver.
Naam: Jan Toirkens
Lachen hier, die beo die VOLLUK riep bij Tumora! Die beo die Engels sprak in de winkel van Tops hoek Plaggenstraat, was mogelijk de zelfde als die van Tumora uit de Schootsestraat, maar pas nadat ie een cursus engels had gevolgd. Immers toen Tumora ophield met zijn vogelhandel, sierduiven, kanaries, tropische vogels, papagaaien etc. ging de hele handel waarschijnlijk over naar Tops. Ook al zo´n vogelhandelaar en liefhebber van gevleugeld vee, niet ver van hem vandaan. Bert van Nistelroij en diens vrouw kwamen in de 50-tiger jaren nog wel eens bij ons over de vloer omdat mijn vader ook altijd iets met vogeltjes, duiven, kippen, eenden, of zelfs een verloren koppel zwanen van doen had. Putters, goudvinken, seizen, merels, groenvinken, mussen, spreeuwen, keepen, lijsters, dat alles was soms bij ons in huis te vinden, ofwel zelf gevangen danwel gekocht. Ja sierduiven zoals kroppers, kanaries, beos, kardinaalsvogels, witte muizen, sierkonijnen en nog wat ongeregeld goed, dat alles was de handelswaar van Tumora.
Naam: Jan Toirkens
Het eerste huis van de blok van twee hier op de foto met de twee dakkapellen, was eerst huisnummer 34, sinds 1957 werd het nummer 58. Het blok van 2 is gebouwd voor het jaar 1920. Enkele bewoners zijn : de familie van Erp (1921), van Rijsingen (1923), van de Berk (1928), Verhoeven de kapper (1930), Verdijsseldonk, Linders (1939-1955), cafetaria Willy (Luijcks) vanaf 1962 etc. De familie Linders heb ik zeer goed gekend, de vader was duivenliefhebber in hart en nieren, evenals mijn vader. Vader Fons Linders, geboren Woensel, woonde eerst aan het Newtonplein. Hij had een zeer aanstekelijke lach en speelde accordeon in zijn vrije tijd. Hij huwde met C. van Rooij, we noemden haar altijd Anna. Hij dreef een manufacturenhandel, (knopen, wol, garens etc.) aan de Schootsestraat en zijn vrouw deed als bijverdienste kousenraparaties. Je kon er ook nylons kopen dat staat me nog wel bij. Men verkocht ook ondergoed en rond 1950 of zo stond Fons ook met ondergoed op de markt in Eindhoven en omstreken. Zijn zwarte Ford Angliaatje herinner ik me nog levendig. Omdat hij mijn vader erg goed kende vanuit de duivensport, adviseerde hij hem om ook op de markt te gaan staan. En zo geschiedde.
Naam: Diny Nagel-Grave
Ik gaf al aan dat daar een textielwinkel was in vroeger dagen met de naam Linro, het is me nu duidelijk waarom de winkel die naam had. Ik kwam er destijds vaak, de nylonkousen kostten daar maar 98 cent, die waren overal veel duurder. Bovendien kon je daar ook de ladders in de kousen laten ophalen. Van panty's hadden we in die tijd, jaren '50, nog nooit gehoord.
Naam: Geke van der Veeke-Savenije
Het huis op de foto waar Tumora inzat daar woonde inderdaad Harmannes Savenije. Of hij de eerste bewoner was weet ik niet, wel dat hij er woonde, hij was nl. mijn opa . Hij dreef een handeltje in tabak en sigaren en naar ik meende snoep. Ik zie me nog in het winkeltje staan, wachtend op wat lekkers. Er zat een hele grote tuin achter het huis, voor mijn gevoel althans. Hij is later niet verhuisd naar het St.Trudoplein maar naar de Zeelsterstraat 2B. Zijn zoon oom Ricus heeft op het Trudoplein een winkel in huishoudelijke artikelen gehad en haarden en kachels dat heette SAVENIJE HET HUIS VOOR GESCHENKEN Ik heb er nog een stikkertje van.