Bijdrager Gerard van de Vorle
Jaar: 1982
Locatie 1.:Woensel |413 Gildebuurt |Schoenmakerstraat
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Woensel, De Driestam
De Driestam, Bakkerstraat en omgeving
Beschrijving | De school is in 2006 afgebroken. De nieuwbouw is volop aan de gang. De drie bomen (de driestammen) zijn gespaard gebleven en een prachtig ontwerp. Lang verwacht maar het is er toch van gekomen. Binnenkort een echte nieuwe school in deze wijk. Nu nog een sportruimte? |
---|---|
Geplaatst op | 17-04-2007 |
Reacties
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Dat prachtig ontwerp van die nieuwe school, daar heeft menigeen toch een andere mening over. Zie foto 8167 en commentaren. En ik moet eerlijk bekennen dat ik de oude school ook mooier vond. Het nieuwe ontwerp past ook niet in het straatbeeld.
Naam: Christine Soons
Nou, Gerard, op die sportruimte hoeven ze niet te rekenen vanuit de gemeente. Het financiële plaatje was helemaal rond, de gemeente hoefde alleen maar toestemming te geven, maar dat zit er niet in. Volgens de gemeente moeten de kinderen straks per bus (kosten € 1100 per week) vervoerd worden naar een andere gymzaal. De school is inderdaad qua gebouw heel anders dan het oude, maar ze krijgen er dan ook ontzettend veel voor terug, op een gymzaal na dan. Aan de binnenkant is het heel erg ruim en open. Nog eventjes doorbijten/bussen voor de kinderen.
Naam: Gerard van de Vorle
Toch even terug in al die jaren dat de gemeente naar mijn mening in gebreke blijft bij sport op school en in de buurt voor die doelgroep die nog of geen mogelijkheden meer heeft om elders te gaan sporten. Telkens komen er weer projecten waar een zak met geld wordt leeggeschud om jeugd in beweging te krijgen maar de problemen structueel oplossen, ho maar! Moet je nu eerst een probleemwijk zijn? Of wordt Eindhoven een probleemstad? Met grote projecten scoor je goed, schouwburg, Effenaar, Van Abbe Museum, Dynamo. Maar ruimte om te sporten of de ontmoetingsplaatsen op wijkniveau daar is geen geld voor! Dertig jaar geleden liepen we al met zo'n honderd kinderen naar de sporthal de Oude Toren, helaas die is ook afgebroken. Voor 35000 euro per jaar kom je wel bij een sporthal, alleen in de bus leer je niet veel en daar gaat het toch om of niet?
Naam: Christine Soons
Sja, wat zal ik hierop zeggen? Op school is een sponsorgroep die dus het hele financiële plaatje omtrent de sportruimte in feite al gerealiseerd had. Dus geen gebruik van overheidsgelden of wat dan ook. Maar, nee, de gemeente wil niet, net als het schoolbestuur. Ik ben het dan ook met je eens dat de gemeente/overheid al jaren roept dat er meer bewogen moet worden, maar dat mag de jeugd van deze school doen op andere plaatsen, buiten de wijk. Als alles goed gaat, is in 2008 het totale plan klaar. Dan zit op dit terrein ook een peuterspeelzaal en een opvang. Dus alles onder één dak, behalve, juist ja, een sportruimte. Dus, als er nog mensen zijn met ideeën over hoe we het bestuur en gemeente zover kunnen krijgen om toch een gymzaal te bouwen, kom maar op met die ideeën. En, over dertig jaar geleden: ik was een van die leerlingen die toen naar de sporthal de Oude Toren liep, niet vanuit de Driestam, maar vanuit de St. Petrus Canisius.
Naam: Paul van der Cingel
Zo heb ik de school ook gekend, maar de omgeving was anders. De Verwerstraat, Bakkerstraat en Pastoriestraat waren er al wel, maar aan de overkant van de Schoenmakerstraat was nog geen bebouwing. In 1951, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Philips. werd er op dat open terrein een feest/sportdag georganiseerd. We kregen erg veel snoep, althans veel meer dan ik gewend was. Als ik wat kreeg was het één blokje chocola of snoepje, maar op die dag kregen we allemaal een hele rol snoep, Rang, en nog veel meer onverantwoorde zoetigheden. Tegenwoordig zouden kinderen een wortel en een appeltje krijgen. Op het schoolplein stond geen enkele boom. Blij dat er zo'n mooie foto bewaard is gebleven.
Naam: paul van der Cingel
De voorkant van de school stond aan de Schoenmakerstraat waar ook de hoofdingang was, maar die werd niet gebruikt, alle leerlingen kwamen aan de achterkant binnen vanaf de speelplaats. Tussen de boomtoppen zien we de fietsenstalling en op de voorgrond de kleuterschool. Er was ook toen geen gymzaal, als het weer het toeliet staken ze de Pastoriestraat over en gebruikten het al aangelegde maar nog onbebouwde tracé van de weg die langs de kerk de Pastoriestraat zou verbinden met de Eckartseweg. Het was overigens niet de enige school zonder gymlokaal, ik denk zelfs dat de meeste scholen er geen hadden, maar ze hadden meestal nog wel een gediplomeerde gymnastiekleraar en die hebben ze nu ook al niet meer, wegbezuinigd, de klasseonderwijzer wordt geacht dat wel te kunnen doen.